Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za obszerną wypowiedź. U mnie też jest mało opadów. Przed sianiem mieszasz ze sobą odmiany czy na poszczególne pole dana odmiana? 

Opublikowano

Milanreal dzięki za odpowiedź. Źle nie wybrałem. Jak to sobie na piachu radzi? Głownia nie atakuje?

Miałem jej VI-VIZ i radziła sobie całkiem nieźle, lepiej od ułana, głowni nie widziałem, choć generalnie w tym roku głowni było bardzo mało. Nie wiem czy to zasługa tego że ta fadonna taka dobra, czy ułan taki słaby. Fadonnę gdzieś koło Ostrołęki widziałem na III klasie to koło 4m miała, a dobrego ułana w tym roku chyba nie widziałem.

Opublikowano

Oczywiście, że każda odmiana na swoje pole. Inaczej nie miałbym żadnego porównania. Tak jak w 2016 roku Legion duży to Opoka tragedia a rosły na jednym polu. Kupowanie różnych odmian i mieszanie nie ma sensu. Biorą 150 zł za siew więc wysieją tak jak chcę.

Opublikowano

Jutro zobaczę co będzie w ofercie i dam znać co i po jakich cenach. Jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli posieję odmiany przeznaczone na stanowiska suche na lepsze stanowisko to nie będzie miało to żadnego wpływu na spadek plonu ? W tamtym roku zaobserwowałem na jednym kawałku w sąsiedniej wiosce że na polu na którym w jednym miejscu  był piach to jakaś tam urosła ta kukurydza a w dołku gdzie był torf to była bardzo słaba. Miejscami nie wykiełkowała. Stąd moje pytanie 

Opublikowano

Tak jak kolega @Thomas pisał Legion w 2016r. u mnie także wypadł lepiej od Opoki. Wczoraj kupiony Legion oraz na próbę Es Metronom. Co z kws polecacie na wysoko energetyczna kiszonke? Klasa 3-4 w dobrej kulturze.

Opublikowano

Kukurydza lubi ciepłe i wilgotne stanowiska. We wspomnianym dołku było mokro i stąd słabszy rozwój. Na zimnych ziemiach będzie rosła gorzej.

Opublikowano (edytowane)

Chemirol ma w ofercie  :)

Edytowane przez GR_Stachnik
Opublikowano

Tak jak kolega @Thomas pisał Legion w 2016r. u mnie także wypadł lepiej od Opoki. Wczoraj kupiony Legion oraz na próbę Es Metronom. Co z kws polecacie na wysoko energetyczna kiszonke? Klasa 3-4 w dobrej kulturze.

Z KWS-u polecam Tourana.

Opublikowano

Ja mam pytanie z innej beczki, piszę tu bo jest tu duże zainteresowanie. Muszę zamknąć kopiec z qq i otworzyć z drugiej strony. Ściana qq która chce zamknąć ma ok 2m wysokości i 10m szerokość w postawie, a 12m u góry. Są usypane boki. Kukurydza wybierana jest wycinarką. Jak proponujecie zamknąć? Odkryć spory kawałek i zrobić zjazd, ubić i ponownie przykryć czy kupić ze 4m foli i przykryć tak jak teraz do samych brzegów z metrowym zakładem?

Opublikowano

Wybierz ścianę na równo, spryskaj kwasem propionowym i dobrze przyciśnij folię do ściany. Może wyssaj powietrze beczkowozem, żeby się przykleiła.

Opublikowano (edytowane)

kupione donubio po 465 zł  waga 26,4 kg - 80 tyś, zaprawione opti

glejt 162 zł  - 15.1 kg - 50 tyś bez zaprawy

eduardo 414 zł - 27 kg - 80 tyś zaprawione opti 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Eduardo odradzałem. Liście mu zgniły i został sam badyl a kolb prawie nie było, bo głownia wszystko zjadła. Nigdy więcej tej odmiany. Źle zareagowała na oprysk z odżywki NPK+siarczan magnezu+mocznik. Liście pozwijały się jak szpady.

Opublikowano

Ja wybrałem donubio z tego co nam oferowali ale tata się uparł na glejt i eduardo. Eduardo będzie na kawałku nie najgorszym więc może nie będzie tak źle. Przedstawiciel zachwalał tą odmianę, pokazywał dane że niby według skali od 1 do 4 ma 4 jeśli chodzi o kiszonkę. Glejt pójdzie teoretycznie na najsuchsze stanowisko. A donubio na zróżnicowane. 

Opublikowano (edytowane)

Co można kupić sensownego na ziarno , ziemia 3b i 4a, z dużym prawdopodobieństwem wystąpienia suszy

Fao preferuje średnio wczesne - (chciałbym pózniej zasiac pszenice) . Interesują mnie produkty cena / jakość, najlepiej w okolicy 400 zł /ha

W coborze widze że SM Jubilat  oraz kanonier też całkiem dobrze wypadł , może ma ktoś jakieś doświadczenie?

Rosomak ma tu dobre opinie tylko to fao  i wilgotnośc przy zbiorach bedzie pewnie przerazajaca.

Z droższych to moze  dkc 3441 tylko znowu cena pewnie przekroczy juz 500 zł /ha, , bardzo chetnie wysłucham propozycji ale popartych doświadczeniem  

Edytowane przez slav
Opublikowano

Touran w plonie w badaniach coboru 2016 wypadl chyba najgorzej ze wszystkich odmian, w ODR szepietowo na poletkach tez cienko przy konkurencji wygladał.

KWS pisze ze ma bdb jakosc ze wzgledu na udzial ziarna do ogolnego plonu ok   skoro plon przecietny to wiadomo ze udzial ziarna wiekszy ale jesli moge miec i jakosc i mase to nie widze sensu go siac...

Opublikowano (edytowane)

touran np u mnie na pól a w Szepietowie to było 300% wzorca :)tam to jakaś karykatura byla

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Mieli Fadonne.  Zaproponował nam te odmiany twierdząc że dużo ich schodzi w mojej okolicy i rolnicy ogólnie je chwalą. Nawet było dwóch gości gdy się zastanawialiśmy nad odmianami i twierdzili że na suche ziemie to te niby najlepiej się sprawdzają, chociaż jak nie będzie przepadywał deszcz to może i być nie wiadomo jaka odmiana a i tak za wiele nie urośnie. Proponował jeszcze rosomaka, ułana, vitrasa i legiona, tylko te odmiany mają fao 260-270 oprócz rosomaka. Te co zamówiliśmy mają fao w granicach 220-240 więc podczas zbioru będą w jednakowej kondycji. Polecasz Fadonne bo najprawdopodobniej jeszcze mi dojdzie 2.5 ha więc coś będę musiał dobrać a widzę że ma fao 230