Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak będziesz siał P8000 unikaj miejsc odwiedzanych przez dziki , szybko wiąże skrobie i chyba im smakuje. W sumie odmiana ok plon na poziomie P8400 przy trochę wyższej wilgotności.

P8000 planowałem przy lesie <_<. Mogę ją zamienić z N86, bo tą drugą planowałem przy drodze. Czy taka zamiana coś da, czy dziki będą mniej lubiły N86?

Opublikowano

P8134 na te odmianę dziki nie są chętne.Pisali o tym w katalogu na 2014 r, w tym na 2015 tej informacji nie ma.Dla pewności potwierdzić to u hodowcy.

Opublikowano

Ja pozostaje przy Vasili z Maisadour, dobrze sie sprawdziła, plonuje jak szalon, grube ziarno i cena dosyc ok ja za odmiane z wysokiej pólki.  aa no i wg mnie dobrze oddaje wode, fao250

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanko do osób, które siały poniższe odmiany:

Danubio (Saatbau)

Tiberio (RAGT)

Zastanawiam się nad siewem tych odmian na słabsze stanowiska...  Co sądzicie o tych odmianach?

Mogę podzielić się doświadczeniami z odmianami:

Ambrosini (KWS) - plonuje bardzo dobrze na lepszych jaki i słabszych stanowiskach, plon między 12 a 14 t /ha przy wilgotności 37-40% (użytkowanie CCM). Z tego tylko względu w tym roku nie będę jej siał, bo bardzo słabo dosycha na polu. Aha, podatna na omacnicę,albo miałem pecha z nalotem motyli..Mimo to plon bardzo dobry.

Cockpit oraz Palazzo (Euralis) - te dwie odmiany siałem w zeszłym roku na jednym polu na słabszym stanowisku i biorąc pod uwagę, że były praktycznie zerowe opady deszczu w momencie kwitnienia, to plon rewelacja - 14t/ha przy wilgotności 30%.

Mass 25T (Maisadour Semences) - 2 lata temu ją siałem na dobrej ziemi, opady były sprzyjające, wysoka na 3,5-4m. Kolba olbrzymia... Mimo to plon nie przekroczył 14 t/ha... Dobrze że był przymrozek i trochę ją przymroził, bo inaczej bujałbym się z nią do listopada...

Ogólnie szukam odmiany, która przekroczy w plonowaniu magiczną liczbę 14 t/ha :)

Edytowane przez jarekmalina
Opublikowano

Mam pytanko do osób, które siały poniższe odmiany:

Danubio (Saatbau)

Tiberio (RAGT)

Zastanawiam się nad siewem tych odmian na słabsze stanowiska...  Co sądzicie o tych odmianach?

Mogę podzielić się doświadczeniami z odmianami:

Ambrosini (KWS) - plonuje bardzo dobrze na lepszych jaki i słabszych stanowiskach, plon między 12 a 14 t /ha przy wilgotności 37-40% (użytkowanie CCM). Z tego tylko względu w tym roku nie będę jej siał, bo bardzo słabo dosycha na polu. Aha, podatna na omacnicę,albo miałem pecha z nalotem motyli..Mimo to plon bardzo dobry.

Cockpit oraz Palazzo (Euralis) - te dwie odmiany siałem w zeszłym roku na jednym polu na słabszym stanowisku i biorąc pod uwagę, że były praktycznie zerowe opady deszczu w momencie kwitnienia, to plon rewelacja - 14t/ha przy wilgotności 30%.

Mass 25T (Maisadour Semences) - 2 lata temu ją siałem na dobrej ziemi, opady były sprzyjające, wysoka na 3,5-4m. Kolba olbrzymia... Mimo to plon nie przekroczył 14 t/ha... Dobrze że był przymrozek i trochę ją przymroził, bo inaczej bujałbym się z nią do listopada...

Ogólnie szukam odmiany, która przekroczy w plonowaniu magiczną liczbę 14 t/ha :)

na ten plon zależy jakie masz gleby ale w tym roku widziałem sporo ponad 14ton na( DKC 3623FAo 260) i ES Concord (Fao 240-250)

Opublikowano (edytowane)

jasko1993 coś koło 20 października było koszone.

Widać Jarecki21 nie sieje QQ na ziarno i nie wie jakie są nakłady na 1 ha.

thug, na jakich ziemiach były te plony? Mam IV-VI klasę do obsiania.

