Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
nie wiem czemu boisz się JCB na budowie obwodnicy na której robiłem jeździły 2 jeden starszy drugi nowszy i one robiły po 300 godzin miesięcznie i ciągły różne ciężaru i jak to na budowie teren różny i nic się nie psuło
Opublikowano

new holand a maja amortyzacje osi i kabiny jak sie jezdzi po drogach? ile km/h poleci

i pytanie bo w fendt przykładowo 924 można chyba podniesć prędkość nawet do 60km/h tak?

a jak działa tms w fendach ze np jak jade na pusto fendem przykładowo 55km/h to system ujmuje gazu i jedzie 55km/h na wolnych obrotach silnika?

Opublikowano

Co do valtry to zalezy jak trafisz jedne maja 40 a niektore 50 km/h skrzynie i tak latwo nie jest przerobic bo trzeba walek wymieniac i ktorys teyb.

Fasyraka 180 km ma znajomy z wioski ale sieje nim i w transporcie w gospodarstwir smiga i nie narzeka.

Opublikowano

a co jest bardziej oszczędne taki john deere ok 250KM z 2004-2008r czy fendt ok 250KM z 2000-2004r

Bo to duża róznica w cenie fendt bedzie starszy mtg więcej a i tak droższy od john deere

jak myslicie który mniej bedzie palił w transporcie

Opublikowano

ja mam mf starego 3655 155KM silnik perkins i pali raz mniej niż john deere 6920s to wiem bo jezdziłem takim i tankowałem róznica kolosalna

A ile palą fendy z silnikami mana?

Opublikowano
claas axion i arion mają silniki john deere. Ja posiadam claasa arion 640 z mocą nominalną 175 km którą podniosłem do 225 km po paru latach użytkowania podniosłem moc dlatego że popsuł mi się zawór Egr i zamówiłem ludzi co go wyłączyli ale musieli oszukać elektronikę i w pakiecie podnieśli mi moc. spalanie w transporcie u mnie wygląda tak jeździłem z cysterną cn22 Kościanka stara dwu osiowa na bliźniakach do tego wózek to na pusto ważyłam z ciągnikiem ok przeszło 15 ton i ładunku brałem ok 22 tony.. to była melasa dla jasności bo ta cysterna miała 20 tyś litrów i z tym całym zestawem claas palił mi pusto pełno z trasy około 40 litrów na 100 km .
https://youtu.be/fgQJboWc-5U
link z pierwszej trasy
Opublikowano
po podniesieniu mocy chyba bo nie pamiętam ale ogólnie mniej trochę spala po podniesieniu mocy ale nie jest to duża różnica dużo lepiej się jedzie szybciej się rozpędza i nie czuje tak górek ale i tak czuję bo jednak są tony. Przedwczoraj jechałem nim w małą trasę w jedną stronę 90 km i dosyć często były górki dosyć długie i wysokie jak ba lubuskie ciągnąlem dwie przyczepy na pierwszą wchodzi 19 ton ładunku przyczepa pa wagę 6 ton i opony od naczep druga przyczepa to przyczepa czeska waga 3 tony plus 10 ton ładunku i na balonówach idzie ciężko. Po drodze miałem dużo wiosek i miasta Międzyrzecz i Skwierzynę na placu manewrowanie i w domu też ba koniec manewry związane z wysypaniem przyczep i wcofanie pod wiatę. licznik wyzerowałem przed wyjazdem zrobiłem 186 km w jedną stronę pustym zestawem o wadze ok 17 ton a na powrocie ważyłam już około 46 ton i paliwa mi na to spalił około 90 litrów ale nie jestem pewien. bym musiał pójść i zobaczyć ale wyciągnąłem akumulator z ciągnika bo nie będę go używać prawie 2 miesiące a idą mrozy.
A jeszcze dodam że jeżdżę ok 43 km na godzinę i przy tej prędkości silnik ma obroty 1940. niegdy ciągnik nie spali tyle co samochód bo to jest inna konstrukcja ale mi to spalanie odpowiada bo jestem niezależny i mam prawie żadnych opłat w stosunku do samochodów ciężarowych i których jest mnóstwo różnych opłat o których ludzie nawet nie słyszeli.
miało być nie mam żadnych opłat
Opublikowano

dokładnie o to mi chodzi mam kolega ma 4-osike i teraz ma sprawe w itd o tarczki a ty nie ma zadnego problemy ale z tym 90 litów to chyba przesadziłeś bo na systans 186km z takim ładunkiem to 4-osika pali pod 50l/100km a tobie spaliło niecałe 45l/100km?

ciągnik siodłowy z naczepą jak ma 40 ton dmc spala pełno pusto 30-35l/100km czteroosika 32 tony dmc ok 40l/100km  a ciągniikiem spaliłeś tylko niecałe 45L/100km  przy dmc 46 ton?

chyba wybiore fenda  922,924 lub 926 z lat 2001-2004r  bo najszybsze albo claas axion 820 ,830 840 850  z lat 2006-2010 pwie ktoś ile taki claas pojedzie km/h czy da sie zwiekszyc predkosc do 60k/h tak jak w fendzie ?

