Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 16.12.2022 o 19:29, PiotrZet napisał:

Jaką odmianę kukurydzy polecacie posiać po gorzowskiej na kiszonkę z FAO 230? Ziemia IV klasa okresowo sucha

Dnia 16.12.2022 o 19:30, mx_racer napisał:

ja po gorzowskiej normalnie będe siał FAO 250-260. kosił pewnie będę po 5 maja

Nie wiem czy panowie sieliście już kiedyś kukurydzę po gorzowskiej. Ale muszę ostrzec, że z gleby wypije całą wodę aż ciężko zaorać. A kukurydza zamiast standardowo 3-3,5m będzie miała 2-2,5m.

Dnia 17.12.2022 o 15:27, EmilPlayP napisał:

Ja po kilku latach siana Rosomaka zdecydowałem zmienić odmianę i na połowę zamówiony Monster, a na drugą część Hulk, wiele osób tutaj polecało te odmiany i zobaczymy jak wyjdą, podobno Hulk nieźle wychodzi również na ziarno ale wstępnie całość na kiszonke. W Październiku ubiegłego roku udało mi się kupić Rosomaka za 380, teraz już widziałem kilka ofert po 700, a Hulk w standardowej zaprawie 770 j.s 80tys, Monster na zaprawie korit 550 j.s 50 tys

Hulka na ziarno nie specjalnie się sprawdza. Jeśli pójdzie w rękaw i do spasania to jeszcze można przymknąć oko, ale na handel tragedia z oddawaniem wody.

kolejnym minusem jest bardzo duża ilość słomy do zagospodarowania. Byle pługiem nie do zaorania.

Opublikowano
Dnia 17.12.2022 o 21:30, pawlak2507 napisał:

Miałem w tamtym roku Hulka i tego Monstera nigdy więcej totalna porażka no chyba że będą miały wody pod dostatkiem to może lepiej to będzie wyglądać ale w tamtym roku to masakra była

Ja w tym roku miałem Hulka i Monstera na kiszonkę. Ładnie to wyglądało duże porosły ale co tego jak podatne na wyleganie byle deszcz i wiatr . Położyło mi prawie wszystkie pola . Fakt powstawała ale w tym roku ich niezamawialem 

Opublikowano
pelo111 napisał:

Dnia 16.12.2022 o 19:29, PiotrZet napisał: Jaką odmianę kukurydzy polecacie posiać po gorzowskiej na kiszonkę z FAO 230? Ziemia IV klasa okresowo sucha Dnia 16.12.2022 o 19:30, mx_racer napisał: ja po gorzowskiej normalnie będe siał FAO 250-260. kosił pewnie będę po 5 maja Nie wiem czy panowie sieliście już kiedyś kukurydzę po gorzowskiej. Ale muszę ostrzec, że z gleby wypije całą wodę aż ciężko zaorać. A kukurydza zamiast standardowo 3-3,5m będzie miała 2-2,5m.  

Kolega co roku sieje i nawet w tamtym roku przy suszy kukurydza nie odbiegała wysokością ani kolba od ścianej po gorzowskiej.

Opublikowano
2 godziny temu, greg1985 napisał:

Ja w tym roku miałem Hulka i Monstera na kiszonkę. Ładnie to wyglądało duże porosły ale co tego jak podatne na wyleganie byle deszcz i wiatr . Położyło mi prawie wszystkie pola . Fakt powstawała ale w tym roku ich niezamawialem 

To że duże porosły to fakt ale na kiszonkę to nie wystarczy no chyba że dla byków czy jałowizny

Opublikowano
4 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Kolega co roku sieje i nawet w tamtym roku przy suszy kukurydza nie odbiegała wysokością ani kolba od ścianej po gorzowskiej.

