Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zdaje się, że kształtem kolby. Flex jest cylindryczny a fix stożkowy w kierunku czubka. Kolba flexa jest chyba większa i jak się domyślam powinno się są siać w mniejszej obsadzie.

Kolega @solek01 miał kiedyś wrzucić artykuł, albo mi się myli, bo pisał o tym na pewno.

Sprawdziłem i coś racji mam, ale to nie wszystko. Tutaj kilkaninformacji a więcej oczywiście w google.

https://www.agrofoto.pl/rolnictwo/produkcja-roslinna/odmiany-kukurydzy-znowu-na-fali-141935

Wybaczcie link nie działa, bo AF blokuje konkurencyjną stronę. Sami musicie poszukać. W skrócie fix potencjał plonowania ma zakodowany w genach i w stresowych warunkach go redukuje dlatego sieje się go więcej a flex bardziej dostosowuje się do zmiennych warunków.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ktoś się pytał o ceny z ragt

Xxilo 221zl 

Saxxofon 204zl

Geoxx 231

Twixxter 215 

Karlaxx 226

Coxximo 168

Babexx 257,oraz  podam cenny kilku innych

Hubal i popis po 177zk

Legion 173zl

Rosomak 335zl za 80tys

Vitras 166zl

Kanonier 205zl

Subito 277zl

Agro polis 340

Walterinio 358zl

LG 30.260 292zl

Opublikowano

Witam jaka odmianę kukurydzy polecili byście na glebę pasowa od 4 gliniastej dołki do 6klasy  górki ziemia była badana ph 4.4 fosfor 5.6 potas 5.2 magnez 2 czyli lipa przy okazji pytanie jak nawozic takie pole aby chociaż z 7 ton wyskrobac z hektara na zimę nic zasiać nie moglem bo woda w gliniastych dołkach stoi odkwaszenie też było nierealne no i wiosną podejrzewam też tam będzie masełko więc tylko qq wchodzi w grę pozdro

Opublikowano

Na takie działki to w mojej okolicy szły zawsze luigi lub ambrosini ostatnio z tańszych rosomak. Popatrz za odmianami LG. Powapnuj nawet na wiosnę będzie lepszy efakt jak wynalazki i tony nawozów.

Opublikowano

Jak będzie rok odpowiedni to i plon 10 ton naskrobiesz. Na takich ziemiach uprawa jest loterią, nawet jak będzie zasobna w składniki i dasz nawozy, to przy nieodpowiedniej pogodzie możesz zebrać na pokrycie kosztów albo i nie:D. Daj 2 miesiące przed uprawą jakieś wapno w niedużej ilości, miesiąc pózniej ze 200 kg soli, 120 fosforanu, a w podsiewacz np polifoskę 6 w ilości 100 kg. Przed siewem 200 kg saletry, do 4 liścia następne 200 i na pewno urośnie. Jeżeli będzie sucho, to przed siewem mocznik jakieś 250 kg i styknie. Ja bym próbował amrosini z kws lub nowość pioneera 9074, która powinna na glinach radzić sobie równie dobrze co jej poprzedniczka n86

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

SY Talisman lub Telias miał ktoś? Sam się przymierzam do zakupu

Czytaj na poprzedniej stronie.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, krzysztofz14 napisał:

Może ktoś napisać czym się różni fix od flex

21 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Zdaje się, że kształtem kolby. Flex jest cylindryczny a fix stożkowy w kierunku czubka. Kolba flexa jest chyba większa i jak się domyślam powinno się są siać w mniejszej obsadzie.

Kolega @solek01 miał kiedyś wrzucić artykuł, albo mi się myli, bo pisał o tym na pewno.

