Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dantur96 napisał:

2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Lipiec i sierpien, dopiero była woda, do czerwca to było suuucho.

Akurat padało na wiechę to nic dziwnego że dobry plon 

U mnie była ta sama sytuacja plon na niektórych polach rekordowy a co na piachu w czerwcu wypaliło to za dużo nie pomogło.

Opublikowano

po pierwsze odmiana ma wpływ na plon może 10% to jest czy lubujemy się w monsanto pionier kws mas  czy cokolwiek innego .Natomiast dobór odmiany do stanowiska to moim zdaniem już 25% wpływu na plon. Co do cen ( zaraz będzie hejt ale) to nasiona są tańsze niż w ubiegłym roku podpisując umowy bonusowe z przedstawicielami i licząc sumę jednostek plus gratisy i podzielić przez ilość jednostek no i trochę pożulić u sprzedającego uświadamiając że kupi się za granicą taniej .Oczywiście ofertę z gwarancją ceny na piśmie  

• Haha 1
Opublikowano

Mój sprzedawca zgaduję parę gospodrzy i kupujemy nasiona na innych zasadach.  Faktura na jednego, my wiosną płacimy za paczki gotówką, a ten co ma fakture rozlicza się w pełni w  jesieni.  chodzi o zwroty i upusty, więc tanio i bardzo fajnie wychodzi. Wchodzą gratisy i upusty. 

Opublikowano
W dniu 7.11.2024 o 10:15, Kvl napisał(a):

@dantur96no właśnie nie wiem, chyba trzeba uderzyć do przedstawicieli smolic 

Znalazłem dystrybutora od tej odmiany polskiej co niby była najlepsza w badaniach coboru chodzi o tą odmianę zadrę 

IMG_20250106_122632.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał(a):

po pierwsze odmiana ma wpływ na plon może 10% to jest czy lubujemy się w monsanto pionier kws mas  czy cokolwiek innego .Natomiast dobór odmiany do stanowiska to moim zdaniem już 25% wpływu na plon. Co do cen ( zaraz będzie hejt ale) to nasiona są tańsze niż w ubiegłym roku podpisując umowy bonusowe z przedstawicielami i licząc sumę jednostek plus gratisy i podzielić przez ilość jednostek no i trochę pożulić u sprzedającego uświadamiając że kupi się za granicą taniej .Oczywiście ofertę z gwarancją ceny na piśmie  

Te gratisy typu czapka to sobie można kupic na rynku za 10 zł, na zachodzie podobno tańszy materiał niż  w Polsce 

Opublikowano
58 minut temu, Eliot napisał(a):

Te gratisy typu czapka to sobie można kupic na rynku za 10 zł, na zachodzie podobno tańszy materiał niż  w Polsce 

opisałem że gratisy w jednostkach poczytaj ze zrozumieniem 

Opublikowano

Nie wiem ja sieje z 15lat i jeszcze ani razu nie zdarzyło się aby miałbym słaby plon lub żeby się nie udała a z zbożem zimowym rozmaicie bywało,kukurydza nie jest Polska ona najlepiej sobie radzi z brakiem wody według zbóż ma to w genach,Nie raz było takie określenie ze to roślina przyszłości. 

Opublikowano

To zależy od działki. Jak jest 5 klasa i przez 3 tygodnie będą upały i nie spadnie dobry deszcz to na takiej działce lepiej zasiać wczesną pszenicę lub jęczmień. Bardziej opłaci się zebrać 4t pszenicy niż 5 t kukurydzy.

Opublikowano
17 minut temu, Strongman napisał(a):

Nie wiem ja sieje z 15lat i jeszcze ani razu nie zdarzyło się aby miałbym słaby plon lub żeby się nie udała a z zbożem zimowym rozmaicie bywało,kukurydza nie jest Polska ona najlepiej sobie radzi z brakiem wody według zbóż ma to w genach,Nie raz było takie określenie ze to roślina przyszłości. 

raz na 10 lat na lekkich jest plajta a teraz może i częściej od kiedy wprowadziłem ST i żadnej innej uprawy  bywa że za miedzą prawie zero a u mnie nakapie z6- 7 ton ale wszystko jest zależne od wody a właściwie od rozkładu opadów a nie ilości 

Opublikowano
v11 napisał:

17 minut temu, Strongman napisał(a):

raz na 10 lat na lekkich jest plajta a teraz może i częściej od kiedy wprowadziłem ST i żadnej innej uprawy  bywa że za miedzą prawie zero a u mnie nakapie z6- 7 ton ale wszystko jest zależne od wody a właściwie od rozkładu opadów a nie ilości 

W 2018 na piachach wszystko poszło na kiszonkę bo było zero kolby brak opadów na wiechowaniu i taki efekt . W 2019 podobnie ale coś zostawiłem ale plon 2.7 t/ha.

Opublikowano
W dniu 5.01.2025 o 17:26, Zetmar napisał(a):

Jak będzie miała wodę to każda będzie sypać a z nią jest coraz większy problem...

i tu się mylisz odmiana robi różnicę i to kolosalną przekonałem się w tym roku sam na sobie, jedna działka identyczne nawożenie 2 odmiany o FAO 250 i plon 15,2t/ha wilg. 25% LIDEA i druga 19,1t/ha 26% wilg. PIOONER 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bolek96 napisał(a):

i tu się mylisz odmiana robi różnicę i to kolosalną przekonałem się w tym roku sam na sobie, jedna działka identyczne nawożenie 2 odmiany o FAO 250 i plon 15,2t/ha wilg. 25% LIDEA i druga 19,1t/ha 26% wilg. PIOONER 

Pionier też FAO 250 ? Jaka odmiana i jaki region ?

Edytowane przez jezyk_nh
Opublikowano
3 minuty temu, v11 napisał(a):

mercosur powinien obawiać się tych plonów zasypią ich ziarnem 

Przy takich plonach nie podskoczą nam💪

Opublikowano

nawet jak zbierają 2 x w roku 

a w ministerstwie rolnictwa czytają te plony liczą i się zastanawiają czego bambry chcą -te dane z gus to prawdziwa prawda 

• Like 1
Opublikowano

a ja wiem że liczy się średnia plonu z kilku lat i osiągana średnia cena sprzedaży i wtedy można coś gdybać w temacie opłacalności bo co da 18t przy cenie 350zł albo 5 t przy cenie 850 .Co roku jakieś pole jest nieudane