Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak i nie. W instrukcji jest napisane rośliny które deklarujesz w plonie głównym do płatności strączkowe na ziarno i pastewne i zglaszasz je do efa to nie możesz stosować. Nie zglaszasz ich do efa, wtedy możesz stosować. Ja tak interpretuje ten zapis.

Opublikowano

Działkę musisz poszukać po numerze. Z boku mapy masz funkcję szukania, taka lupka, wpisujesz pełny teryt działki i dodajesz. Jak nie znasz pełnego terytu to znajdziesz na geoportalu wpisując w wyszukiwarce działek miejscowość i numer działki. Jak działka leży w okolicy to po prostu klikasz na mapie i kopiujesz geometrię.

Ogródek możesz wyrysować, jako uprawę wybierasz uprawa mieszana.

Opublikowano

Witam,

mam pytanie odnośnie wypełnienia wniosku. Moje gospodarstwo nie przekracza 10ha. Jednakże składam wniosek o dopłaty po raz drugi w pierwszym roku składałem dodatkowo płatność dla młodych rolników, teraz muszę to zmienić we wniosku  i dlatego nie mogłem załatwić sprawy samym oświadczeniem. Mam pytanie odnośnie wyboru rośliny uprawnej. Czy na każdej działce muszę wybierać konkretną roślinę uprawną (siejemy tylko jęczmień jary i pszenice ozimą) czy mam wybrać opcję w wyborze rośliny "oświadczenie o braku zmian-JPO" dla każdej działki ? Nigdy na wniosku papierowym nie musiałem pisać upraw tylko wpisywało się JPO, ale wyczytałem, że ta opcja jest tylko dla rolników w systemie dla małych gospodarstw, a do nie go nie należę. Panowie proszę o podpowiedź. 

Opublikowano

Dla SMG jest opcja "uprawa JPO" niedostępna dla innych gospodarstw. Jeśli wszystkich gruntów masz na pewno poniżej 10ha możesz wybrać "oświadczenie o braku zmian-JPO". Z tym, że bezpieczniej jest jednak wybrać konkretne uprawy, bo po wyborze "oświadczenia o braku zmian-JPO" system traktuje działkę jako grunt orny. Jak ktoś ma sad i wybiera oświadczenie, to się może zdziwić gdy wskoczy mu dywersyfikacja i EFA.

• Like 1
Opublikowano

Nie mam żadnego sadu, nawet na moich działkach nie ma drzew. Wszystko to grunty orne i wnioskuje tylko o dopłaty do zbóż (pszenica ozima i jęczmień jary). Wszystkiego na wniosku jest niecałe 8ha. Dlatego myślę, że nie będzie problemu z "oświadczenie o braku zmian JPO". Szczerze dziękuję za pomoc @Freeman :)

Opublikowano

Generalnie poniżej 9,5ha powinno być wszędzie Uprawa JPO poza trawami na go, jednak to działa wyłącznie dla SMG. Mam nadzieje, że poprawią to po świętach. Ja obecnie albo rysuję uprawy albo wpisuję na całości uprawa mieszana pomimo kilku upraw.  Poniżej 9,5ha ornego oczywiście i tak nie masz obowiązku wyszczególniania upraw więc w razie kontroli nie mogą Cię za to ukarać. BP też tak robi

Opublikowano

W moim biurze powiatowym uzyskałam odpowiedź żeby wskazywać normalnie uprawy np. żyto, pszenica, owies itp..mimo że powierzchnia ornych jest poniżej 10 ha.

W instrukcji na stronie ARiMR jest punkt "Rysowanie upraw na gruntach ornych - rolnik który posiada poniżej 10 ha" ale tam jest zapis "przy braku możliwości narysowania poszczególnych granic upraw na gruntach ornych" . A dalej w instrukcji pisze: "W przypadku kilku upraw przylegających do siebie i położonych na gruntach ornych możliwe jest narysowanie jednej geometrii i wybranie ze słownika roślin pozycji „ Uprawa mieszana_” . Uprawa będzie sumowana do gruntów ornych."

Jak dla mnie wynika z tego że uprawa mieszana może być zadeklarowana tylko gdy nie ma możliwości wyznaczenia granic upraw i co najmniej dwie uprawy są na jednej działce rolnej. Bezpieczniej chyba deklarować poszczególna uprawę odrębnie tj. pszenica , żyto itp.. jeśli na działce rolnej jest jeden rodzaj zboża.

• Like 1
Opublikowano

To masz rację jak np. na działce masz jedna uprawę to nie ma więcej zachodu aby wpisać tą co faktycznie masz. Ale jak już jest kilka na jednej działce rolnej to lepiej i szybciej wpisać uprawa mieszana.
Uważajcie na sumę pow. działek podrzędnych - nie zawsze wynosi tyle co działka główna (wynika to z zaokrągleń). Pytałem w BP to nie wiedzą co z tym zrobić. Podejrzewam, że potem system z automatu to poprawi albo będą wzywać na korekty :D

Opublikowano

Nie wiem jak u was, ale w moim wniosku, po wygenerowaniu do wydruku, na załączonych do wniosku mapkach nie ma oznaczeń literowych działek rolnych A/A1, B/B2/ itd...nie ma nawet numeru działki ewidencyjnej. Jest tylko powierzchnia uprawy i jej nazwa (np. pszenżyto ozime 1,23 ha.).. Też tak macie? I pytanie czy wysyłać wniosek, bo przecież w takiej postaci, przy dużej ilości działek rolnych to nikt sie w tych mapkach nie połapie...

