Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, hoodoowca napisał:

Zamówiony Talisman.

miałem jakoś mnie nie przekonuje co prawda dał te 10 t ale mokrzejszy od dentów

40 minut temu, farmerss34 napisał:

cooo już. chyba zimowy😃. jeszcze chyba nikt nie ma cenników na nowe zasiewy

teraz jest najlepszy czas na zamawianie nasion, później niektórych odmian może nie byc. ja mam jutro dzwonic i zamawiać

Opublikowano

Witam pisze z zapytaniem o kukurydzę z firmy hr smolice. Chodzi o odmiany tanie w granicach 190zł/1ha. Jakie wady zalety może jakieś inne odmiany z innych firm w tych cenach. Chcę posiac na próbę kilka tańszych odmian na Gosp. Do porównania. Obecnie  sieje odmiany z Dekalb. Farmsat. Pionier. Sy. 

3 godziny temu, paktofonikas1987 napisał:

Jaka cena? 

4 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Ja tez dzisiaj zamowilem FarmMoritz na ziarno 360zl za 50 tys. 

Co do polskich odmian to raz posialem na ziarno i wiecej tego błędu nie zrobie pisalem juz tu wielokrotnie. Na tym samym polu 3t w plecy w ubieglym roku kanonier do kws figaro. Zaoczczedzone 270zl na ha a strata 1500zl interes zycia😡

Kolegia miał kanoniera 9t przy tej suszy i małe opady

Opublikowano
11 godzin temu, farmerss34 napisał:

cooo już. chyba zimowy😃. jeszcze chyba nikt nie ma cenników na nowe zasiewy

facet z farmsaatu mnie juz od końca października atakuje z kukurydzą i ciągle ta sama śpiewka że odmiany już się kończą i jak jeszcze będę czekał to im wszystko ze stanu sie sprzeda a inne firmy jeszcze cenników nie mają na 2020

Opublikowano

Z tym pośpiechem to bez przesady ;) Większość tak mówi. Ja właśnie dogrywam cennik i powinien być od jutra opublikowany tj można będzie zamawiać na e-sklepie. Dostawy od około połowy stycznia. Ewentualnie od ręki końcówki z sezonu 2019 (taniej jak nowe, a oczywiście pełnowartościowe).

16 godzin temu, Opolskirobol napisał:

Te odmiany polecasz z przeznaczeniem na ziarno? 

Na kiszonkę.

Opublikowano

u mnie już od 4 lat sieje nasiona deklab tylko na ziarno i jestem bardzo zadowolony, siałem wcześniej pioniera i też ok ale sobie drogo za nasiona życzą a nie widzę żadnej różnicy.

Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś jakieś doświadczenia z odmianą KWS Keops? Ponoć na odmiana na piachy ale czy tak niskie FAO 220 będzie dobrym rozwiązaniem? Polodniowy zachód 

Edytowane przez Opolskirobol
Opublikowano

Sudrix tylko 1 xD;)

Po kilka sztuk: P8400, P8589, Riani, Ułan, Wilga, Konkurent, Elamia, Robleto, Dumka, Eduardo, Opoka, Kwintus, Anovi

Po kilkanaście: Cluedo, Herkuli, Werena, Agro Polis, Walterinio

20+ Sunaro, Kosynier, Madras, Talisman z Mesurolem.

Opublikowano

miałem Talismana i Inventive siane siewnikiem 4 rzędowym i po 2 sekcje jednej i drugiej odmiany, to talismana przypaliła mieszanina Tezosar, Nikosar i Juzan (terbutyloazyna, nikosulfuron i mezotrion, dawki niko i terbutylo maxymalne zalecane w tej mieszaninie zaś mezotrionu 75g substancji/ha. Siane 2.05 na Śląsku, koszone 25.10 plon niecałe 10t przy 25,5% wilg. Obserwowałem i winuję mniejszą kolbę Talismana z powodu przypalenia, plon sredni taki był bo były miejsca uschnięte na 3-4t a były też na 14t

Opublikowano (edytowane)

U nas na talismana bardzo narzekali w tym sezonie plon do 6-7 ton co konkurencyjne więcej na tym samym polu i jeszcze mocno się pokładł w wiatry które były przed zbiorami, kolkby bardzo słabo się trzymały połowa na glebie,spacer.png😒

Edytowane przez Mari82
Opublikowano
17 godzin temu, Tigon napisał:

u mnie już od 4 lat sieje nasiona deklab tylko na ziarno i jestem bardzo zadowolony, siałem wcześniej pioniera i też ok ale sobie drogo za nasiona życzą a nie widzę żadnej różnicy.

Dekalb też do najtańszych nie należy, raczej jedna półka cenowa z Pionierem. Pioniera w tym roku jak ktoś zamówił do połowy listopada i płatność do końca kwietnia to był upust 15% do tego 14+1 jednostka daje kolejne 7% upustu. Także dość tanio to wychodzi.

Opublikowano
Dnia 27.11.2019 o 06:09, MKrajes napisał:

facet z farmsaatu mnie juz od końca października atakuje z kukurydzą i ciągle ta sama śpiewka że odmiany już się kończą i jak jeszcze będę czekał to im wszystko ze stanu sie sprzeda a inne firmy jeszcze cenników nie mają na 2020

Odmiany farmsatu przeciętne A cena wysoka . Większość to flinty słabo oddają wodę i w tym roku szczególnie w Wielkopolsce lepiej sprawdzały sie odmiany dent . Pionier wychodzi taniej  do tego przy zakupie 14 jednostek dają 1 gratis 

Opublikowano
9 godzin temu, proxy8441 napisał:

miałem Talismana i Inventive siane siewnikiem 4 rzędowym i po 2 sekcje jednej i drugiej odmiany, to talismana przypaliła mieszanina Tezosar, Nikosar i Juzan (terbutyloazyna, nikosulfuron i mezotrion, dawki niko i terbutylo maxymalne zalecane w tej mieszaninie zaś mezotrionu 75g substancji/ha. Siane 2.05 na Śląsku, koszone 25.10 plon niecałe 10t przy 25,5% wilg. Obserwowałem i winuję mniejszą kolbę Talismana z powodu przypalenia, plon sredni taki był bo były miejsca uschnięte na 3-4t a były też na 14t

może kilka słów napiszesz o iventine?

1 godzinę temu, solek01 napisał:

Dekalb też do najtańszych nie należy, raczej jedna półka cenowa z Pionierem. Pioniera w tym roku jak ktoś zamówił do połowy listopada i płatność do końca kwietnia to był upust 15% do tego 14+1 jednostka daje kolejne 7% upustu. Także dość tanio to wychodzi.

teraz dają 10% rabatu przy płatności do kwietnia

Opublikowano

Panowie, wziąłem kilka dodatkowych hektarów w dzierżawę z myslą o zasianiu kukurydzy. Są to ugory, łaki oraz działki, które poprzedni dzierżawca uprawiał, ale zapuscił dosc solidnie. Ziemia od piasczystej po ciezką madę. Żeby nie pchać się w koszty co do nasion, bo podejrzewam że w pierwszym roku cudów nie będzie, planuje posiac odmianę Rosomak. Moze cos doradzicie? Cos dobrego i w rozsądnych pieniadzach?

Opublikowano
1 godzinę temu, Mari82 napisał:

I myślisz że za darmo Ci to dają, to jesteś w błędzie, więcej nie będę pisał dlaczego. 😉 

To nie jest za darmo tylko premia za ilość. Niestety ale mały zawsze jest stratny .