Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz mialem farmsat a dikladniej Farm pilot zasiany na 4a na najlepszej działce, plon 15.7 przy 28%.

Pięknie stała do konca, nie wysoka mocna odmiana. Talizman na tej działce w mokrym 2017 15t ale byla bardzo wysoka cienka i strasznie ja pokladlo. Pioneer 8400 w 2016 12t ale siany bez podsiewacza starym meprozetem. 

Na ten rok wzialem FarmMoritz bo w ich doswiadczeniach z kilkunastu rejonow kraju zawsze na podium ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, MarcinNH napisał:

Co polecicie z farm saatu? Farmfire już nie mają

Mają tylko pytaj o reprodukcje z Chile jedyny minus że będą dopiero po 15 kwietnia dostępne, a jak chcesz coś dobrego jeszcze to Moritz, pilot, mezzo

ASZv3 niewiem co tak Cię śmieszy z odmianami farmsatu ja i większość nie mogę narzekać,wiem jest to dla Ciebie konkurencja, a co do wyśmiewania to bardziej śmiał bym się z nasion które masz zaprawione mesurolem z tamtego sezonu,, fakt na siłę kiełkowania to niewpływa ale działanie środka jest równę zeru niestety. Pozdrawiam i udanej sprzedaży. 

Edytowane przez Mari82
Opublikowano (edytowane)

U mnie w okolicy tabliczek farmsaatu było tyle że ze wszystkich innych firm razem wziętych by tyle nie nazbierał. 

I d*py nie urywa, chyba że cena. 

Edytowane przez kr9292
Opublikowano
1 godzinę temu, Mari82 napisał:

Mają tylko pytaj o reprodukcje z Chile jedyny minus że będą dopiero po 15 kwietnia dostępne, a jak chcesz coś dobrego jeszcze to Moritz, pilot, mezzo

ASZv3 niewiem co tak Cię śmieszy z odmianami farmsatu ja i większość nie mogę narzekać,wiem jest to dla Ciebie konkurencja, a co do wyśmiewania to bardziej śmiał bym się z nasion które masz zaprawione mesurolem z tamtego sezonu,, fakt na siłę kiełkowania to niewpływa ale działanie środka jest równę zeru niestety. Pozdrawiam i udanej sprzedaży. 

A komu dał tę reakcję? Agro_expert. Domyślam się, że jakiś sprzedawca nasion tej firmy. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

U mnie w okolicy tabliczek farmsaatu było tyle że ze wszystkich innych firm razem wziętych by tyle nie nazbierał. 

I d*py nie urywa, chyba że cena. 

A u nas tabliczek mas, Kws lg i wiele innych było więcej jak posianej kukurydzy farmsaat nie było tablic choć ludzie i ja mieli ją też i większość odmian plonowała super, a reszta z innych hodowli d... Y nie urywała no może wyjątkowo niektóre 

Edytowane przez Mari82
Opublikowano

jAKA cena Farm pilot?

Zastanawiam się nad Barmanem jeszcze

Podobno świetnie nalewa...........

Opublikowano (edytowane)

Ja zamówiłem na ten rok z farmsaatu pilota i mezzo, nad inna hodowlą jeszcze myślę, pilot i Mezo 356zł a 2 worki na piach wziołem sg112 za 250zł, farmsaat ma parę odmian w cenie 250-300 jak i na ziarno choć tu więcej na kiszonke

Edytowane przez Mari82
Opublikowano

Co do farmsaatu to z moich szerokich prób rozeznania wśród wielu osób które siło w sezonach 2018 i 2019 nie bierze w 2020.Powód za droga za to co oferuje. Pan handlowiec nie chciał sprzedać 2 jednostek bo wiedział że posieję sobie doświadczalnie po przejeździe na różnych działkach tylko cały czas brać na 40ha wszystko farmsaat bo jak ktoś posiał raz to teraz inne firmy psami szczuje. I postawiłem sobie za cel zdobyć 2 jednostki i sprawdzić te cuda jakich moja podlaska ziemia nie widziała. Usilnie będę też szukał ich traw po tym jak ów pan handlowiec mnie wyśmiał tekstem że jak sieję Barenburga to nie mam pojęcia o użytkach zielonych. Firma w mniemaniu ma się bardzo wysoko bo z góry uważa swoje za lepsze a inne za śmieć  więc może uda się kilku prostym podlaskim rolnikom utrzeć im trochę nosa zestawiając z IGP Pionnerem Mas i LG.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

dokładnie facet z tak rozdmuchanym ego że powinien je wozić za autem na przyczepce . Jego bajki o 14,2t ziarna na 6 klasie, wzroście wydajności krów do 12tys kg  na kiszonce z ich kukurydzy czy 5 równych pokosach trawy mimo suszy można dzieciom na dobranoc opowiadać a nie rolnikom w terenie.

