Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jarekmalina jeśli jest tak jak mówisz z tą p8523 to zdecyduję się na to dkc 3016 , przemawia za nią to że jest o 100zł tańsza od pioneera i w charakterystyce ma zastosowanie na słabsze gleby i niedobór wody (chociaż jeśli będzie susza to żadna nie wytrzymuje dłuższych okresów braku opadów na moich ziemiach)

Opublikowano

Panowie gleba przeważnie V klasa lekka jaka wybrać odmiane na ziarno mam do wyboru: ES Combi, LG Lauren, SY Multitop. Zastanawiam się jeszcze nad KWS Ambrosini i Pionier P8400.

Opublikowano

Na słabe gleby to chyba żadna z tych które wymieniłeś , z odmian Pioneera na słabych glebach sprawdziłem : N86 , A79 , P8523 , P9175. Na V kl. nie sieje się wczesnych odmian.

Opublikowano

robzombie, odmiana Ambrosini jest tylko na słabsze stanowiska. Bardzo ładnie plonuje, tylko tak jak kiedyś już pisałem słabo dosycha na polu. W tym roku będę testował odmianę P8400 to pod koniec roku się wypowiem na jej temat. Mój dealer z którym już współpracuję kilka lat polecił mi ją na V klasę.

Opublikowano

p8400 na V tak, ale w bardzo wysokiej kulturze. Sam miałem na takiej i byłem zadowolony, plon 13-14 mokrej. Dobrze oddaje wodę, ziarno zdrowe, liście okrywowe odkrywają praktycznie całą kolbę, ale rośliny niskie, łodyga cienka i wyraźnie reagowała na lokalne zmiany jakości gleby zarówno na +, jaki i minus.

Co ciekawe na piachach dobrze spisało,przynajmniej ilościowo, się u mnie f58, ale rośliny o cechach dokładnie przeciwnych.

Opublikowano

robzombie, odmiana Ambrosini jest tylko na słabsze stanowiska. Bardzo ładnie plonuje, tylko tak jak kiedyś już pisałem słabo dosycha na polu. W tym roku będę testował odmianę P8400 to pod koniec roku się wypowiem na jej temat. Mój dealer z którym już współpracuję kilka lat polecił mi ją na V klasę.

Jeśli sprawdzałeś Ambrosini to ok. ja na KWS się nie znam , ale Pioneera sieję od lat więc wiem że P8400 nie jest najlepszym pomysłem na słabe gleby ,a te o których pisałem są przetestowane na dużym areale.

Opublikowano

A ja w tym roku miałem ją nawet i na Vi klasie nie powiem że jakoś sobie radziła tragicznie wszystko wyglądało dość dobrze jak na tą klase gleby i brak obornika. Fakt nie miałem porównania wiec może moje spostrzezenia nie są za bardzo wiarygodne. Dlaczego na słabe gleby nie można siać wczesnych odmian? Skoro w moim regionie jest zalecane fao do 220 to nie posieje późnej odmiany.

Opublikowano

Szczerze powiem, że nie spotkałem się  z informacją żeby na słabszych ziemiach siać późniejsze odmiany. Pewnie chodzi o to, że na piachu kukurydza wcześniej dojrzewa i można sobie pozwolić na wyższe fao.

Opublikowano

Odmiany o dłuższym Fao rosną dłużej i uzyskują większy plon. W czasie suszy taka odmiana nie wyrzuci tak szybko wiechy jak wcześniejsze odmiany. U mnie przy kukurydzy na kiszonkę zawsze jest tak, że pod koniec czerwca przychodzi susza i trwa do początku sierpnia. W tym czasie kukurydza wyrzuca wiechę i zawiązuje kolby. Jednego roku miałem tak, że wiecha wyszła i uschła a kolby nie było. Tak ja to sobie tłumaczę i zamiast odmian o Fao do 230 max wybieram te 240-260. Chętnie dowiem się czy jest inna przyczyna siewu roślin o wyższym Fao na słabszych stanowiskach.