Sprawdziłem i coś racji mam, ale to nie wszystko. Tutaj kilkaninformacji a więcej oczywiście w google.

https://www.agrofoto.pl/rolnictwo/produkcja-roslinna/odmiany-kukurydzy-znowu-na-fali-141935

Wybaczcie link nie działa, bo AF blokuje konkurencyjną stronę. Sami musicie poszukać. W skrócie fix potencjał plonowania ma zakodowany w genach i w stresowych warunkach go redukuje dlatego sieje się go więcej a flex bardziej dostosowuje się do zmiennych warunków.

wstawiam link do artykułu

http://www.agrii.pl/wp-content/uploads/2016/03/artykul-stopczyk-norma-wysiewu.pdf

Edytowane przez solek01
Opublikowano
23 godziny temu, Eliot napisał:

Ktoś się pytał o ceny z ragt

Xxilo 221zl 

Saxxofon 204zl

Geoxx 231

Twixxter 215 

Karlaxx 226

Coxximo 168

Babexx 257,oraz  podam cenny kilku innych

Hubal i popis po 177zk

Legion 173zl

Rosomak 335zl za 80tys

Vitras 166zl

Kanonier 205zl

Subito 277zl

Agro polis 340

Walterinio 358zl

LG 30.260 292zl

Ceny z OSM Łowicz?

Opublikowano

Czyli z artykułu wynika tyle, że odmiany należy dostosować do warunków pogodowych oraz przede wszystkim potencjału naszej ziemi. Praktycznie w obrębie jednego województwami ta sama odmiana w tych samych warunkach pogodowych może dać inne plony, więc sam nie wiem czy te wyniki coboru są miarodajne na tyle, żeby się na nich opierać. Mi wydaje się, że najlepiej plonuje w okolicach 90 tysięcy. płd opolskiego, powiat głubczycki. Chociaż miałem w tym roku dkc 3969 i plonowała rewelacyjnie przy obsadzie około 82 tysięcy

Opublikowano

Kolego Solek

http://www.agrii.pl/wp-content/uploads/2016/03/artykul-stopczyk-norma-wysiewu.pdf

Czytałem artykuł z linku i powiem tak .Wciskają ludziom banialuki ,co do normy wysiewu  .Wszystko zależy od pogody i dużo od odmiany .Jeżeli ziemia jest chociaż średniej klasy plus nawożenie odpowiednie to kuku zasiana tak ,jak u mnie powyżej 90 tyś wyda bardzo dobry plon.

Pole przez drogę kukurydza zasiana 80 tyś nasion odmiany dokładnie nie znam firma Syngenta plon sporo niższy ,jak mojej kuku z Maisadour .

Opublikowano (edytowane)

Mas22r .Zdjęcia w galerii .Sypała sporo powyżej 15 ton .Pierwsze koszenie wynik był imponujący(18ton z ha) ale wilgotność 36 i więcej .Spieszyłem się ,bo pogoda była bardzo deszczowa i ciężko było wjechać kombajnem .Ostatecznie licząc średnią dobre 16 ton z ha.Ostatnie koszenie kuku miała 30 %.

Zakupione nasiona Rosomak 365zł brutto 80 tyś .

Edytowane przez RafaKdziela
:-)
Opublikowano (edytowane)

Nie mam dużej praktyki w uprawie kuku, ale ja uważam  że artykuł dość fajnie wszystko opisuje. Wiadomo że nie ma jednej recepty na sukces ale mi wyjaśnił dlaczego hodowcy odmian dla jednej odmiany zalecają wysiew 80 tyś a dla innej 90. 

Edytowane przez solek01
Opublikowano
1 godzinę temu, RafaKdziela napisał:

Mas22r .Zdjęcia w galerii .Sypała sporo powyżej 15 ton .Pierwsze koszenie wynik był imponujący(18ton z ha) ale wilgotność 36 i więcej .Spieszyłem się ,bo pogoda była bardzo deszczowa i ciężko było wjechać kombajnem .Ostatecznie licząc średnią dobre 16 ton z ha

Też ją zakupiłem. Podzielisz się co pod nią za nawożenie dałeś? Jaka ziemia i przedplon