pomoc przy projektowaniu obory
-
Podobna zawartość
-
Przez Pawel6840
planuję w najbliższym czasie dobudować kawałek obory. Była by ona dobudówką do ściany obory którą obecnie mam i przejście z korytarza paszowego na nową oborę prosto na korytarz. Dwie obory dzieliła by ściana. Obora miała by wymiary takie jaka ma ściana obecnej czyli 19 metrów długa i 5 metrów wysoka. Dach musiał by być jedno spadowy więc w drugim miejscu obora musiała by być trochę niższa ale taka aby chociaż C-330 się zmieściła do środka ponieważ będzie z drugiej strony przejazd aby wypychać obornik na płytę stanowiska tylko po jednej stronie. Szerokość by wynosiła około 6 metrów. Ile kosztowały by same materiały.
Zdjęcie obory jest na mojej galerii, to ten budynek z lewej z białej cegły
pozdr
-
Przez pedro2
Witam
mam zamiar dostawic rząd stanowisk z korytarzem paszowym do starej obory mysle ze 7,5m powinno wystarczyc co myslicie?? ale moje pytanie glowne jest takie bo nie moge znalezc tego w innych tematach czy jest jakas ustalona min odleglosc budynku od drzew?? bo jakbym dostawil te 7,5m to do drzew byloby jakies 15m czy to wystarczy czy bede musial robic wycinke jest to lasek brzozowy i wiadomo jak to brzoza sa bardzo wysokie...
z gory dziekuje za odpowiedzi Pzdr
-
Przez matek214
Chcę wybudować oborę na ; dwie krowy, dwie kozy, dwa kuce, dwie świnie. Ona nie ma być zbyt wielka gdzieś 25m na 8m. Nie mam pojęcia ile będzie cały koszt budowy kosztował. Proszę o pomoc!
-
Przez pawel9898
witam wszystkich
na wstępie chciałbym powiedzieć, że przeglądałem już dziesiątki tematów ale nie trafiłem na konkretny...
jak wszystkim wiadomo czasy są ciężkie i żeby się utrzymać trzeba powiększać produkcję i w tym problem ;/
chciałbym powiększyć stado krów mlecznych ale na drodze staje mi za mała obora, chciałbym ją powiększyć, zmodernizować, rozbudować załączam rysunki jak jest w tej chwili i jaki mam pomysł na rozbudowę:
obecnie:
plany:
chcę wyburzyć te pomieszczenia na dojarkę i paszę, i w tym miejscu zrobić stanowiska i dobudować duży przejazdowy budynek z boku na rusztach . trzeba też wymienić stanowiska w starej oborze gdyż mają juz około 30 lat, to chyba tyle
a byłbym zapomniał, wymiary starego budynku to 11x32
dziękuję za wszelakie podpowiedzi i porady
-

Rekomendowane odpowiedzi
Pęknięta obudowa tylnego mostu Ursus 912
MTZ 82 & Pług do śniegu