Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
danielhaker napisał:

Jakieś opinie o odmianie Popis?

wysoka cienka mało liści malutka kolba z 2.5m rosomaka lepiej sie sypalo na przyczepę niz z 4.2 popisa

danielhaker napisał:

wysoka cienka mało liści malutka kolba z 2.5m rosomaka lepiej sie sypalo na przyczepę niz z 4.2 popisa

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zgadza sie😉  no to codiese, ale jeszcze cos bym chcial na slabe ziemie, troche mi ich doszlo.

A sial ktos Corioli z caussade? Tez na piach polecaja.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
danielhaker napisał:

Miałem w tym roku razem z walterinio na 4b. Roślina bardzo wysoka ale rzeczywiście łodygi dosyć cienkie, kolby były mniejsze i bardzo duże także, aczkolwiek po wysuszeniu ziarna za wiele nie było. Odmiana nie jest zła ale drugi raz nie sieje. Lepiej dopłacić te stowke na jednostce

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Primula94 napisał:

Zgadza sie😉  no to codiese, ale jeszcze cos bym chcial na slabe ziemie, troche mi ich doszlo.

A sial ktos Corioli z caussade? Tez na piach polecaja.

Jaka cenę Ci na mas 43.p proponował? 

Edytowane przez radekz200
Opublikowano
1 godzinę temu, wicia433 napisał:

Miałem w tym roku razem z walterinio na 4b. Roślina bardzo wysoka ale rzeczywiście łodygi dosyć cienkie, kolby były mniejsze i bardzo duże także, aczkolwiek po wysuszeniu ziarna za wiele nie było. Odmiana nie jest zła ale drugi raz nie sieje. Lepiej dopłacić te stowke na jednostce

Muszę trochę wziąć (na kiszonkę) w pewnym sklepie a wybór jest niezbyt duży. Preferuję późne odmiany, a do wyboru powyżej FAO 250 mam tylko:

Popis FAO 270

Baobi FAO 250-260

Rosomak FAO 250

HULK FAO 250

Ziemia IV a/b

Co masz na myśli mówiąc:

2 godziny temu, wicia433 napisał:

kolby były mniejsze i bardzo duże także, aczkolwiek po wysuszeniu ziarna za wiele nie było

Chodziło o niejednorodność?

Opublikowano

Danielhaker. Tak dokładnie, walterinio miało kolby równe na całym polu a popis to każda innej wielkości. Baobi miałem, w suszy bardzo dobrze daje rade, masy będzie najwięcej z tych co wymieniłeś ale kolby też takie sobie, jakościowo rosomak najlepszy na pewno. Hulk zależy od roku. Wysoki bardzo rośnie ok 3.80 ale z kolbami różnie, jeden sezon miał na prawdę piękne a w kolejnym jakby całkiem co innego zasiał mimo że na tym samym polu.

Opublikowano

Miałem jednego roku Rosomaka bo sporo osób chwaliło i zasiałem na IV klasie pół pola a drugie pół Sudrixem. Różnica w wysokości 30-40cm na korzyść Sudrixa, kolby również proporcjonalnie były większe w Sudrixie. Ale w okolicy chwalą. Nie wykluczam w przyszłości jeszcze raz spróbować, ale trochę się zraziłem

Opublikowano
3 godziny temu, lukas9559 napisał:

@aszv3 ile procent można urwać przy zamówieniu teraz i płacąc od razu na kukurydze i dsv?

Przekazuje od somsiada, że w % rabaty na mieszanki traw, a kukurydziane na złotówki ;) trzeba dopytać indywidualnie, bo zależy ile czego ilościowo / masowo (m.in. w kontekście wysyłki) ;)

Nie pytajcie o takie rzeczy na forum, bo jeden Pan Moderator mnie bardzo nie lubi. Aż tak, że nawet nie odpowiada na merytoryczne pytania co mnie bardzo dziwi no ale trudno... widocznie nie leży to w Jego obowiązkach. Chyba przyjemniej popisać się "zganieniem" użytkownika jak "edukowaniem" czy po prostu życzliwą odpowiedzią.

Co do kukurydzy popis to miałem ją dwa lata ale jednak ma wspomniane wyżej wady czym ogólnie nie przebiła chociażby Ułana na przestrzeni ostatnich lat.

Codiese polecam śmiało. Ktoś wyżej pisał, że długo zielona - tak ale w granicach rozsądku, więc w żadnym wypadku nie było to wadą.

Inne - polecam wypróbować odmianę BARULA. Styl Hulka, wychodzi lepiej. Jak ktoś jest na niego uparty to polecam posiać obok :)

Somsiad po kilku zapytaniach wrzucił również do oferty teraz odmianę SCHELEM. Bardzo dużo masy i solidna kolba (polecana na słabsze stanowiska).

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, danielhaker napisał:

Muszę trochę wziąć (na kiszonkę) w pewnym sklepie a wybór jest niezbyt duży. Preferuję późne odmiany, a do wyboru powyżej FAO 250 mam tylko:

Popis FAO 270

Baobi FAO 250-260

Rosomak FAO 250

HULK FAO 250

Ziemia IV a/b

Co masz na myśli mówiąc:

Chodziło o niejednorodność?

Ja polecam Rosomaka chociaż widziałem że masz uraz do niego, w zeszłym roku mi się sprawdził ale był na dobrym stanowisku

• Like 1
Opublikowano
ASZv3 napisał:

Somsiad po kilku zapytaniach wrzucił również do oferty teraz odmianę SCHELEM. Bardzo dużo masy i solidna kolba (polecana na słabsze stanowiska).

dlaczego sąsiad nie ma rosomaka ?! w żadnej firmie nie mogę dostać tego co chcę eh chyba za wymagajacy jestem.