Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, maniekc360 napisał:

Dla krów mlecznych 

proponuję poczytać w temacie miejsca i sposobu trawienia denta i flinta i wyciągnąć samemu wniosk-i mnie to wisi ale niewiedza mnie poraża 

Opublikowano
albert1991 napisał:

A jak ci ten słonecznik wypadł?siejesz już parę lat?ja w tym troku dkc 3595 i p8834 na ziarno 

39 minut temu, Uszek1988 napisał:

Zamówione już 100% nasion i qq i słonecznika. 80% u mnie idzie kws kidemos i aldo reszta to odmianybna próbę,a że słonecznika 100% LG w tym roku. okolice Wrocławia.

2 rok będzie słonecznik. zeszły sezon wyszedł na zero.

Opublikowano

Nie wiem jak to określić nasiona QQ po ponad 1000zł na ha (te trochę finezyjne) czy to normalne .A cwaniaki z wyłącznościami się zastanawiają czy jeszcze nie podnieść cen -sprzedaż siada a rolnicy się łudzą że ceny spadną - nie sądzę odpowiedz prosta obiecane  dopłaty do QQ .Wprawdzie mam już kupione lub pozamawiane ale koszty porażające setki tyś przychodu i wydatku -nie wyobrażam sobie co czują sprzedający mokrą po śmiesznych cenach .podpisałem już umowę na zbiory  2024  ale jeszcze decydująca będzie pogoda 

Opublikowano
19 godzin temu, v11 napisał:

Nie wiem jak to określić nasiona QQ po ponad 1000zł na ha (te trochę finezyjne) czy to normalne .A cwaniaki z wyłącznościami się zastanawiają czy jeszcze nie podnieść cen -sprzedaż siada a rolnicy się łudzą że ceny spadną - nie sądzę odpowiedz prosta obiecane  dopłaty do QQ .Wprawdzie mam już kupione lub pozamawiane ale koszty porażające setki tyś przychodu i wydatku -nie wyobrażam sobie co czują sprzedający mokrą po śmiesznych cenach .podpisałem już umowę na zbiory  2024  ale jeszcze decydująca będzie pogoda 

U nas można zakontraktować kukurydzę na max pół roku, a u Ciebie na rok?

Rosomak z Korritem 685zł za 80tys, a bez 625zł. Chyba się skuszę.

Przynajmniej na słabszych działkach posieję.

Jakby posiać 70tys to 600zł na ha wyjdzie...

Opublikowano
4 godziny temu, maniekc360 napisał:

U nas można zakontraktować kukurydzę na max pół roku, a u Ciebie na rok?

opisuje co robię nikogo nie namawiam  ani nie zabraniam może być zysk albo w pysk jednam przy moim kontrakcie  jeszcze coś zostanie nawet w przypadku suszy nie widzę perspektyw na mokrą po 600 a kontrakt polega na tym że młyn tez ma propozycję na swoje produkty i widać tak wyceniają że się opłaca może jestem jeleniem i będę żałował ale gdzie jest jeden przyczynek do wzrostu cen? wyłączając nawet dostawy z Ukrainy to Rosja zasypuje świat zbożem w niskich cenach a to przekłada się na notowania  .A nasiona no cóż widzę że nie trapią cię takie rozterki jak FIX czy FLEX które dla osiągnięcia plonu wymagają odpowiedniej  gęstości- interesuje cię posiać  rzadko i tanio no ok na V kasie w suche lata można i 50 000 ale jak to przewidzieć ?

Opublikowano

Każdy się łudzi że w tym roku będzie lepiej i coś unia się obudzi po strajkach niemieckich i nasz nowy rząd coś 

zadziała, ale nic takiego się nie wydarzy , póki transport ukrainskiego zboża poza UE nie zostanie definitywnie rozwiązany 

nie będzie lepiej. Rumunia buduje ekspresówkę do swoich portów aby to wozić ale pytanie jest czy ich porty maja moce przeładunkowe?