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano
23 godziny temu, master20002 napisał:

Nikogo nie wygryzalem, facet oddał dzierżawę właścicielowi, a że to działka przez miedze to zapytałem czy wydzierzawi bo stało nieuprawiane od żniw.

chyba że tak, ale dziwne że ktoś dzierżawy oddaje u nas to nie do pomyślenia

Opublikowano

Nie zapominajcie że zgodnie z polityką Farmsaat, w większości handlowcami są zwykli rolnicy.w sezonie 2018 zamówiłem 1 jednostke na próbę, to pomimo moich telefonów zapomnieli mi dostarczyć. Jak już posiałem to dzwonią że im jednostka została i czy to nie moja. To mu grzecznie wytłumaczyłem że już posiałem i przez nich musiałm na szybko szukać na wiosce bo mi akurat pół paczki zbrakło.

Opublikowano
Dnia 28.11.2019 o 08:32, Pajej napisał:

może kilka słów napiszesz o iventine?

no bardzo fajna odmiana, typowy dent tzn tak mi się wydaje, dość długie ziarniaki, wąskie w porównaniu z odmianami DKC monsanto np. kolba fest zbita bo np. w DKC ziarniaki luźno są przed omłotem pewnie ciut lżej się bedzie omłacać ogólnie bardzo zadowolony jestem jak na ten rok ale dostała sporo wg mnie bo 170kg N 105 P2O5 i 150K2O, wiadomo szybko przymrozek ściął w październiku, i jak wszędzie strasznie długo jak na ten rok się czekało na żniwa, sierpniowe deszczyki podratowały, ogólnie czerwiec lipiec to pustynia, miejscami miała 1,5m, nie wiem jak się filmik wstawia tutaj w komentarzu badz foto z smartfona bo bym wstawił, Były miejsca na 3t/ha a były na 14 tak sądzę

Opublikowano
9 godzin temu, MKrajes napisał:

dokładnie facet z tak rozdmuchanym ego że powinien je wozić za autem na przyczepce . Jego bajki o 14,2t ziarna na 6 klasie, wzroście wydajności krów do 12tys kg  na kiszonce z ich kukurydzy czy 5 równych pokosach trawy mimo suszy można dzieciom na dobranoc opowiadać a nie rolnikom w terenie.

Niech Ci da to na piśmie, a jeżeli plony będą mniejsze to zwraca różnicę.

Opublikowano
19 godzin temu, Mari82 napisał:

Jeśli dobrze pamiętam to kliknąłem "haha" bo zajechało tekstem typowego sprzedawcy... Nie spinaj się na takie rzeczy ;)

Też mogłem / mogę sprzedawać ten towar ale jednak tego nie robię. Nie wyśmiewam tego (jak i prawie nikogo sensownego), nie są złe ale też bez przesady, że są "naj" pod każdym względem...

Czy ja gdzieś napisałem, że działanie mesurolu w tych nasionach jest w 100% dobre? Pisałem o tym, że nie ma problemu z kiełkowaniem. Cena jest/będzie niższa jak nowych bez mesurolu... więc musisz z czego innego się pośmiać :)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ASZv3 napisał:

Jeśli dobrze pamiętam to kliknąłem "haha" bo zajechało tekstem typowego sprzedawcy... Nie spinaj się na takie rzeczy ;)

Też mogłem / mogę sprzedawać ten towar ale jednak tego nie robię. Nie wyśmiewam tego (jak i prawie nikogo sensownego), nie są złe ale też bez przesady, że są "naj" pod każdym względem...

Czy ja gdzieś napisałem, że działanie mesurolu w tych nasionach jest w 100% dobre? Pisałem o tym, że nie ma problemu z kiełkowaniem. Cena jest/będzie niższa jak nowych bez mesurolu... więc musisz z czego innego się pośmiać :)

No i wyjaśnione nie spinam się i po części też wziołem to z przymrużeniem oka😉 po drugie nie napisałem że są najlepsze ale w czołówce odmian premium. Pozdrówka

2 godziny temu, ASZv3 napisał:

😉

Edytowane przez Mari82
  • Like 1