Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, sylwekbarca2 napisał:

Wczoraj pierwszy wjazd, p8834, piach jak sk***ysyn, gorączki też jej nie oszczędzały, 34% wilgotności, 16170 kg z 1.47 ha, poraz kolejny Pioneer zaskakuje. W moich warunkach glebowo-klimatycznych mimo, że w tym roku denerwują wschody to jest to odmiana top. Reszta dopiero w połowie listopada. 

Też zacząłem wczoraj 8834 ale deszcz przerwał, 36% plon 10-11t/ha.jak skoczę całą działkę to podam dokladnie.

Vkl. miejscami Vl 

Opublikowano
13 godzin temu, Strongman napisał:

Ja nie kosiłem wydaje się wszystko ok ale jakoś wolno ona wysycha niestety 38% z kolby.

Nie wiem czy nie mniejsze fao kupić na następny sezon albo jakoś inno odmianę.

U Was chyba przymrozek był, a wtedy oddawanie wody przez roślinę jest wstrzymane. Ja tydzień temu mierzyłem 9241 FAO 280 i miała 29 z kolby

Opublikowano (edytowane)

u mnie nie było przymrozku a nikt nie kosi bo wszyscy mają pioner, w chotyczach podobno po 830 netto.

Ludzie kosili ten słonecznik nie wiem czy wysechł czy trzeba dosuszyć ale plon wyszedł 3,5t ale przed deszczem,i gorczycę na nasienie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

siał ktoś mas 306p jak gęsto siejecie tą odmianę ?

producent zaleca na 3 klasę 90 tyś  typ kolby pośredni ja przeważnie odmiany flex sieję 78 tyś 

Edytowane przez kolin009
Opublikowano

Podkarpacie Mas 333T 29.5% Wilgotności najlepsze pole dało 16t/ha. Średnia z całości wyszła 14/t ha. Całość na 1-2 klasie. Arbori pokonana na 6 klasie ale o plonie to aż żal mówić. Najgorsze 2 kawałki w sumie 70 arów dały zbiornik 108SL, czyli jakieś 4,5t, co daje 6.5t/ha, a trochę lepsze pole jeśli tak można o 6 klasie powiedzieć dało ok. 9-10 t/ha(niestety bez wagi, tylko zbiornikami). Na 4-5 klasie za to plonowanie w granicy 10-11t/ha, ale wszystkiego jeszcze nie wykosiłem.

Opublikowano
7 godzin temu, Audi213 napisał:

Podkarpacie Mas 333T 29.5% Wilgotności najlepsze pole dało 16t/ha. Średnia z całości wyszła 14/t ha. Całość na 1-2 klasie. Arbori pokonana na 6 klasie ale o plonie to aż żal mówić. Najgorsze 2 kawałki w sumie 70 arów dały zbiornik 108SL, czyli jakieś 4,5t, co daje 6.5t/ha, a trochę lepsze pole jeśli tak można o 6 klasie powiedzieć dało ok. 9-10 t/ha(niestety bez wagi, tylko zbiornikami). Na 4-5 klasie za to plonowanie w granicy 10-11t/ha, ale wszystkiego jeszcze nie wykosiłem.

Jaki rejon podkarpackiego?

Opublikowano
8 godzin temu, Primula94 napisał:

Panowie a jak jest z Farmortizem na kiszonke ? Dużo daje masy? Przedstawiciel twierdzi że super na kiszonke i na najgorszych piachach sobie radzi. Ktoś podzieli się opinia?

Jeśli jest chociaż raz w tygodniu dobry deszcz to sobie poradzi każda odmiana, a masy jest też sporo z niego sieję już 3 lata tą odmianę  

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, Primula94 napisał:

Panowie a jak jest z Farmortizem na kiszonke ? Dużo daje masy? Przedstawiciel twierdzi że super na kiszonke i na najgorszych piachach sobie radzi. Ktoś podzieli się opinia?

Odmiana dobra i tolerancyjna ale ilością masy to odstaje wyraźnie od top kiszonkowych. Jeśli zależy ci na jakości to myślę że z żadnej innej odmiany takiej nie zrobisz.

• Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, zetorr6441 napisał:

Odmiana dobra i tolerancyjna ale ilością masy to odstaje wyraźnie od top kiszonkowych. Jeśli zależy ci na jakości to myślę że z żadnej innej odmiany takiej nie zrobisz.

Siałeś może adaptico?

Opublikowano
Dnia 19.10.2022 o 08:17, witejus napisał:

Pionier9363 ok 30% z kolby

kiedy zamierzasz kosić? jaki region?

Dnia 15.10.2022 o 15:24, sylwek23111 napisał:

Na zdjęciu powyżej jest po jednej kolbie...

Miałem w tamtym roku P8834 zasiana po 2 rządki z Kokuną, to Kokuna pomimo niższych roślin miała cięższe kolby.

jak ważysz kolbę? całą czy tylko ziarno z kolby po wymłóceniu?

Dnia 15.10.2022 o 11:41, Damian_B napisał:

Z lewej farmfire z prawej p8834 tylko z pionnera jest od brzegu . Za tydzień może do koszenia. 

1665826594212288878998618615943.jpg

kurcze to farmfire FAO 230 a 8834 250 i do tego to Pioneer a widać że rosliny Pioneera lepiej dojrzewają

Opublikowano
1 godzinę temu, proxy8441 napisał:

jak ważysz kolbę? całą czy tylko ziarno z kolby po wymłóceniu?

Zważyłem ziarno. I tak nasze pomiary mogą nie wiele dać, gdyż należało by prze kilka lat testować odmiany, a nie po jednym sezonie stawiać diagnozę. Po za tym tak jak  ze zbożami w różnych rejonach Polski jest inny mikroklimat i czasem któej odmiani przypasuje lepiej, albo gorzej.