Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.11.2024 o 21:25, maniekc360 napisał(a):

Zysk, a obrót to różnica. U mnie po mimo dobrych plonów, suszarni na słomę  taki zysk z wychodzi, ale prawie z 2,5ha. Więc jak to policzyłeś?

Odniosłem się do jego 3 tys, a zr w rzepaku więcej zostanie to rzuciłem kwotę 6tys

W dniu 9.11.2024 o 16:52, yacenty napisał(a):

Zazdroszczę 6tys z ha

Czego nie wiesz? 

Narazie nie sprzedany, plon będzie około 4.5-5. Cena na teraz 2350

Koszty nie przekroczą 4tys.

W kukurydzy niecały tysiąc zarobiłem z ha średnio w tym roku. 

• Root Admin
Opublikowano

no widzisz, u nas 5ton rzepaku to bardziej jest z 2 ha - jak się komuś uda dotknąć 4t to ma mega fuksa, sorry taki klimat mamy, natomiast jak gadam z sąsiadami to na kuku 3-5tys w tym sezonie, bo plony też różne i nawożenie różne

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, dlugin napisał(a):

3972 miałeś w tym roku ? Jak wyszla jak miałeś ? Bo od Osadka polecają ja właśnie 

3 rok już miałem - @garek mnie na nią namówił. W tym roku nie wiem bo nie mierzyłem ale poprzednie lata bardzo dobrze.

ten pioneer to nowość też w dystrybucji osadka, ale nawet jeszcze jaj na stronie nie mają, zamówiłem po 4 worki obu, reszte posieje tym co mi zostało z tego roku

Opublikowano
W dniu 9.11.2024 o 23:41, Siedzacybyk napisał(a):

mam pytanie, zazwyczaj glebsza uprawe pod qq robi sie jesienia, lub wczesna wiosna. czy robil ktos na gleboko przed samym siewem? rozsialbym nawoz, wjechal trzybelkowcem i zaraz zasial. czy qq lubi taka uprawe

Możesz tak siać. Jaki wał masz przy tym agregacie. 

• Root Admin
Opublikowano
W dniu 9.11.2024 o 23:41, Siedzacybyk napisał(a):

mam pytanie, zazwyczaj glebsza uprawe pod qq robi sie jesienia, lub wczesna wiosna. czy robil ktos na gleboko przed samym siewem? rozsialbym nawoz, wjechal trzybelkowcem i zaraz zasial. czy qq lubi taka uprawe?

ja tak robiłem w tym roku i w przyszłym bede, tylko z drobną modyfikacją

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał(a):

3 rok już miałem - @garek mnie na nią namówił. W tym roku nie wiem bo nie mierzyłem ale poprzednie lata bardzo dobrze.

ten pioneer to nowość też w dystrybucji osadka, ale nawet jeszcze jaj na stronie nie mają, zamówiłem po 4 worki obu, reszte posieje tym co mi zostało z tego roku

Z agroasu 4428 też super wychodzi ,kolega miał na próbę ja w tym roku .Tyle że to 300 FAO ale chyba tam gdzie pójdzie po kuku jeszcze raz kuku to spróbuję ja 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał(a):

Możesz tak siać. Jaki wał masz przy tym agregacie. 

bardzo lubi, co roku się tak robi jakiś kawałek że obornik jak najpóźniej żeby płytę uwolnić, orka uprawa i siew jak najszybciej zdążą się że najlepsza kuku, jest ryzyko tylko przy ekstremalnej suszy a takie bywały że od 10 marca do 10 mają potrafiło spaść 2 litry to umar w butach wtedy 

Opublikowano

Z rurowy to zapomnij. Ja zrobiłem plugiem dłutowy na wiosnę to wschodow nie było dobrych nawet na glinie. Obok orka jesienią i pięknie, pole dalej na głęboko dłutowy jesienią i tez ładnie. 

• Root Admin
Opublikowano

w tym roku zrobiłem miesiąc przed - na mokrej glebie to był bład, bo później ciężko było doprawić.

W tym roku mam plan koło 1 kwietnia polecieć poplony glifosatem, następnie koło 25 uprawa na głeboko, nawóz, rsm, uprawa końcowa i następnego dnia siew.

Opublikowano

Siał może ktoś z was kukurydzę z top nasiona kenora wydaje się dość ciekawą odmianą kieszonkowa tak co roku sieje z kwsu kilka odmian ale chciałbym spróbować czegoś nowego klasa ziemi od 3a do 4a 

Opublikowano

A czy zaprawić na dziki. Ja próbowałem pieprzem Cayen to tak sobie. Jaki przylepiec. Szwagier chilii szału nie było. On parę hektarów  przesiał,  Rano siał wieczorem były.  Sznury hukowe  wieszane  troche pomagały, Ja raz o 1-2 w nocy goniłem samochodem odyńca po polu. 

Opublikowano
Godzinę temu, tomek73 napisał(a):

A czy zaprawić na dziki. Ja próbowałem pieprzem Cayen to tak sobie. Jaki przylepiec. Szwagier chilii szału nie było. On parę hektarów  przesiał,  Rano siał wieczorem były.  Sznury hukowe  wieszane  troche pomagały, Ja raz o 1-2 w nocy goniłem samochodem odyńca po polu. 

poszukaj pachnącego proszku do prania i po problemie mam jeszcze kilka sposobów ale to nie dla dzieci

Opublikowano

to dawne czasy ale razem z jakimś nawozem donasiennym  w płynie zaprawiałem działać będzie dość dobrze ale proporcje proszę  sobie na próbach zrobić około 100g/l/jednostkę  

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, v11 napisał(a):

poszukaj pachnącego proszku do prania i po problemie mam jeszcze kilka sposobów ale to nie dla dzieci

Nie siej patologii, bo juz duzo takich domowych pierdół przerabiałem i szkoda czasu i powtórnego siania ... Jak narazie najlepsza jest zaprawa na ptaki, kuniec kropka! Sieje koło lasu wiec mam trochę doświadczenia z wiejskimi gusłami.

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
33 minuty temu, mirekcich napisał(a):

Nie siej patologii, bo juz duzo takich domowych pierdół przerabiałem i szkoda czasu i powtórnego siania ... Jak narazie najlepsza jest zaprawa na ptaki, kuniec kropka! Sieje koło lasu wiec mam trochę doświadczenia z wiejskimi gusłami.

każdy robi jak uważa ja zaprawiam obecnie force 20 więc niczego już później nie dodaję ale stosuję co innego -ale po co siać gusła 

5 minut temu, Tomek90 napisał(a):

To słabo przerabiałeś. Zabity dzik, najlepiej odstrasza, stado nie rusza żadnej kukurydzy w okolicy. 

Sposób sprawdzony nie tylko przy kukurydzy 😅🤪

zależy ile stad w okolicy ale z tego z którego pochodzi ofiara jest spokój  choć nie zawsze