Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój hulk ze zdjecia w galerii ma ok 90cm we wtorek bede pryskal oziminy od skrzypionki na polu obok ti wrzucę fotke z metrowka i mysle zo blisko 1m powinno byc :)

Ma ktoś odmiany saatbau?   Chyba jednak ta zaprawa cos daje bo maja mega start, figaro kws i farm pilot zostaly daleko z tylu za rigoletto, podobnie inne kiszonkowe za brigado

Opublikowano (edytowane)

A  u mnie standardowo Agro Yoko najwyzsza i to na 6 kl.Ale mam jeszcze kwinsa i krogulca to tamte madywnieksze  a krogulec mocno rozłożysty.do połowy uda a rzędyj uż się zeszły

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

w tym roku sialem odmiany z kws Agro polis eco i grosso oraz 3 odmiany z pioneer tylko nr nie pamiętam ale jeśli chodź o wigoru początkowy to pioneer wymiata, wszystkie odmiany kws miały po 3 liście gdzie Pioneer po 5 a siane w ciągu 2 dni. Na ta chwilę wszystkie odmiany wyrownaly się,zobaczymy jak sypnie na jesień

Opublikowano

Pokazać Ci beznadzieję? Ty dostałeś sporo deszczu. Nigdzie w okolicy nie ma większej jak 1,5 m i to na niskim terenie. Kwietniowe siwy nie pomogły, bo był popioł na polu i wschody były po 10 maja jak zaczęło padać.

Opublikowano (edytowane)

tak ale  lucernia 2 pokos ma 12 cm , uschła i opadła :/ do zaorania, fiołki wylazły i koniec a ph 6,5 . Kukurydzę sporo lat w tych terminach siejemy i jest taka sama...

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

U mnie 2 pokosu wcale nie było. To co wylazło gdzieniegdzie krowy zjadły. Średnio hektar na dzień miały i piach zostawał. Tylko kupkówa odbiła. W tej chwili nie ma nic na pastwiskach. 

Opublikowano
3 godziny temu, marcinffff napisał:

A tutaj mój fatalny opóżniony siew 7-8 maja, beznadzieja

Zdjęcie0013.jpg

Zdjęcie0013.jpg

Kolor i chęci ma ale wysokoscia odstaje od sianych w optymalnym terminie. Siales po poplonie? Czy od tak opóźniasz siewy? 

W mojej okilicy qq siane ok 10 maja sa tragiczne, faliste i ok 1m na piachu nawet do kolana nie sa dzisiaj spadlo 5l to powinny ruszyc... 

Opublikowano

Nie wiem jak na "zimnym" podlasiu, ale tu na mazurach jakby posiać w połowie kwietnia to umarzłyby w pizdu. Spółka AgriPlus dzierżawi od jednego bambra ziemię i cały skup zboża z suszarnią. 3 rok z rzędu sieją na V i VI klasie kukurydzę na 200 ha. Posiali swoją jakoś po 20 kwietnia jak zwykle. Na tę chwilę tak samo dziadowska jak te siane w połowie maja. Jak pisałem było sucho i wschody były bardzo opóźnione.

Opublikowano

tutaj jest po gorczycy. Orka w marcu gorczycy, obornik koniec kwietnia i talerzowanie, siew 8 maja tutaj był , tak jak pisałem kilka tygodni temu, wiele lat tak się sprawdza i jest b. dobrze z terminem. Mam na 5 i 6 klasie rosomaka i ma 180 cm , czarna, liście rozwinięte, obok trawa wyschnięta do piachu :/ Dalej za miedzą ma duży obszarowiec kukurydzę, po monokulkturze zbóż ponad 30 lat, kukurydza ziarnowa siana 15 kwietnia, 20 cm niższa od mojej. Nie lubię kitu wciskać, Agrotechnika i ph ważne bardzo, tata w latach 80- tych siał już ale ta technologia fortshritami usługowo SKR-y co kosili na 10 cm cząstki .... słonecznik  i orkanem lepiej zjadały

tak jak tomek pisze, koniec kwietnia początek maja i żeby te przymrozki ominać, do wrzesnia nie ma znaczeniu w dojrzewaniu, Subito duże Fao a  w połowie września w 50 % sucha stała już

wiele tutaj siało wcześniej, a ja siedziałem piwko piłem 😛 na deszcz czekałem , nie wolno niszczyć struktury gleby w suszę

Opublikowano

ładnie poszła, ale te kwietniowe lada dzień wiechy będą mieć, sąsiada 1,2m  "kaktusy" wypuściły 😛 mam też brigado, surprime, sumaris, okato, wikana, okato, hulka, i najdroższa inventive, dawali próbki darmowe to brałem :D 

miesiąć temu surprime szła jak głupia,( poznaczone i podpisane paliki mam) ale teraz wszystkie pod linijkę

Opublikowano

Inventive chciałem posiac na ziarno ale jest to nowa odmiana i jak sie namyslilem to juz nie było jej w sprzedazy. 

Oprucz brigado na kiszonke mam hulk i w malej ilosci subito, sucorn, kurant. Na ziarno rigoletto, farmPilot i kawalek kws figaro. 

Saatbau odkąd wysadzil nosy to narazie jest ponad reszta. 

Opublikowano

35 minut temu, marcinffff napisał:

tutaj jest po gorczycy. Orka w marcu gorczycy, obornik koniec kwietnia i talerzowanie, siew 8 maja tutaj był , tak jak pisałem kilka tygodni temu, wiele lat tak się sprawdza i jest b. dobrze z terminem. Mam na 5 i 6 klasie rosomaka i ma 180 cm , czarna, liście rozwinięte, obok trawa wyschnięta do piachu :/ Dalej za miedzą ma duży obszarowiec kukurydzę, po monokulkturze zbóż ponad 30 lat, kukurydza ziarnowa siana 15 kwietnia, 20 cm niższa od mojej. Nie lubię kitu wciskać, Agrotechnika i ph ważne bardzo, tata w latach 80- tych siał już ale ta technologia fortshritami usługowo SKR-y co kosili na 10 cm cząstki .... słonecznik  i orkanem lepiej zjadały

tak jak tomek pisze, koniec kwietnia początek maja i żeby te przymrozki ominać, do wrzesnia nie ma znaczeniu w dojrzewaniu, Subito duże Fao a  w połowie września w 50 % sucha stała już

wiele tutaj siało wcześniej, a ja siedziałem piwko piłem 😛 na deszcz czekałem , nie wolno niszczyć struktury gleby w suszę

W tym roku głównie każdy się kierował tym co ma na polu u mnie na okolice siane kukurydzę na początku maja mają od pół metra do około półtora metra. Na zdjęciu Walterinio ma 280 cm i nie długo będzie wiechować. Mam Madlen na jednym polu około 240 cm i przez drogę mam subito 150 cm pozwijane i w lepszym miejscu około 2 metrów i też nie długo będzie wypuszczać wiechę.

kukurydza.jpg

Opublikowano (edytowane)

aby we wrześniu chociaż te kukurydze się udały to biedy ludzie nie będą mieli może... B. duże rozbieżności, w kwietniu ani kropli u nas nie spadło do 10 maja

Edytowane przez marcinffff