Dla mnie ni jak się kalkuluje uprawa kukurydzy na ziarno:

Nasiona 1000

siew 200

zbiór 500

nawozy mocznik 800 +NPK 1000

opryski 200

uprawa paliwo 250

=3950PLN nie licząc podatków, amortyzacji pracy własnej itd

12ton mokrej po 400=4800

Opublikowano
26 minut temu, solek01 napisał:

Każdy się łudzi że w tym roku będzie lepiej i coś unia się obudzi po strajkach niemieckich i nasz nowy rząd coś 

zadziała, ale nic takiego się nie wydarzy , póki transport ukrainskiego zboża poza UE nie zostanie definitywnie rozwiązany 

nie będzie lepiej. Rumunia buduje ekspresówkę do swoich portów aby to wozić ale pytanie jest czy ich porty maja moce przeładunkowe?

Nasiona 1000

siew 200

zbiór 500

opryski 200

uprawa paliwo 250

12ton mokrej po 400=4800

Tylko żeby było jeszcze te pewne 12 ton z hektara, to można by było zaryzykować ,w tym roku centrum od 3max 9 ton.Dziwna sprawa że te same odmiany można kupić 2 razy taniej np na ukraińskim olx,jak zwykle USA się cieszą, przejęli światowe rynki a Europa niech się biję i martwi.

Opublikowano

Nasiona 1000

siew 200    lub 5l paliwo

zbiór 500  lub 25l paliwo 

opryski 200

uprawa paliwo 250 uprawa  ST 10l paliwo 

u mnie dodatkowo suszenie 700 kg słomy x 300/1t=210 zł  prąd fotowoltaika ale niech będzie 90 zł 

=4250 

8t x 900=  7200/ha 

mogę napisać że paliwo moje, azot za psie pieniądze z przed wojny (ale po co drażnić ) 

Opublikowano
1 godzinę temu, solek01 napisał:

Nasiona 1000

siew 200

zbiór 500

opryski 200

uprawa paliwo 250

12ton mokrej po 400=4800

Na skup trzeba zawieść to jeszcze trzeba do hektara ze 200 doliczyć  i za 250 to tylko orkę zrobisz, a gdzie jeszcze uprawa przedsiewna i pożniwna, wapno raz na 4 lata, 100zł min, Tak więc jak chcemy to uczciwie policzyć to musisz jeszcze z 500zł do tych wyliczeń dodać

Opublikowano
14 godzin temu, sw_kamil napisał:

Na skup trzeba zawieść to jeszcze trzeba do hektara ze 200 doliczyć  i za 250 to tylko orkę zrobisz, a gdzie jeszcze uprawa przedsiewna i pożniwna, wapno raz na 4 lata, 100zł min, Tak więc jak chcemy to uczciwie policzyć to musisz jeszcze z 500zł do tych wyliczeń dodać

tylko z grubsza liczyłem

Opublikowano
38 minut temu, Marcin133 napisał:

To skoro się nie opłaca czemu jeszcze ludzie dzierżawy płacą po 2tys🤔

to przykre ale matematyka i rolnictwo to dla większości dwa odległe krańce .Gdyby kalkulować tak jak to robią firmy to dawno ten burdel porastały by stepy-ktoś pracuje by ktoś mógł spać i się opierdalać 

Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Nic nie będzie nasionom kukurydzy jak leżały w garażu w te mrozy?

Całe palety u mnie  stoją pod zadaszeniem owinięte folią nawet nie pomyślałem żeby je schować 

Opublikowano

U każdego są inne koszta ale i u każdego inne plony, ja w tym roku musiałem doliczyć zakup suszarni wylewkę, mój oporowy, napewno lepiej wyszło niż sprzedać na mokro ale roboty też z tym trochę jest, ciekawy bardzo będzie ten rok, a macie obraz jak tam na Ukrainie nie wymroziło im ozimin ? przy -30?