Opublikowano
raczej nie to musi być inna skrzynia biegów. może jak by była skrzynia bezstopniowa c matic w claasie się nazywa. jutro zobaczę jak będę miał czas. ja ciagnikiem jadę 40 km/h a samochód jedzie 80 im większa prędkość to spalanie większe jak bym miał skrzynie 50 to na pewno by więcej spalił. przy czasie jutro postaram się zobaczyć a dodam że z kompa pokazuje mi co do litra wiele razy sprawdzałem.
Opublikowano
nie jadę 43 na obrotach 1940 pisałem to wcześniej
no fendt może i będzie lepszy nie wiem ja piszę o swoich obserwacjach a nie o tym że gdzieś coś słyszałem bo kolega kolegi tak mówił itp. takich historii jest na forum pełno. Mam też doswiadczenie z tym że w firmie obok uprawiali 1000 ha john deere z lat 2000 nawet nie ma homologacji na Europę ma on przeszło 250 km i na zaoranie 1 ha z pługiem 7 skibowym i do tego ciągnął wał cambela spalał 14 litrów po 15 latach ma już 20 tyś mtg parę lat wstecz kupili nowe john deere serii R ma on przeszło 340 z i tym samym pługiem nie może zejść poniżej 24 litrów i oczywiście ciągnik nafaszerowany bajerami eko lub blue na niebieskim tle.....
Opublikowano

no tak jest ja mam koparko-łdowarke cat jedna 1998r silnik perkins spalanie 3-4l/h i drógą 2010r silnik cat spalanie 6-7l/h

a te same maszyny i ta sama robota.

Dzięki za opinie zeus11 własnie na takiej opini mi zależało a nie ze kolega kolegi jeszcze raz dzięki

A teraz mam pytanie do użytkowników typowo claas axion i fendt wklejam temat raz jeszcze

chyba wybiore fenda  922,924 lub 926 z lat 2001-2004r  bo najszybsze albo claas axion 820 ,830 840 850  z lat 2006-2010  ma ktoś taki ciągnik?

powie ktoś coś o tych modelach szczególnie claasa bo fendt wiem ze dobry

czy w fendt 924 lub 926  np 2001-2004 jest tez amortyzcja kabiny

i jak sprawdzić czy jak kupuje to skrzynia vario czy jest dobra czy juz podupadła

z góry dzieki

Opublikowano

Kolego poświęciłem się i poszedłem założyć akumulator i sprawdziłem spalanie z tej ostatniej trasy wyszło na 184 kilometry spalił 92.5 litry. Licznik mi nie oszukuje bo wiele razy był sprawdzany podczas tankowania na stacji paliw.  

Opublikowano

ok dzięki to naprawde bardzo malo w tym claas arion masz kabine amortyzowaną jak sie jezdzi który to rok?

powie ktoś który oprócz jcb fastraca i fendta poleci wiecej jak 50km/h bo te claasy to jadą podobno tylko 45km/h dla mnie za wolno bo 40km/h do tej pory miałem przeskok o 5km/h to za mało a 10-15 to juz coś

Opublikowano

jest tak nie nawidze niemców za 2 wojne   i unie europejską tych idiotów nieudaczników i debili ale  niby fendt najlepszy koparki mam caty a amerykanów lubie i pomysle nad john deere chociaż więcej palą piszę szczerze od niemcow polacy nie powinni kupować nic

new holland włoski musolini sojusznicy hitlera tez odpada

claas niby niemiecki ale od renault francja za linią maginota to tchurze nie wywiązali sie

mtz bellarus wiadomo 17 wrzesinia rosja amria czerwona nóż w plecy

massey ferguson anglia zdradziła ale ze jej nie zdobyli pozniej pomogła (ale zdradziła pierw)

jeste narodowcem patriotą  i zostaje ursus ale i tak na licencj

To żarty ale nie do końca  czołem polsko

• Thanks 1
Opublikowano

mam pytanie fendt np 924 lub 926 rocznik ok 2001-2004 to do jakiej prędkosci mozna go podkręcić widze na youtube filmiki ze jezdzą i ponad 60km/h to prawda?

jak niby sie zwieksza predkosc w fendzie