Skocz do zawartości

Ceny usług 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Każdy ma swoich stałych, ale na swoim przykładzie widzę że co roku komuś nowemu się robi, bele jak też inne usługi. Co do ceny jest raczej sztywna chyba że dużo na raz do zrobienia to indywidualnie się dogaduję. Jakim sprzętem robisz bele? Owijasz i ustawiasz?

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Chciał taniej to ma :D:D. No ale w sumie i Ty mogłeś się dogadać , chyba masz tam niższe biegi w tym furgusonie ?B|

No niby tak, ale inni zobaczą że wolno idzie i będzie obciach, za rok lub drugi pokos wróci:D

• Like 1
Opublikowano

corrado napisał:

Ja głównie sianokiszonka. Ile za owinięcie bierzesz? Z Twoją folią czy usługodawcy?

20zl prasa+ owijarka bez folii jeżeli sama owijarka to 10zl a jeżeli z folią to 10-12zl doliczam

Opublikowano
w moim rejonie nie ma dużych gospodarstw max u jednego rolnika to rocznie te 250 bel się robi i klienci stali praktycznie bo kto ma więcej to ma swoją prasę
u mnie na wiosce w odległości 500 m jest 6 pras ale każdy kupuje na własny użytek a zarobkowo prasowac za bardzo nie chcą
Opublikowano

Z usługami jest różnie ale przede wszystkim musi być to rentowne tyle w temacie. Jeśli się opłaca ma się czas to się robi. Ja muszę powiedzieć na swoim przykładzie że można na tym dobrze wyjść.

• Like 1
Opublikowano
jak byśmy na tym nie wychodzili to nikt by po zarobkach nie jeździł bo jaki sens dokładać do interesu nie opłacało by się zrobił bym u siebie prasa schowana i tyle w temacie po co to marnować czas i sprzęt jak się nie zarobi
ja mam jednego takiego klienta co ma kurniki i robię co roku jemu słomę w tamtym roku za zrobienie 170 bel z moim sznurkiem zaladunkiem transportem i rozladunkiem zaproponował mi kwotę 3 tys więc nawet chwili się nie zastanawiałem
Opublikowano
Dnia 7.06.2018 o 09:56, robert1226 napisał:

Extrabyk; trochę opuść masz z czego w 40 sek balota robisz .

Jak będziesz miał okazję zobaczyć gdzieś z bliska w akcji porządną pasówkę lub walcową McHalle z koniem 140-160 KM. to sobie zmierz czas ile trwa zwinięcie beli i jej owinięcie siatką to nie będziesz się dziwił temu co napisałem. Oczywiście musi być to długi kawałek i albo słoma po dużym kombajnie i dobrym plonie albo siano z dobrej łąki bo wiadomo,że jak ktoś ma 1,5 tony zboża z ha to słomy nie ma z czego zbierać i to samo na gównianej łące.

Opublikowano
14 godzin temu, Lukas1992 napisał:

jak byśmy na tym nie wychodzili to nikt by po zarobkach nie jeździł bo jaki sens dokładać do interesu nie opłacało by się zrobił bym u siebie prasa schowana i tyle w temacie po co to marnować czas i sprzęt jak się nie zarobi
ja mam jednego takiego klienta co ma kurniki i robię co roku jemu słomę w tamtym roku za zrobienie 170 bel z moim sznurkiem zaladunkiem transportem i rozladunkiem zaproponował mi kwotę 3 tys więc nawet chwili się nie zastanawiałem

Za tyle nie robił bym tego szkoda sprzętu 3tys za zrobienie 170 bel to poniżej 18zł sztuka za zrobienie beli owinięcie twoim sznurkiem zwiezienie i rozładowanie to jak za darmo.

1 godzinę temu, extrabyk napisał:

Jak będziesz miał okazję zobaczyć gdzieś z bliska w akcji porządną pasówkę lub walcową McHalle z koniem 140-160 KM. to sobie zmierz czas ile trwa zwinięcie beli i jej owinięcie siatką to nie będziesz się dziwił temu co napisałem. Oczywiście musi być to długi kawałek i albo słoma po dużym kombajnie i dobrym plonie albo siano z dobrej łąki bo wiadomo,że jak ktoś ma 1,5 tony zboża z ha to słomy nie ma z czego zbierać i to samo na gównianej łące.

Dokładnie kolego, jak coś to niech wpadnie do mnie i zobaczy jak znika wszystko z łąki. 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, extrabyk napisał:

Nie takie cuda widziałem a z tych twoich 40 sek to połowa na postoju zostaje .

Napisałeś wcześniej ze tyle zrobisz a teraz warunki stawiasz ze po dużym kombajnów, duży plon itd 

Opublikowano

Mierzyłem kiedyś na porządnej słomie łańcuchowa prasa i ciągnik 75 koni 50s pełen cykl - zbiór, obwiązanie, wyrzucenie beli... Ale są też  wertepy ekologiczne że może i 10 na godz wyjdzie :)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v