Opublikowano

4-7 t/ha to wg moich obliczeń poniżej kosztów produkcji. U mnie całkowity koszt uprawy 1ha QQ łącznie z zakiszeniem i ześrutowaniem to dobre 3000zł, może trochę więcej. Miałem na jednym kawałku plon 7,5t, ale to była zaniedbana dzierżawa, gdzie plon żyta to 3 tony, więc i tak uważam to za sukces. Sąsiad owszem zebrał 4t, ale siał jakąś polską odmianę. Ja niewyobrażam sobie, (chyba że będzie jakiś nalot dzików czy inna plaga, bądź gradobicie), żeby zagraniczna odmiana dała mniej niż 7t (nie urażając nikogo). I uwierzcie mi, że w poprzednim roku była u mnie naprawdę historyczna SUSZA. Jak żyję, jeszcze chyba takiej nie było jak rok temu i jeszcze tak ładnie posypała QQ. Gorzej już być chyba nie może jeżeli chodzi o opady deszczu. 

Opublikowano (edytowane)

Jednak może być gorzej u nas w tym roku qq plonowała w przedziale 5-7 ton i był to rok najgorszy w historii siewu qq w moim rejonie. Od połowy czerwca do połowy sierpnia prawie zero deszczu. Plon na poziomie 7 ton był nawet trochę powyżej średniej w moim rejonie bo u niektórych dawała nawet 2 - 3 tony. Jeden z rolników nawet oddał za darmo drugiemu żeby skosił sobie na kiszonkę bo qq w ogóle nie miała kolb. I co tu dużo mówić wszystko to było spowodowane brakiem wody. Dodam tylko że w moim rejonie są ziemie piaszczyste 4-5 klasa, ale plon na poziomie 10-12 ton utrzymywał się od kilku lat.

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Zgadza się, ja też miałem taki kawałek 3,30ha i na powierzchni około 0,6ha nie było w ogóle kolby. Kukurydza wysoka do pasa... Klasa VI oczywiście na tych 0,6ha.. Ale jednak pozostała część pola, klasa V, tak ładnie wydała, że średni plon z tego kawałka wyszedł ok. 11t/ha (37t / 3,3ha).. Ale być może u Ciebie rk1 był jeszcze gorszy rok.. Chcąc się zabezpieczyć przed takim scenariuszem, może warto się zastanowić nad siewem kukurydzy na ciężkiej glinie...

Opublikowano

No własnie juz pytałem kilku i nikt tym nie handluje bo podobno mocno drogie ale jak ma być plon o 2-3t ziarna większy to na pewno warto, bo zaciekawiłeś mnie z tymi 14t/ha i wilgotność wmiare ładna. Praktycznie mam już kupiony siew ziarnówki ale na 2ha by spróbował nowej odmiany czy warto:)

Opublikowano (edytowane)

U mnie z tego co się orientuję, to jest w okolicy dwóch dealerów, tylko daleko do Ciebie więc odpada. Chyba, że kurierem, ale na 2ha to Cię drogo wyniesie. 

A co do ceny, to drogie jak każde zagraniczne.. Z polskimi nie ma co porównywać..

Opublikowano

Gdzie kupię QQ z Euralisa w woj Kuj-Pom Powiat Brodnica-Rypin ?

Ja w zeszlym roku kupowalem Inague , zadzwonilem do przedstawiciela na moj rejon zamowilem i ustalilem gdzie ewentualnie mozna odebrac bo maja swoje punkty dostaw,ustalilismy i powiedzmy punkt ode mnie znajdowal sie okolo 12km ,zadzoniono do mnie podjechalem zaplacilem i dziekuje:)

Opublikowano

na ziarno polskich odmian nie kupuje, nie bój się wiem ile mogą kosztować zagraniczne :D Jutro zadzwonię do tego przedstawiciela na mój region i i jak tu kolega wyżej pisze coś się ustali:)

Opublikowano

Regionalny sprzedawca proponuje mi qq na ziarno z monsanto konkretnie dkc 3016 na ziemię klasy IV i V fao 230 czy miał ktoś z tą qq do czynienia jak plonuje i znosi niedobór wody jestem z centralne Polski.  Proponuje mi też qq z pioneera p8523 tylko że jest ona o 100 zł droższa na ha od tej z monsanto i ma fao 250, choć to może nie przeszkadza  

Opublikowano

rk1 ja też się napaliłem na tą p8523 AQUAMAX na V-VI klasę, ale sprzedawca z Pioneera mi ją odradził na lżejsze gleby. Po prostu nie radzi sobie ze słabszymi glebami.. Widziałem ją na pokazach polowych w zeszłym roku i średniutko wypadała na tle innych odmian z Pioneera i KWS.  W zamian za to odmianę wziąłem P8134 i P8400, oraz odmianę TIBERIO z firmy RAGT.