Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Urośnie urośnie a jak dobry rok sie trafi np taki jak ten lub ubiegły to niczym nie odbiega od tej na 3 klasie. Miałem kiedyś w dzierżawie taką piaskownice, że drzewa trzeba bylo podlewać. Obornika szło w opór jakieś 100t/ha. Sieliśmy różne odmany i było całkiem spoko, a najlepiej wypadło subito wtedy była to nowość na rynku, dobre 4m i kolba całkiem niezła. Sieczkania nie wyrabiała musiała kosić 4 rzadki a nie 6. Dodam, że rok był bardzo dobry obfity w opady. To był jeden taki super sezon w innych bywało różnie, ale zawsze coś tam rosło i napewno lepiej niż jakieś żyto. Ale potem znaleźli się inni chętni na to niechciane wcześniej pole.

Opublikowano

kto wam nagadał ze zachodnia musi kosztować 470zł albo wiecej?????
​np saxxofon FRANCUSKI kosztuje około 210zł-wow!!!!!
​Nie bronie zachodnich ale zdaje mi się że różnica jest dość spora,choć te nowe polskie zaczynają być całkiem spoko np SM. hubal, może za rok go sprawdze,wydaje się interesujący. NA piasku kolega sieje co roku pionera na ziarno i osiąga około 11-12 ton,tylko ze pole białe od nawozu.

Opublikowano

Stosował ktoś sól jako zakiszacz? Na okolicy kilka osób sypię solą co 2 - 3 przyczepy i podobno sprawdza im się to a koszt znikomy w porównaniu do ,,profesionalnych'' zakiszaczy.

Opublikowano

A może u Was patałachy jak to ktoś napisał i nie potraficie uprawiać kukurydzy i zwalacie na odmiany ze Polska i musicie kupować zachodnią po 470 zl i więcej ? A może Wasi sasziedzi przy polach liczą ze urośnie sama z siebie. Kolby jak 5 zl jestem ciekawy jak to ma wyglądać. Zapraszam do Nas pełen pokaz łącznie 3000ha w koło i zobaczycie że są gorsze jak te rodzime Nasze krajowe . Uprawiają kukurydzę typowo na ziarno na kiszonke

..Co tylko się chce. Wystarczy zadbać. Jestem przykładem na Sukces Polskich. Nimba została wycofana . Jeśli chodzi o dzikolubne tak samo San Glejt to co sam znam i widziałem

Nie uruchamiaj się :)3tys ha to tu w sezonie jedna firma kosi a firm jest co najmniej 10 w pobliżu

Opublikowano

ja nie siałem ale w około sieja najrózniejsze i nie widze zeby były jakies fenomenalne, zasada jest prosta, liczą sie warunki na na polu i pogoda a odmiana ma w tym najmniejszy udział, co innego gdyby mozna było siac odmiany gmo, ale nie mozna

jedna działka siane co rządek inna

nimba

almansa

smolan

veritis

LG 3216

ułan

Najlepiej wypadły zachodnie a dokładniej LG jest wyższa o ok 0,5m od ułana kolba piękna liście cały czas zielone pięknie szerokie, nasze polskie przeciętne, że tak bym to określił

Opublikowano (edytowane)

jaka cena SM Hubal ?  wie ktos ?

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Pewnie w cenie reszty polskich. Jak worek 50 tyś to pewnie ok 180-190 zł a jak 80 tyś to ok 360. Odmian jest kilkanowych, ale kupić je będzie problem. Firmy robią sobie wyłączność na pewne odmiany, inne od lat sprzedają to samo. Trzeba będzie pewnie szukać w internecie. Inna sprawa to zaprawianie mesurolem. Ja bez tego nie posieję a zaprawia się tylko najpopularniejsze.

Opublikowano

Jak ktoś ma VI klasę to choćby stawał na uszach to i najlepsza odmiana nie pomoże. Napisz teraz proszę jakie to odmiany miałeś w czasie tej suszy i która była najlepsza.

