Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Że nie i nie spadnie .

I chyba masz rację. Co uważacie na temat środka Mospilan 20 SP lub Los Ovados ? Zawierają acetamipryd (związek z grupy neonikotynoidów) . Będzie to skuteczne , bo już nie wiem czym pryskać ! Wszystko co skuteczne wycofują .

Opublikowano

Jak dla mnie to chwastnica, chociaż mało dokładnie widać. Titus/Rimel. Tylko nie odważyłbym się dać max dawki w taki skwar.

Opublikowano

Jest to chwastnica. Pryskane było powschodowo mistralem ok. 2 tygodnie temu w dawce 0.5kg/ha. U chwastów zaschły końcówki liści jednak odżyły rosną w najlepsze. Rdesty padły a chwastnica rośnie.  Nie jest za późno na zastosowanie titusa?

Opublikowano
10 godzin temu, Karollorak93 napisał:

Proteus razem z ridomilem to dobry pomysł czy raczej osobno to zrobić? Pasowao by jeszcze dorzucić mikro i moze coś siarczanu z mocznikiem. Nie wybuchnie to w kotle? 

Chwal się dalej, jeszcze do piorinu zadzwoń zapytaj. Od 3 lutego oficjalnie nie można proteusa stosować! 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, tomek84pl napisał:

Zamiast ryzykowac poparzenie titusem to lepiej dac cos na jednoliscienne , leopard, agil, select itd

W poniedziałek zastosowałem titusa na krzaki w podobnym stadium jak u kolegi. Zero objawów fitotoksyczności. Za tydzień werdykt ile chwastnicy zostało, ale podejrzewam, że zero. Tylko, że to było w pierwszym dniu tych upałów.

Opublikowano

U was też sachara? Póki co ziemniaczek zaczyna kwitnąć. Nie widać śladów choroby.  0 objawów, nie usycha jeszcze z braku wody. Odmiana Denar. Oprysk na stonke wykonany. Coragen zadziałał w stu procentach, a było już dużo. Infinito dodałem plus zestaw odżywek dr green, plovit... 

Screenshot_20210621-064320_Gallery.jpg

Opublikowano

Czy waszym zdaniem pryskac dziś ziemniaki Acrobatem? Od jutra mają być deszcze i może być klopot żeby potem znaleźć chwilę czasu. Ok 10 dni temu był oprysk ridomilem. 

Opublikowano

Ma ktoś może info czy Rudawa, hinga i Bzura są wrażliwe na metrybuzyne? Nic innego nie pozostaje jak kolega wyżej sencor liquid+ ewentualnie rimel. I czy koniecznie trzeba dzielić dawkę na 2 razy? Za 10- 14 dni to będą zwarte rzędy i pełnia kwietnia.

Eurogrande i eurostarch nie są wrażliwe na metrybuzyne

Opublikowano

Panowie zajeżdzam dzis po tygodniu na ziemniaki a tu taki widok... alternarioza zżera mi Lorda. Ziemniaki już kwitną. Na T1 poszedł mankozeb+azoksystrobina i ekolist, T2 Infinito+tez ekolist a jeszcze nie było objaw, gdy pryskałem. Dodam, że suchota straszna miejscami zasychają liście :/. Czym by to jeszcze podleczył?

Snapchat-546358393.jpg

20210621_153354.jpg

Snapchat-38831146.jpg

Opublikowano

Panowie i co z tymi ziemniakami co były w ubiegłym roku pryskane od stonki Coragen-em i posadzone w tym roku ? Chcę w zasadzie muszę prysnąć czymś od stonki i chyba z dostępnych u Mnie tylko ten Coragen będzie jako/tako skuteczny.

Opublikowano
cinek1808 napisał:

Ja wczoraj o 22 pryskałem coragen i jeszcze siedzi. Niby po 2 dniach powinna zacząć

I co spadła po carogenie? Ja wczoraj po 21 pryskałem buteleczkę 50ml na 60 arów z kondycjonerem do wody i teraz jeszcze siedzi i wcina 😐

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, kewink napisał:

I co spadła po carogenie? Ja wczoraj po 21 pryskałem buteleczkę 50ml na 60 arów z kondycjonerem do wody i teraz jeszcze siedzi i wcina 😐

u mnie zadziałał.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Pewnie dlatego ze coragen nie dziala natychmiastowo, musi sie stonka nawpierniczac i dopiero ja przez zoladek zalatwi.

Druga opcja to podrobiony srodek lub z radziecka etykieta i moglo byc wiecej wypelniacza  ;) 

Opublikowano
Dnia 20.06.2021 o 22:31, pedro2 napisał:

Chwal się dalej, jeszcze do piorinu zadzwoń zapytaj. Od 3 lutego oficjalnie nie można proteusa stosować! 

A nie od listopada ubiegłego roku?

Czym pryskacie na stronkę? Ciekawe czy jutro po burzu o 4tej rano przejade z opryskiem

Opublikowano

Dziś prysnelem coragen. Mam jeszcze jakiś perytroid  Judo. Ale jakieś przebarwienia są na liściach żółte, czy to brak wody czy lecieć drugi zabieg  a może odżywkę jakąś dać po deszczu?