Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

po co na ziarno jak to typowe kichy 

Własnie pytam . Znajomy siał 8500 i mówi że nawet wyszła dobrze . Przez to pytam czy ktoś nie siał na ziarno i moze wypowie się więcj na temat tych odmian

Opublikowano
10 godzin temu, AndrzejMikulewicz napisał(a):

Mi kiszonkowa Ronaldinio z kws dała 13,5t/ ha 28% wilgotności  więc nieraz i kicha sypnie :)

Nie sypnie bo ta odmiana co mówisz to może być na kichę i na ziarno. Nie jest typowa odmiana na mase. 

Opublikowano

Siejecie kukurydzę z farmsatu. ? Lokalnie oczywiście nie ma ale może warto spróbować ? Jeśli tak to jaką wybrać ... Farmmuller niby rekordzistka,ale ciekawe jak z wilgotnością przy zbiorze. To moja pierwsza przygoda z kuku.

Opublikowano
1 godzinę temu, jezyk_nh napisał(a):

Siejecie kukurydzę z farmsatu. ? Lokalnie oczywiście nie ma ale może warto spróbować ? Jeśli tak to jaką wybrać ... Farmmuller niby rekordzistka,ale ciekawe jak z wilgotnością przy zbiorze. To moja pierwsza przygoda z kuku.

Siałem farmsata przez trzy sezony i zrezygnowałem,plon przecięty za to wilgotność zawsze o 3-4%wyzsza względem odmian z innych hodowli o tym samym fao,moim zdaniem fao zdecydowanie zaniżone u znajomych w okolicy podobnie...

Opublikowano
14 godzin temu, Zetmar napisał(a):

Siałem farmsata przez trzy sezony i zrezygnowałem,plon przecięty za to wilgotność zawsze o 3-4%wyzsza względem odmian z innych hodowli o tym samym fao,moim zdaniem fao zdecydowanie zaniżone u znajomych w okolicy podobnie...

I co teraz siejesz?

Opublikowano
2 godziny temu, KacperDemczuk napisał(a):

I co teraz siejesz?

Lidea,Kws,Limagrain,a w przyszłym roku na próbę Pionier,z farmsatu w 2020 miałem farmfire to tak połamanej odmiany niemiałem nigdy.

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Czy ja wiem czy taka wysoka wilgotnośc, ale połamana w tym roku strasznie. 

U mnie to samo ze wszystkich odmian farmsat najgorzej połamany i rezygnuje 

Opublikowano
6 godzin temu, 6465 napisał(a):

Siejecie kokune? Nigdy jej nie miałem a słyszałem na jej temat zachwyt. Myślę zasiać jej trochę. 

Jak z każdą odmianą jedni chwalą inni nie, znajomy miał  jakoś dwa lata temu to coś z nią było nie tak, chyba połamana była mocno. 

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, 6465 napisał(a):

Siejecie kokune? Nigdy jej nie miałem a słyszałem na jej temat zachwyt. Myślę zasiać jej trochę. 

Sieję na kichę kokunę 2 lata oczywiście część jakąś to jestem zadowolony bo kolby ma ładne. W tym roku dokupowałem też kukurydzę na pniu właśnie kokunę, kukurydza na górkach do szyi ledwo albo mniejsza ale kolba zaje..... i dlatego kupiłem ją bo będzie miała wartość

• Thanks 1
Opublikowano

Kokuna podobna do farm Moritz Duże kolby z grubą osadką i wysoką wilgotnością. 

Moritza sieje kilka lat 

Na plus tolerują podmokle ciężkie gleby,  urośnie do pasa a kolba i tak ładna do tego jak zabraknie obsady to nadrobi wielkością kolby .

20240914_151347.jpg

Opublikowano
18 godzin temu, krystian1982 napisał(a):

Ktoś siał z Saatbau Tipico albo Albireo jakieś opinie 

Pierwszy raz posiałem tipico po gorzowskiej ok 15 maj w popiół. 

Zeszła początkiem lipca po pierwszym deszczu. Urosła bardzo ładnie, w przyszłym roku też pójdzie po gorzowskiej. 

20240930_165628.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tipico spoko jak po gorzowskich/żytach ale kolba bez szału ... 

Miałem w jednej sekcji SM Mieszko i fakt krzak nie był zbyt duży ale kolba sporo lepsza 

Ja osobiście chyba będę skłaniał się bardziej ku polskim odmianom, już nie ma tak dużej różnicy jak kiedyś... 

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano

Ja też się skusiłem na Varsovie po wielu latach na Polską i co lipa wyrosła nie powiem ale kolba i stey green słaby Mas co był sekcje pół na pół o wiele lepiej wyszedł

Wogóle jak ta Varsovia w coboru tak super wyszła to nie wiem 

Znajomy miał Perseusa i Giewonta to z tych trzech to chyba jeszcze najlepiej Perseusa wyszedł 

Opublikowano
27 minut temu, krystian1982 napisał(a):

Ja też się skusiłem na Varsovie po wielu latach na Polską i co lipa wyrosła nie powiem ale kolba i stey green słaby Mas co był sekcje pół na pół o wiele lepiej wyszedł

Wogóle jak ta Varsovia w coboru tak super wyszła to nie wiem 

Znajomy miał Perseusa i Giewonta to z tych trzech to chyba jeszcze najlepiej Perseusa wyszedł 

Ale ten mas to fao powyżej 270 gdzie Varsovia 250 więc to nie stary green tylko dłuższy okres wegetacji.. już o tym pisaliśmy i widzę dalej wolisz swoje powtarzać.. COBORU określa ważąc każdą z odmian a ty bierzesz na oko więc wolę jednak COBORU. 

Opublikowano

Varsovia 250 a Mas 260 to co za różnica a w wegetacji przepaść sialiśmy od x lat Mas 26b ale się skończyła i nigdy żadna odmiana nigdy nie była tak długo zielona kolba też w tej Varsovi jak Coca-Cola kolega co miał tego Giewonta tak samo masa i nic więcej