Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W normalnych warunkach nawozowych i pogodowych to wystarczy wsiac polską odmianę np Vitras jest dużo tańsza wzrost bym powiedział nawet wiekszy . Kolba w subito jest na pewno mniejsza niż w Vitrasie widziałem na własne oczy . Kolega wsiał na działce i powiem tak agro yoko było wyższe grubsze  od tego subito . Średnio rośnie 3-3.5 m jak są dobre gleby i warunki to i klba bedzie a jak nie ma wody to wiadomo badul kolba nie wykształcona do końca jak w każdej . Kwestia gustu i wyboru . Subito toleruje słabe gleby to jest jej plus bo Polskie odmiany aż tak słabych nie tolerują np VI klasa tam i subito wyrośnie ale jak masz gleby III-V to spokojnie możesz coś innego zasiać co da wiekszy udział kolb w ogólnej masie

Opublikowano

U mnie na piachu było wręcz odwrotnie. Na vitrasie kolby puste a na subito dobrze zaziarnione. Mam zdjęcia zeszłoroczne i porównanie w tej mega suszy. Odezwij się na pw. Ja będę przy komp to wrzucę zdjęcia.

Opublikowano

ja subito sieje wiele już lat i zawsze mnie nie zawiodła a co do kolby zawsze jedna chyba nigdy nie spotkałem dwóch ale zawsze kolbę u mnie daje ładną raz w takim zagajniku prawie w koło las z 30 arów tego było to mi się jakoś wybuiła urosła na 4 metry kolba licha bardzo cienka łodyga to jak był wiatr to się przechyliła jak żyto musieliśmy skosić  bo się baliśmy że wszystko się przewróci i nie będzie z tego nic. A na jednym polu z witrasem to subito było o wiechę większe kolba podobnie duża tylko na witrasie więcej ale witras wiele grubsza łodyga i lepiej ulistniona ładniej rządki zakryte a na subicie duża jest ale żeby te rządki były jakoś ładnie liśćmi zakryte to u mnie wszystkie inne pod tym względem wygrywają z subitem 

Opublikowano

A czy stanowisko było to same ? Może czegos jej zabrakło to prawie te same rośliny tylko różnica w zakupie i wymaganiach glebowych

Opublikowano

Kukurydza zamówiona: 1.Luigi- sprawdzona na słabsze stanowiska, 2. DKC 3711 - sprawdzona na średnie stanowiska, 3. SY Rotango - nowość na średnie stanowiska (dobre wyniki COBOR), W kukurydzy jak w żadnej innej uprawie dobór odmian ma bardzo duże znaczenie ze względu na duśe ryzyko warunków stresowych. Rok temu kiedy większość kukurydzy w okolicy nie plonowała z powodu suszy, jak było 7-8 ton to się cieszyli, Luigi na 4 klasie dała 11ton.

Opublikowano (edytowane)

Panowie co powiecie na temat kukurydzy z firmy Farm seat
,sieje ktoś z was z tej firmy kukurydzę,czy wybrać lepiej z pioniera ?

Edytowane przez mich18
Opublikowano

Sieje rocznie ok  20ha i po klika odmian z kilku firm LG, saten, piooner, kws, euralis.  Na słabe gleby 5-6klasy niema lepszej jak subito i to pod kazdym wzgledem(tylko max 80tys na ha. Obok Subito rosły rozne odmiany w ostatnich latach i jedynie sudrix dalo rade ale to ponoc nowsze subito. Lg 30260 i dynamite na suchym roku wogole kolb nie wyksztalcily podobnie syngenta respekt i piooner A98 tez slabo wygladal

na lepsze stanowiska mozna sobie kombinowac u mnie najlepiej sprawdzily sie Archimedes, Sumaris i LG30.275

Badam kiszonke co roku . w ubieglym mialem wiekszosc subito i wyszlo 36% skrobi takze na taka susze wynik super, w tym roku wyszlo 39% skrobi.  na kopcu glownie subito, sumaris,LG30.275 Archimedes. Na oddzielnym mam 30.275 zobaczy jesienia jak zbadam kiszonke czy ta propaganda LG Animal Nutrion ma pokrycie...   

Opublikowano

Ładnie 20ha kuku siejesz 5 firm po kilka odmian to kto decyduje się na oddzielny wysiew innej odmiany co 2ha ogólna masakra, ale faktycznie na moim terenie też do tej pory najlepiej wypada Archimedes i Sumaris i też widziałem że 30260 na suszy totalnie sobie nie poradziła

Opublikowano

3 posty wyzej pisalem o dynamite mialem ja 3 lata temu na 1.5ha  kl 4-6 od gliny po zolty piach ph 5.8.  przedplon kukurydza na ziarno + 40tys gnojowicy

Obok na 1.5ha roslo LG 30.260 w szczycie na piachu Subito. Dynamite niczym nie zachwycilo a na piachu porazka pierwszy i ostatni raz posialem...

Opublikowano

U mnie podobnie z Dynamite. To odmiana na dobre stanowiska. Teoretycznie Dynamite należy do typu WSR czyli odmian o lepszej tolerancja na niedobory wody jednak to lipa.

Opublikowano

Jakie odmiany polecacie z pioonera na obecny sezon stanowiska mam na glebach średnie / lekkie głównie 4/5 klasa.
Głównie zależy mi na tym aby dzik jej nie ruszył po zasiewie bo z tym jest problem co roku tak więc co wybrać?
Raczej na 99% firma piooner

Opublikowano

Witam . Jaka odmiane kukurydzy polecacie na 5-6 klase ziemi ? , kukurydza przeznaczona na ziarno .

Przedplon pszenżyto ozime - słoma pozostawiona

Poplon gorczyca stalerzowana na zime i w marcu obornik bydlęcy.

Witam,

Posiada ktoś doświadczenia z Pioneerem P9400, PR38N86, P9578 ?. NORICO z hodowli Saatbau ?.

Region Dolnyśląsk, byłbym wdzięczny za konkretne opinie. 

Pozdrawiam.

Witam jesli chcesz zasiac z Saatbau to bardzo polecam odmiane kukurydzy Danubio ! Naprawde świetne plonowanie cena za 50 tys to okolo 260zl /netto

Opublikowano

Witam, chciałbym posiać pierwszy raz kukurydze, gleby klasy IVb-VI z przewagą tych słabszych, w terenach podgórskich ( około 550m.n.p.m) FAO max 230 poszło okolo 40t/ha obornika, co moglibyście doradzić aby mnie nie zrujnowało?

Opublikowano

Siej JUHASA to odmiana typowo górska z fao 230 jest dośc tania a da ci plon napewno super