Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Norma wysiewu zależy od odmiany, gleby itd. Tak samo dawka wapna zależy od gleby i przede wszystkim jej odczynu (pomijam kwestię obornika międzyczasie, zapotrzebowania i rodzaju wapna), więc troszkę pytania zbyt ogólne zadajecie ;)

ThePerkins wypróbuj może Rosomaka albo nową odmianę Popis. Troszkę droższa opcja wysokiej z dobrą kolbą to Sudrix lub Surprime od SU. ;)

Opublikowano

Właśnie mam chęć kupić worek Rosomaka na próbę. bo Rosomak na lekkie ziemie ?. Bo mam tak jakby lżejszą działke, taka mozaika od IV-VI gdzie ta VI to prawie ,że żywy piach. Ja polecam odmianę z Osevy " Opcja " , wysoka, piękna kolba , czego chciec więcej :)

Opublikowano

Miałem Rosomaka obok Subito i Ułana.

Podczas koszenia Rosomak najdłuzej zielony gdy Ułan w połowie suchy ( mówie o 6 klasie).Kolba dorodna i pięknie zaziarniona,duże liście i gruba,sztywna łodyga.

Myslałem jednak ,że wyrośnie ponad 3m bo po chłodach szedł jak głupi no ale te 2,8m miał.Na 4 klasie ziemia zbiła się w beton ,ale dając mu odzywki wyrósł na 2,5m.

Opublikowano

Rosomak daje sobie radę na słabszych glebach, ogólnie nie bije mocno w górę ale robi solidną masę mimo tego no i zaziarnienie jest super. Z Osevy na najsłabsze gleby znam Codigreen'a i rzeczywiście się sprawdza na najbardziej skrajnych stanowiskach...

Opublikowano

Codigreen niczym się nie wyróżnia, szkoda pieniędzy na niego.

Opublikowano
Dnia 7.01.2018 o 10:15, ThePerkins napisał:

@damianzetor9540 Co roku dajesz wapno pod qq ?, wiosna czy jesienią ?. Ja dawałem wiosną granulat miesiąc przed siewem i zastanawiam się czy nie sypnąć wiosna, te pola co pod qq wapnowałem latem też. Co do Vitrasa średnio z niego byłem zadowolony , kolba słaba wysoki też wielce nie był . Sporo lepiej wypadała Dumka i Opcja .

Co 3-4 lata. 

Opublikowano

Popis wyszedł na prawdę super w porównaniu z jakby podobnymi - Ułanem czy Vitrasem. Więcej masy, duża kolba, lepsze zaziarnienie kichy, lepsze parametry. Ciekawa odmiana i nie ma co się bać wysokiego FAO.

Na lepszą glebę... z tego co kojarzę największe wzięcie ma Danubio ;)

Opublikowano

Ja kupiłem na ten rok vitras koneser i konkurent czyli te same co rok temu. Byłem bardzo zadowolony z kukurydzy siane było 93 tyś ale były słabe wschody i była rzadka teraz będzie 100 tyś bo zawsze coś odleci a to dziki a to wschody

Opublikowano (edytowane)

Na kiszonkę mam narazie upatrzonego Vitrasa, dobrze wyszedł w tamtym roku, ale jeszcze z 2-3 inne na próbę po 1 ha bym zasiał, chodzi mi o polskie odmiany. Myślałem nad Rosomakiem, chyba że macie jeszcze jakieś ciakwe alternatywy? Fao minimum 250-260 a może być i większe 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Odpuść na piach tego Vitrasa, to drugi Ułan. Legiona i Rosomaka możesz brać z polskich.

Opublikowano

Potwierdzam vitras szału nie robi. Znajomy siał i zrezygnował. Subito poleca. Ja zakupię subito, rosomaka i bardzo ładne kolby miały u znajomego susan i suanito więc też spróbuję. 

Opublikowano (edytowane)

Vitrasa miałem na piachu na jednym polu z Ułanem i uwierz że różnica diametralna, roślina może 10-15 cm niższa ale lepiej ulistniona, dłużej była zielona, i kolba także fajna, tutaj na zdjeciu Vitras zasiany 113 tyś na ha, 30 pięterek w kolbie, i w porównaniu do Ułana który miał 16 rzędów, to Vitras miał 18 rzędów w kolbie , Gdyby nie susza i zbyt gęsty wysiew, myślę że spokojnie by miała te 35 pięterek w kolbie. 

EDIT. Sorry, rzędów nie było 16 i 18 jak napisałem tylko 14 u Ułana, i 16 u Vitrasa. Pomyliłem się 26696039_899234193572817_493785093_o.jpg

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Podawałem jesienią porównanie w tym temacie, Rosomaka, Danubio, Fadonny i Hulka. Co do Rosomaka 16-20 rzędów i do 36 pięterek. 

Opublikowano

Porównanie u Ciebie nie jest opiniotwórcze, U Ciebie może jakas odmiana się nie sprawdzi ,a w innym rejonie  będzie przodowac,wystarczy dostosować się do zaleceń producenta ,a nie siać gdzie popadnie i ile popadnie.

Opublikowano

Pytał o polskie to napisałem jak jest. Zalecenia producenta? Dobre. Zasieję na piachu 90-100 tyś jak zaleca hr smolice. Na mój rejon fao zalecają 230-240  a ja poniżej 250 nie sieję.

Opublikowano

Zalecenia producenta to jak najwięcej kupuj chłopie 

Thomas2135 jaka odmiana najlepiej się spisała u ciebie w ubiegłym sezonie ?