Opublikowano

Ja co roku głownie odmian Pioneera w zeszłym roku miałem na testach Sarolte węgierską, wysiana 75tyś jednostek, plonowała bardzo ładnie niewiele gorzej od kosztownych co bądź liderów rynku.  . . No ale taki też mieliśmy rok, że sypało., toteż w tym roku kilka worków więcej w stronę braci Węgrów, 

podejrzewam że rok się nie powtórzy. Chociaż? :)

Opublikowano

A co byście polecili dla mojego wujaszka, (ja mam nadzorować plantację, choć o kukurydzy wiem dosyć mało :D). Sam środek Polski, ziemia 3a i 3b, dobrze żeby młócić koniec października/początek listopada). Jakie fao przede wszystkim powinno być, a odmiany do zakupu to paleta KWS i te wszystkie Pionniery bodajże z DuPonta.

Opublikowano

Odmiany o dłuższym Fao rosną dłużej i uzyskują większy plon. W czasie suszy taka odmiana nie wyrzuci tak szybko wiechy jak wcześniejsze odmiany. U mnie przy kukurydzy na kiszonkę zawsze jest tak, że pod koniec czerwca przychodzi susza i trwa do początku sierpnia. W tym czasie kukurydza wyrzuca wiechę i zawiązuje kolby. Jednego roku miałem tak, że wiecha wyszła i uschła a kolby nie było. Tak ja to sobie tłumaczę i zamiast odmian o Fao do 230 max wybieram te 240-260. Chętnie dowiem się czy jest inna przyczyna siewu roślin o wyższym Fao na słabszych stanowiskach.

Dwa posty poniżej kolega napisał to o co mi chodziło że jak mam krótszy okres wegetacji i mam zalecane 220 fao to nie posieje moge najwyzej dac te 230 skoro tak radzisz na piachach.

Opublikowano (edytowane)

Co polecicie mi z Polskich odmian ? Woj. Podlaskie, klasa ziemi na jednym kawałku IV-VI, a na drugim IIIb-IV

Edytowane przez Adanos
Opublikowano

witam mam pytanie prosze o szybką odpowiesdz mam odmiane o FAO220 i zasiana będzie gdzieś tak do 25kwietnia akoszonka gdzieś ok połowy listopada czy to nie za krótkie fao czy nie oblecą kolby albo co moze sie stać?

Opublikowano

Oblatywanie kolb to jest uwarunkowanie genetyczne wiec na to bym nie patrzył jeśli chodzi o fao. Ale jeśli kukurydza jest podatna na oblatywanie kolb to wiadomo że jak dojrzeje i bedziesz trzymał na polu to Ci tych kolb wiecej obleci. Termin koszenia to też sprawa dyskusyjna bo jest to uwarunkowane pogodą podczas sezonu wegetacyjnego i znaczenie też tu ma oddawanie wody przez kukurydze niektóre szybko oddaja wode inne wolniej zalezy jak chcesz dosuszyć do ilu %. Po za tym nie ma przeciwskazan trzymania qq na polu ja co roku kosze jeden z ostatnich i co? Nic.

Opublikowano

No mi tutaj chodzio akurat koszenie kukurydzy na sprzedaż na ziarno.

kolego ale ziarno QQ można sprzedawać równiez mokre w mojej okolicy większość rolników nie suszy albo sprzedaje mokrą albo zakisza zdarzają sie i tacy co suszą ale najlepiej dobrać odmianę do przeznaczenia 

Opublikowano

co powiecie o odmianach bo dzisiaj zamówiłem

1 Pionier N86 na 4 ha IIIb-IV 

2 sussan 4 ha V-VI 

3 tiberio 4 ha na najgorsze kawałki V-VI

Myślę jeszcze o DKC 3790 i 3623, ale strasznie drogie za DKC 3623 420 brutto 50 tys. nasion

A tak w ogóle to jestem z lubelskiego i jakie max FAO polecacie?