Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, robert1226 napisał(a):

I znów G zrozumiałeś,  jak cie będzie chciał ukarać to i tak to zrobi , tylko żeby im pokazać że się ich nie boisz stawiać twardo swoje argumenty i się trzymać nie dać się zastraszyć.

Jak policja złapie Cię na prędkość to pokaż im, że się nie boisz i idź do sądu udowadniać, że przekroczenie prędkości to twoja sprawa i nikt nie ma prawa zabronić. Mniej więcej takie wizje snujesz.. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A na jakiej podstawie jesteś przekonany o przekroczeniu tej prędkości? Wersji policjanta ? Jak jedziesz za radiowozem to jedzie zgodnie z przepisami? Niestety ”płot" jest po to ,żeby barany nie przechodziły i stały w zagrodzie 🤷🏻

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
2 minuty temu, mirekcich napisał(a):

A na jakiej podstawie jesteś przekonany o przekroczeniu tej prędkości? Wersji policjanta ? Jak jedziesz za radiowozem to jedzie zgodnie z przepisami? Niestety ”płot" jest po to ,żeby barany nie przechodziły 🤷🏻

Ok czyli jak ktoś ukradnie twój traktor to musisz w sądzie udowodnić, że traktor był twój.. mało tego udowodnij jeszcze, że nie oddałeś złodziejowi traktora bo on tak twierdzi :) Anarchia to nie jest dobry kierunek. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

Ok czyli jak ktoś ukradnie twój traktor to musisz w sądzie udowodnić, że traktor był twój.. mało tego udowodnij jeszcze, że nie oddałeś złodziejowi traktora bo on tak twierdzi :) Anarchia to nie jest dobry kierunek. 

Chłopku wiejski bo inaczej cię nie nazwe ... Ostatnio zostałem pomówiony przez osobe niezrównowazona  i sąd z góry uznaje mnie za winnego,wiec o jakiej ty anarchii koczkodanie mowisz ??????

Edytowane przez mirekcich
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, mirekcich napisał(a):

Chłopku wiejski bo inaczej cię nie nazwe ... Ostatnio zostałem pomówiony przez osobe niezrównowazona  i sąd z góry uznaje mnie za winnego,wiec o jakiej ty anarchii koczkodanie mowisz ??????

Widze że zrobil sie tutaj mały kącik prawny ;)

Opublikowano
4 godziny temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

Jak policja złapie Cię na prędkość to pokaż im, że się nie boisz i idź do sądu udowadniać, że przekroczenie prędkości to twoja sprawa i nikt nie ma prawa zabronić. Mniej więcej takie wizje snujesz.. 

Mistrzuniu czy przekroczyłem czy nie to chyba sam wiem a to czy się zgodzę z piesem czy nie to inna sprawa , bo czy to będzie faktycznie przekroczenie cxy tylko na siłę szukanie winnego by sobie statystyki poprawić.

Opublikowano

Panowie, mam pytanie, sieję pierwszy raz kukurydzę na ziarno i tu moje pytanie jaką odmianę wybrać? Chciałbym kukurydzę z w miarę szybkim dojrzewaniem, klasa ziemi średnia. Dodam jeszcze, że to województwo łódzkie. 

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano
11 minut temu, dexter1908 napisał(a):

Witam. Chciałbym zapytać ile czasu przed siewem kukurydzy wysiewanie nawozy. Mam do rozsiania Korn Kali i Mocznik. PoliDap pójdzie w podsiewacz.

Korn kali wysiane,mocznik 2 tygodnie przed siewem.

Opublikowano
23 godziny temu, dawiddawid napisał(a):

Panowie, mam pytanie, sieję pierwszy raz kukurydzę na ziarno i tu moje pytanie jaką odmianę wybrać? Chciałbym kukurydzę z w miarę szybkim dojrzewaniem, klasa ziemi średnia. Dodam jeszcze, że to województwo łódzkie. 

Dziękuję za pomoc.

Niezbyt się znam na odmianach, ostatnie sezony siałem KWS Amavit fao220 i w miarę się sprawdzał, choć rozglądam się za czymś tańszym jeszcze. Jakieś inne odmiany zbliżone ktoś poleci?

Opublikowano

Jakie macie opinie o Pioneer 8834 i 8904? Jak się nadaje na gleby mieszane IV do VI klasy? Czy może coś lepszego na takie gleby? Z Pioneer dopiero zaczynam przygodę. W zeszłym roku miałem 7818 i była ok tylko na lepszej glebie. Zawsze był mas, rgt, lidea, saten. I jak z wilgotności ą przy zbiorze na ziarno. 

Opublikowano
9 godzin temu, dawiddawid napisał(a):

Siał ktoś zasiana na ziarno SM Vistula? Jak ocenianie? Jakie doświadczenia z firmą SM?

W dniu 23.03.2025 o 17:06, dawiddawid napisał(a):

Dziękuję za pomoc.

Osobiście nie brał bym qq o krótkim Fao. Jeżeli już chcesz coś, co szybko z pola zejdzie popatrz za mas 125c.

Opublikowano
14 godzin temu, jaco512 napisał(a):

Hodowla Smolice, sm to nie jest nazwa firmy

SM oznaczają swoje produkty, SM Vistula, SM Chopin, ale tak, to jest HR Smolice

Opublikowano

Ja nwm co zrobić bo zamówiłem kukurydzę FAO 260 po gorzowskiej i Teraz nwm czy ja siać czy zamawiać coś z krótszym FAO bo po tym roku już widać że gorzowskie szybko z Pola nie zejdą jak to było w zeszłym roku. I jeszcze najważniejsze to deszcz bo zasiać to zawszę można tylko kiedy ona wzejdzie po tej trawie może być tak że zasieje w połowie maja a kukurydza wzejdzie końcem czerwca jak to było u ludzi w 2023. Kukurydza na kiszonkę ma iść 

Opublikowano

Siałem FAO 260 początkiem czerwca i na ziarno zebrałem, jakieś 27% wilgotności, więc na kiszonkę też powinno dolecieć, chyba, że chcesz ze wszystkimi w sierpniu zebrać.

Ale fakt wrzesień był słoneczny.

Opublikowano
3 minuty temu, Kvl napisał(a):

co cię pokusiło o takie FAO ? poprzedni rok był specyficznych by na nim bazować

Takie wyższe FAO bardziej przetrzyma suszę u Mnie co roku sieją z krótkim FAO i kukurydza słabiutka znajomy rok temu posiał właśnie z FAO 260 i kukurydza piękna była tylko ze zeszły rok był właśnie specyficzny bo szybko urosły a później w sierpniu szybko uschły 

3 minuty temu, maniekc360 napisał(a):

Siałem FAO 260 początkiem czerwca i na ziarno zebrałem, jakieś 27% wilgotności, więc na kiszonkę też powinno dolecieć, chyba, że chcesz ze wszystkimi w sierpniu zebrać.

Ale fakt wrzesień był słoneczny.

Akurat z tym żeby razem zbierać to mi bardzo nie zależy może być i na dwa razy. Tylko że jak będzie sucho tak jak jest teraz i powtórzy się sytuacja z 2023 roku że kukurydzę powschodza gdzieś końcem czerwca to na kiszonka będzie jeden gnój 

Opublikowano

jak bym kupił coś z mniejszym FAO bo co z tego że siew będzie w połowie maja jak zejdzie czasem na koniec czerwca, w normalnym roku można by spróbować