Opublikowano

3.Opcja <Wycofaj> dostępna dla wniosków wysłanych (zakładka WYSŁANE) służy do wycofania całego wniosku w przypadku, gdy rolnik nie zamierza ubiegać się o płatności w roku 2018. W przypadku konieczności zmiany lub poprawy danych w wysłanym wniosku należy przejść na zakładkę „Nowe” i wybrać „Wniosek o przyznanie płatności 2018”. Aplikacja umożliwi edycję danych we wniosku wysłanym do ARiMR. Po poprawieniu danych należy wysłać wniosek do ARiMR. Będzie on traktowany jako zmiana do wniosku/wycofanie części wniosku w zależności od zmian wprowadzonych w stosunku do pierwotnego wniosku. 

ze strony arimr wystarczy przeczytać ;) 

http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/system-teleinformatyczny-arimr-wniosek-przez-internet/ewniosekplus.html

• Thanks 1
Opublikowano

Witam koledzy doradcy.

Czy wiecie już kiedy ogłoszą, że można składać wersje papierową wniosku?

pozdr

Straciłem już nadzieję, że ten program będzie działał. Jest dużo błędów już na etapie podglądu wydruku. Błędów nie poprawiają pomimo zgłoszeń lub informują, że poprawili a błędy dalej występują. Ponadto dzisiaj doświadczyłem , że program źle definiuje powierzchnie narysowane na mapkach ( obcinałem powierzchnię MKO do powierzchni wnioskowanej przez rolnika, a na podglądzie wniosku do wydruku powierzchnia była ta sama, ale MKO nie było skorygowane) Dlatego uważajcie wysyłając wniosek, ponieważ nie wiadomo co potwierdzacie a zaznaczenie "potwierdzam poprawność danych we wniosku jest kluczowe!!!!!!!!!!!!

Będę wysyłał wnioski papierowe niech się Biuro Powiatowe męczy. Ja chociaż będę wiedział co wysyłam.

pozdr

Opublikowano

Na ten moment wniosków papierowych nie ma i żadne biuro powiatowe ci go nie przyjmie, można wysyłać tylko przez internet. 
Jedyną opcją papierową były wnioski składane przed 15 marca o tym że w twoim gospodarstwie nic się nie zmienia (trochę tłumaczenia tu jest nie chce mi się teraz pisać)  

Opublikowano
11 minut temu, Mateusz6340 napisał:

Na ten moment wniosków papierowych nie ma i żadne biuro powiatowe ci go nie przyjmie, można wysyłać tylko przez internet. 
Jedyną opcją papierową były wnioski składane przed 15 marca o tym że w twoim gospodarstwie nic się nie zmienia (trochę tłumaczenia tu jest nie chce mi się teraz pisać)  

Pobieram oświadczenie o udostępnieniu jednorazowo hasła i loginu dla pracownika ARMIR. Wypełniam wniosek papierowo i wsadzam w kopertę i wysyłam.

Jest takie oświadczenie. Nawet zmienili pod to ustawę o płatnościach bezpośrednich. Nie będę wysyłał wniosków z błędami ( za duże ryzyko, mam wnioski gdzie ludzie biorą ponad 200 000 zł)

Nie mogą odmówić przyjęcia wniosku papierowego.

pozdr

Opublikowano

O a o tym nie słyszałem na szkoleniu mówili tylko że przyjmą papierowy ale tylko w szczególnych okolicznościach ale ale jakich to już nie pamiętam, a tak z tego co mi wiadomo to reszta miała iść przez neta. 

Opublikowano (edytowane)

Próbuje się zarejestrować. Wpisuje numer gospodarstwa, email, ostatnie cyfry konta i kwota ostatniego przelewu. Zaznaczam te trzy pozycje poniżej i nic.  O co może chodzić? 

Dobra na innej przeglądarce poszło ale klikam zarejestruj to wyskakuje mi coś takiego "Dla wskazanego użytkownika nie jest możliwe utworzenie nowego konta. Podana kwota jest różna od ostatniej kwoty wypłaconej przez ARiMR w roku poprzednim".

A kwota jest na pewno dobrze wpisana. 

Edytowane przez thor1984
Opublikowano
7 godzin temu, thor1984 napisał:

Dobra na innej przeglądarce poszło ale klikam zarejestruj to wyskakuje mi coś takiego "Dla wskazanego użytkownika nie jest możliwe utworzenie nowego konta. Podana kwota jest różna od ostatniej kwoty wypłaconej przez ARiMR w roku poprzednim".

A kwota jest na pewno dobrze wpisana. 

A wpisywałeś kwotę ostatnią z 2017r?