Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Podobna. Jest cienka i wysoka .

Pawlak2507 mówisz o dniach qq w Szepietowie?

Jak dla mnie to ta wyglądała lepiej 

20240908_120204.jpg

Dokładnie tą też muszę spróbować u siebie. Wiadomo tam są inne warunki ale człowiek był popodglądał i będę u siebie testować. Kilka odmian wpadło w oko

Opublikowano

Skoszona wczoraj DKC 3788, pierwszy raz siałem qq na ziarko, wilgotność 23%, średni plon 14,51 t/ha. Zasiana została na 3 klasie ziemii, najlepsze pole w gospodarstwie, przedplon pszenica ozima. Sprzedawałem do Cedrobu, cena wyjściowa 500 netto + dopłata za każdy procent 10 zł tak jak to wszędzie jest. Robiliśmy próbę z dwóch wilgotnościomierzy to każdy pokazywał 20-21% max.

Opublikowano

te wszystkie poletka to pic na wodę przedstawiciele firm jeżdżą podlewają pielą podsypują nawozy a rzeczywistość na polach produkcyjnych obok wyglądają inaczej 

Opublikowano
EmilPlayP napisał:

Skoszona wczoraj DKC 3788, pierwszy raz siałem qq na ziarko, wilgotność 23%, średni plon 14,51 t/ha. Zasiana została na 3 klasie ziemii, najlepsze pole w gospodarstwie, przedplon pszenica ozima. Sprzedawałem do Cedrobu, cena wyjściowa 500 netto + dopłata za każdy procent 10 zł tak jak to wszędzie jest. Robiliśmy próbę z dwóch wilgotnościomierzy to każdy pokazywał 20-21% max.

Jaki region? Jakie opady? Jakie nawożenie? U mnie oddała 10,5 t/ha 21% na 3/4 klasie. Ale susza sporo widać zabrała patrząc po plonie u Ciebie. Widać jest potencjał w tej odmianie i pewnie ją wezmę też na przyszły rok.

Opublikowano
5 godzin temu, Raptus902 napisał:

Skoszone reszta Mas 306.p plon 18.5 t/ha wilg. 28.9 % kapitalna odmiana.

Jesli tyle dała to znaczy że stanowisko było bycze i reszta dopisała 🤷

Opublikowano (edytowane)

Obok sąsiad miał SM Wawel i nie całe 11 ton. Tez go miałem na dobrej ziemi i 12.7 t/ha. Także odmiana tez ma znaczenie. A Mas siany po jęczmieniu ozimym po polonie z łubinu nawożenie 300 kg mocznika 200 korn kali i 130 kg polidapu w siewnik. Opady dobre zaczęły sie w lipcu a tak było bardzo słabo. Stanowisko większości 4 klasa dołkiem 3 ale wszystko tam sypie rekordowo jak na moje warunki. Pole nabyte 3 lata temu. Pszenica 6.5 t/ha potem rzepak 5.2 t/ha i jęczmień ozimy 9.45 t/ha i teraz ta kukurydza. 

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano

coś mi się widzi ż niektórzy zapominają odjąć tarę a ważą przyczepy łącznie z ciągikiem -załóżmy że ja jestem partaczem ale na usługach u innych leci podobnie  ale niech będzie i pod 20t

Opublikowano (edytowane)

Nie musisz mi wierzyć ale nie mam powodu żeby kłamać, pszenżyta miałem 2 tony i nie pisze ze było 8.. A i mokrej kukurydzy nie raz bywało 2 t/ha...

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano
58 minut temu, Raptus902 napisał:

Sąsiad ziemia też zadbana i sypał taki sam nawóz co ja, tylko zauważałem ze wawel ma określony potencjał bo wielkość kolby podobna na dobrej ziemi czy na słabszej.

Sasiad tez miał łubin w poplonie?  

Opublikowano
mirekcich napisał:

58 minut temu, Raptus902 napisał:

Sąsiad ziemia też zadbana i sypał taki sam nawóz co ja, tylko zauważałem ze wawel ma określony potencjał bo wielkość kolby podobna na dobrej ziemi czy na słabszej.

Sasiad tez miał łubin w poplonie?  

Nie miał ale miałem też ta odmiane na dobrej ziemi po rzepaku i było koło 13 ton.

Opublikowano
34 minuty temu, v11 napisał:

coś mi się widzi ż niektórzy zapominają odjąć tarę a ważą przyczepy łącznie z ciągikiem -załóżmy że ja jestem partaczem ale na usługach u innych leci podobnie  ale niech będzie i pod 20t

Niewierny Tomasz...

20t na mokro niby dużo, ale na poletkach coboru Rambo dało w kilku lokalizacjach ponad 20t suchej.

https://topnasiona.pl/kukurydza/brv2604-rambo/

15t mokrej na jednym z moich pól już widziałem. Może 16 w tym roku będzie, bo wydaje się ładniejsza.

Opublikowano

Wierzyć nie musicie  ale u mnie P8834 siew co 15cm  klasa 4a/b oddała śr. z 5ha 18,460kg z ha przy 26% wilgotności co dla mnie jest rewelacją i małym nie dowierzaniem ale takie są realia, ale warunki jej sprzyjały cały sezon :)

• Like 1