Wtedy najlepsza odmiana była LG 30.260 była mało gorsza jak w normalnym roku później Dynamite tu kolba była bardzo mała a najgorsza była z Pioniera odmiany nie pamiętam wiem że była z tym Aqua Max to już totalna porażka mało gdzie kolba była a i masy połowa w porównaniu z resztą

Opublikowano

Dziś u kuzyna ścięte 15ha na kiszonke,i ostatnie 3lata wstecz siłe pokazywała sudrix i subito,niestety nie w tym,to była tragedia,pole długie i co z tego że te odmiany były wysokie jak kolba mała,a łodyga cienka,wschody słabe rzadko powschodziła,a rosomak i bogoria zadziwiwiła na maxa pół pola w jedną strone i pełna przyczepa,co tamte odmiany jechało się do końca,widać że w mokrym roku i zimnej wiośnie nasze odmiany spisały się lepiej,a w latach suchych było odwrotnie,klasa gleby 3,4 nawet 5
U mnie stoi na ziarno jeszcze i zauważyłem to samo,nie wiem jaki plon będzie,ale przy wschodach lokata miała większą siłe przy zimnej wiośnie ragt gorzej bo co niektóre nie powschodziły choć kolba jest,ale nisko i bardzo lubiana przez sarny i dziki.

Opublikowano

ktos wczesniej pytał o kardone, na probe wzialem 3 jednostki w tym roku , rosnie na 3 kawałkach po jednym rzadku, obok archimedes. obok subito sudrix archimedes i obok subito surprime LG30.275.  Ciekawa odmiana bardzo wysoka mocno ulistniona malo porazona ,kolba przecietna ale do konca zaziarniona i przez male fao najbardziej dojzała.  od kilku lat sieje po 20-22ha  ok.15-16ha kiszonka a co zostaje na ziarno. I co roku wsiewam na kazdym polu przynajmniej w jeden rzadek cos innego na probe w tym roku 8 odmian z 4 firm w ubieglych podobnie, Ale polskiej juz od kilku lat nawet w jednym rzedzie na 1ha nie chce. 

Moze i u kogos dobrze wychodza ale jak widze co maja sasiedzi z polskich to szkoda pisac

Subito w tym roku faktycznie srednie 3.2-3.4m ale za to ma wyjatkowo duza kolbe jak na ta odmiane no i nie ma chyba drugiej tak wirnie plonujacej odmiany jak subito przynajmniej na 6kl

Opublikowano

rośnie na V klasie, 3m ma na pewno, kolby zdarzają się po dwie, ładnie wypełnione, cienki rdzień. mam też rosomaka na innym polu, IV klasa i nie wiem czy hubal nie lepszy, obie za rok na pewno posieje

Opublikowano

Nikt nie stosował soli jako zakiszacza? Przykrywacie pryzmę jeszcze tego samego dnia czy na drugi dzień? (Widziałem jak co niektórzy czekają jeden dzień z przykryciem podobno po to aby pryzma wytworzyła temperaturę i lepiej się zakisliła).

Opublikowano

Kiedyś kiedyś ojciec mówił ze sól sie sypało jak było siano zbyt szybko zebrane żeby się nie zagrzało,co do kukurydzy to nie wiem czy to dobry sposób.Pryzme powinno się opkryć max do 3 dni.Ja osobiście nie stosuje ,był kiedyś szał na zakiszacze ,ale ludzie u nas przestali to stosować ,strata plonu jest dużo mniejsza niż cena zakupu drogiego zakiszacza np.na 12h.Uważam ze jak się zetnie nie za suchą QQ i dobrze ubije oraz będzie się dobrze wybierać to powinno być ok.

Opublikowano

Pierwszy raz sieję kuku i dlatego pytam. Niektórzy nie dają nic, niektórzy sól a jeszcze inni drogie zakiszacze i u jednych i drugich pryzmy ładnie się przechowują lub psują. Wiem że podstawa to dobrze ugnieść i przykryć. Pytam o tą sól bo nie jest to duży koszt a jak ma pomóc w jakimś tam stopniu w przechowywaniu to warto by było zastosować.

Opublikowano

Różnica na czym polegała? Lepiej się przechowywała kiszonka w upalne dni?

Opublikowano

Spryskujesz  na koniec całą pryzmę  czy podczas ubijania co kilka przyczep?

Opublikowano

W ubiegłym roku u mnie poszło ok 50 kg soli na pryzmę z 1,5ha, brak jakichkolwiek strat oraz bardzo ładnie przechowana do samego końca. Pryzma złożona na słomie i gołej ziemi. Jedzie przyczepa, rozsuwamy i później ok 10 kg soli na wierzch. Szwagier mówił, byśmy tak nie sypali, bo ciągnik zeżre :)

Opublikowano (edytowane)

Panowie okolo 320g mokrej kukurydzy luskanej z kolby wilgotnosc 29%, to dobry wynik? Wynik sredni sa takie po 280 i po 360g.

Liczac mase z jednej kolby x ilosc wysiewu na hektar (-10% na jakies niewzejdzione) powinno dac teoretyczny plon z hektara? Czy sie myle?

Sa tez rosliny z dwoma kolbami ale licze jedna.

Edytowane przez Murphys