U kolegi była nawet wyższa ale co z tego jak finalnie prawie 40% masy było mniej 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

U mnie w tym roku w okolicy kukurydzę na kiszonkę ładne były ponad 3m wszędzie. Ale znajomy co po gorzowskiej sial to słabo mu wyszło max 2 m miała tyle że późno sial gdzieś 20 maja . Wszystko zależy jak opady podpasuja 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
Dnia 17.12.2022 o 15:37, maniekc360 napisał:

PR38N86 to jest stara odmiana, nawet jej nie ma w oficjalnym cenniku.

Od tego roku nie ma w sprzedaży, jeszcze w tym sezonie była, co do Pioneera to u mnie 8329 8834 N86 i 9241. Z dkc to dawno temu najlepiej wychodziła u mnie 3711 ale brak w sprzedaży. 

Opublikowano

N86 12 lat temu zostałą wpisana do Krajowego rejestru. A co do tego która odmiana lepsza, to ciężko stwierdzić, bo jednak pogoda w poszczególnych latach jest odmienna, a i warunki u każdego rolnika są inne.  W jednym roku jedna odmiana lepsza, a w innym inna... 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Tigon napisał:

nasiona na hektar zaraz droższe jak tona kukurydza patologia xD 

Zapomnieli jak kilka lat temu mokra była po 350zł/t ?? A jednostka siewna 80tys kosztowała 500 zł ?

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Macie jakieś info jak plonuje Keltikus z KWS lub coś dobrego z polecenia na VI klasę.  Nie liczę na mega plon, subito na ziarno dało w suchym roku (zostało przez zmiany na ziarno ) 7t. i 25%, w normalnym roku hulk 10,5t 34%, keltikus 9,5t 30% w 2021r. , w tym roku MAS 23M 6t. i 34%. Nie wiem co wybrać na ten rok godnego polecenia żeby wigor miało dobry, urosła wysoka na tej 6klasie i ziarno ładne😊

Opublikowano
Agrotron85 napisał:

Macie jakieś info jak plonuje Keltikus z KWS lub coś dobrego z polecenia na VI klasę.  Nie liczę na mega plon, subito na ziarno dało w suchym roku (zostało przez zmiany na ziarno ) 7t. i 25%, w normalnym roku hulk 10,5t 34%, keltikus 9,5t 30% w 2021r. , w tym roku MAS 23M 6t. i 34%. Nie wiem co wybrać na ten rok godnego polecenia żeby wigor miało dobry, urosła wysoka na tej 6klasie i ziarno ładne😊

Z opini kolegi Keltikus na słabą ziemię odpada,IV minimum kosi być.

Opublikowano
9 godzin temu, solek01 napisał:

A ktoś siał z Farmsaatu te ich najtańsze odmiany? głównie chodzi mi o Gulivera i FARMROCK?

Farmrock miałem w tym roku. rośliny średnej wielkości, dość dobrze zniosła suszę plon 11t ziarna z ha o wilgotności 31-32% 

Stanowisko świeżo kupione ziemia 4b-5.

Lepiej mi wyszedł on niż farmuller który dał 11,6t/ha 34-36% na klasie 3a

Opublikowano
Uszek1988 napisał:

Agrotron85 napisał:

Z opini kolegi Keltikus na słabą ziemię odpada,IV minimum kosi być.

Mogę to potwierdzić.

Opublikowano
Dnia 17.12.2022 o 18:11, Jarecki21 napisał:

Jak najbardziej, ale dedykowana na słabe stanowisk. Nikt cudów się nie spodziewał, ale jakiś poziom powinna trzymać. Ogólnie wśród znajomych dużo osób narzeka na Pioneera. Poza DKC popróbuję w przyszłym roku Lidea  i RGT.

narzeka na Pioneera tzn na co konkretnie?

Dnia 14.12.2022 o 11:46, młodyniewiadomy napisał:

jaką kukurydzę na ziarno byście polecili na 4 klasę, fao 220-230, do wyboru mam es katamaran -yakari, pioneer 8307, pioner 7515, sy invictus- calo, mas 125 lub 13 albo coś z kws lub smolic chociaż polskich mi nie doradzają która się najlepiej sprawdzi?

polecam P8307 miałem w tym roku, zbliżona do 8834