Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Witam. Dodajecie do oprysków na chwasty mocznik? Jak to wpływa na działanie herbicydu? Nie osłabia to jego działania? Zastanawiam się czy nie dodać do oprysku jakieś 12 kg mocznika na hektar. Nie będzie to za dużo? Roślin nie przypale?
Opublikowano

Mocznik potęguje działanie innych środków i mozesz sie zdziwić jak przesadzisz. Sąsiad w zeszłym roku dał roztwor 20% mocznika i dodał do tego toprex plus coś tebu to rzepak w żniwa miał 80-90 cm. Nie chciało mu sie 2x jeździć z opryskiwaczem

Opublikowano

Zawsze dodaję około 3 kg mocznika do 300 litrów wody i herbicyd ,lepiej oprysk siada na roślinę i się przykleja i pryskam około 1,5 hektara dawką na 1 ha,chwasty załatwione,warunek jest jeden chwasty muszą być małe i dostatek wilgoci w glebie oraz odpowiednia temperatura,jesli warunki są niesprzyjajace to zwiększam dawkę herbicydu,mocznik według mnie zwiększa działanie herbicydów,nigdy nie miałem poparzeń tylko nie przesadzać z dawką mocznika

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez Robert695
      Witam wszystkich forumowiczów.
      zacząłem przygodę z malinami a konkretnie z glen ample 10arów.
      ze względu iż nie wiem jakie opryski i do czego i kiedy stosować proszę o pomoc.
      Gdyz nie wiem od czego opryskac a widzę że inni pryskają.
      Chciałbym aby w tym temacie były tylko informacje o szkodnikach i sposobie ich zwalczania oraz o terminie wykonania oprysku,nazwa oprysku i dawkowanie (ile środka na ile l wody) .Proszę o napisanie od jakiego szkodnika pryskacie, nazwę środka, oraz termin,oraz temperature pryskania, dawkowanie,porę dnia i inne ważne informacje jakie przyjdą Wam do głowy.
      Serdecznie proszę o nie zaśmiecanie tego tematu gdyż myślę ze wiele ludzi z niego skorzysta.
      A wiadomo jak czytamy jakieś fora to chcemy żeby było w miarę krótko o na temat.
      Pozdrawiam.

• Przez dawid515
      Witam, jestem studentem/przyszłym rolnikiem. W ramach moich studiów podjąłem się napisania pracy na temat środków ochrony roślin. Jednym z jej elementów jest ocena wiedzy na temat toksyczności środków ochrony roślin oraz poziom przestrzegania BHP podczas ich stosowania wśród grup ryzyka, do których głównie zaliczyć można rolników. Proszę o wypełnienie poniższej ankiety wszystkich Was, którzy wykonują opryski w swoich gospodarstwach. Zajmie Wam parę chwil (jest dosyć krótka), a mi bardzo pomoże Z góry dziękuję https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeZpRRFQYUNjMM23yl-WT0VPE89DwzS4LKF3ZjMNnXTqJD07g/viewform?usp=sf_link
    • Gość
      Przez Gość
      Witam. Mam takie pytanie na szybkości. Nigdzie nie ma na ten temat informacji. Po ilu dniach po oprysku na chwasty dwuliścienne (goltix) mogę opryskać na chwasty jednoliścienne (perenal)? 
  • Dodaj nową pozycję...
v