Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja to sieje P8134 może drogo ale i tak jesienią de fakto dą wychodzą za darmo /wysoko plonuje w porównanio z innymi odmianami

2 lata temu mialem ta odmiane byla zasiana klasa 4 a 3 b  i obornik rok temu tam byl dawany to keipskei bylo i odzywki 3 razy a ziemia zadbana wyszlo z 5 ton z ha lipa . a byla p 8745 to lepiej oddala srednia wyszla 7,5 tony gleby podobne

• Like 1
Opublikowano

Jak dla każdej kukurydzy. Jak zaczyna kwitnąć czeremcha i mniszki to można myśleć siewie. U mnie(pogranicze z mazowieckim) nie wcześniej niż 26-28 kwiecień.

Opublikowano

W Twojej okolicy szybciej zrobi się ciepło i ten okres fenologiczny tj kwitnienie czeremchy, mniszka przypadnie pewnie ok 15-20 kwietnia. Rosomak to flint, więc lepiej radzi sobie z chłodami po siewie.

W okolicy jeden posiał 22 kwietnia ja 1 maja chyba i jak przyszło do wschodów do były wyrównane. Za zimno było i kukurydza siedziała w ziemii.

Opublikowano

wiesz u nas podobnie jak u Ciebie ok 1 maja trza siać wcześniej to ryzykanci sieją...

:D a co to za roznica?

wydaje mi się ,ze spora jak  się sieje kukurydzę o tym samym fao na zielonkę i ziarno to na ziarno trzeba szybciej.......

Wszystko zależy od roku :-) chce siać 80 tyś/ha i w zależności od tego jak bede stal z pasza objetosciowa to skoszę ja na ziarno i zakisze lub cala w kiszonkę.

sam planuje posiać na ziarno ale walnąć w rękaw,pole jest teraz zaorane bez obornika-świeże pole i planuje to wyrównać i dać obornika do oporu i siać na ziarno....

Opublikowano

Trzeba patrzeć na pogodę. Jak wiosna ciepła to najwcześniej 26 kwietnia siałem. Jak zapakujesz w rękaw to musisz to dość szybko skarmiać, bo zacznie się psuć. BB są bardziej kłopotliwe przy robieniu, ale straty mniejsze. Musisz tylko mieć żmijkę i sypać prosto z młyna.

Opublikowano

kwas propionowy pójdzie to trochę pomaga, bagi odpadają bo gniotownik wali w rękaw a innej możliwości niema żeby to przerobić.Teraz kupuje luzem na przyczepie psikam Kwasem i pakuje w worki do sianokiszonki ale kupę roboty z tym..........

Opublikowano

Jak ktoś ocenia jakąś odmianę to myślę że warto dodać do tego termin siewu, głębokość, nawożenie, herbicyd, obsadę na ha, bo widze ze sporo osób sieje prawie 100 tys na ha na 5 klasie a pozniej niezadowolony z odmiany

Ja jak sieje na piachu w kwietniu to max 80 tys na ha i 2 dawki mocznika po 100kg + 50ton obornika jesienią

Na lepszej ziemi 85tys i też 2 dawki mocznika

Zawsze sieje na 6cm a na piachu (VI klasa)nawet 8cm i jest ok ,

A jak widze ze ktos sieje na piachu 3 -4 cm to nie ma ma co sie dziwic ze jest lipa

Opublikowano

Jak będzie za zimno to zacznie rosnąć, ale w drugą stronę. U mnie też była posiana na jakieś 10 cm to część znalazły i wybrały, ale na wielu nie mogły sięgnąć głębiej i tylko kiełki pozrywały. Także słaby sposób, chyba że wybierają zaraz po siewie, bo u mnie to zaczekały kilka dni.

Opublikowano

W sąsiedniej wiosce jeden kupił nowego gaspardo poszedł w zarobek 100ha zasiał tak, że mało co wzeszlo. Wszystko musiał odsiewać ludziom, oczywiście materiał też musiał odkupić. Ale dziki u nikogo nie wybrały ;)

Opublikowano (edytowane)

jak to mozliwe ze przez zly siew byly tak slabe wschody???? nawet gdyby zasial na glebokosc 10 cm to i tak ta kukurydza w wiekoszosci by wyszla.. nie rozumiem

Edytowane przez Kamilek1
Opublikowano

jak to mozliwe ze przez zly siew byly tak slabe wschody???? nawet gdyby zasial na glebokosc 10 cm to i tak ta kukurydza w wiekoszosci by wyszla.. nie rozumiem

Zbyt głęboki siew zabije większość kiełkujących nasion i tak było raczej w opisywanej wyżej sytuacji..............

Opublikowano

Jak posiali wcześnie gdy było zimno to po siewie kiełkujące nasiona nie "wiedziały" w którą stronę rosnąć.Od góry musi być cieplej, żeby kiełek rósł w górę.

Opublikowano

U mnie też jeden koleś kiedyś siał Gaspardo też nówka j zje....bał razem ludziom 500  ha u mnie 15 co drugi rządek był o polowe niższy na drugi rok kupił nowego kuhna  i siał ludziom za paliwo tylko tu była jakaś wina trefnej maszyny bo oddał ją Ziarka były wsiane raczej płytko ale nie wiem do dziś czemu to ta wyszło  

Opublikowano

Czego nie rozumieć Głąb kupił zaje... siewnik i myślał, ze jest na tyle zaje... że sam się ustawia. 20 cm władował nie sprawdzał i aby do przodu. U mnie w zeszlym roku nowy siewca sprzęt też konkret, wychodził z metrówką patrzył na jaka głębokość idzie i odległość w rzędzie, jeden kawałek świeża orka i różnica była 5cm głębokości

Opublikowano

Wlasciciel jezdzi w ciagnku zapewne obok i farmazony opowiada :D Trzeba pilnowac roboty troche. Wiem po naszym przykladzie jak bylo. Jezdzili w ciagniku sobie gaadali a pod koniec pola zorientowali sie ze jeden zbiornik nawozowy sie zablokowal i nie wysiewal. Mimo siatki jakas grudka zablokowala i pozniej fale dunaju byly na polu .

Opublikowano

Ja nie mam wyjebane i sprawdzałem teraz mam swój więc nie mam problemu. To nie jest jakiś głąb bo koleś ma trochę pojęcia siedzi już w temacie z 10 lat i na pewno że nie poszło  na 10 cm jak mówię że mogło być za płytko może słaby docisk nie wiem . Chyba firma nie weźmie siewnika na gwarancji jakby winą było złe ustawienie.