Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ARiMR płaci kasę za działki na które zawarte są umowy dzierżawy między KOWR-em (dawnym ANR) a dzierżawca(rolnik), który zgłasza ja do dopłat. Zlikwidowali w ten sposób "dzikie użytkowanie" gruntów skarbu państwa i branie za to dopłat.

Nie mam na kompie w domu wytycznych dla dzierżaw z kowru i związanym  z   w tym  doplat.Na służbowym powinienem raczej mieć. Mogę poszukać jak będziesz chciał. Głowy za tą wypowiedź nie dam ale może być umowa dzierżawy na współmałżonka i dopłaty są, oraz na dzieci i te relacje rodzinę. Sorki ale nie pamiętam. Nie zagłębiałem się w ten temat bo nie miałem potrzeby.

8 godzin temu, soltys48 napisał:

decyzja przyszła na onw też, ujebali mi jedna działkę tzw 'rencistówkę' na którą mam spisaną umowę dzierżawy i zgłaszana była do dopłat przeze mnie od 3 lat

3 godziny temu, soltys48 napisał:

DZIAŁKA EWIDENCYJNA XXXX ZADEKLAROWANA NA WNIOSKU PŁASZCZOWYM ZNAJDUJE SIĘ W REJESTRZE ZWRSP I WG STANU NA 31-05-2018 JEST DZIERŻAWIONA, LECZ DZIERŻAWCĄ TEJ DZIAŁKI JEST INNY PODMIOT.

Ja sie pytam jak k**wa może być inny dzierżawca jak mam umowę zgłoszoną w starostwie? Jutro bądź w poniedziałek jadędo powiatu sprawdzić co i jak

Pytanie jakim cudem dostałeś na nią dopłaty za 2017rok? Odnoszę do tego że za 2018 nie dostałeś? Coś nie gra. Miałeś umowę z KOWR-em/ANR?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Decyja na bezpośrednie i ONW dwa tygodnie temu z datą 11.01 ,

Decyzja na materiał siewny 18.01 ,a przelewu brak póki co.

Wczoraj przelew za ONW

Suszowe z de minimis brak decyzji , brak przesuniecią poza 31.01.

i ciekawostka apropo de minimis , wczoraj decyzja z US o uldze w PCC - zakup w czerwcu - tak mieli ostro wstrzymane wydawanie decyzji , odbierałem sam i mi urzędniczka powiedziała.

Myślę że limit de minimis zaraz się skończy ,jeśli już się nie skończył.

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Może i masz rację. Wczoraj rozmawiałem z kolegą to mówił że wydają decyzję od południa. Czy takie mają obłożenie na systemie? Z tego co wiem to mają wszystkie wydać decyzje, bo jest kasa i nie chcą nowych przedłużek wysyłać. To też zabierze pracownikom jakiś czas i koszty wysyłki. Zrozumiałym np Grójec bo tam mają najwięcej w kraju takich wniosków.

Opublikowano
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

ARiMR płaci kasę za działki na które zawarte są umowy dzierżawy między KOWR-em (dawnym ANR) a dzierżawca(rolnik), który zgłasza ja do dopłat. Zlikwidowali w ten sposób "dzikie użytkowanie" gruntów skarbu państwa i branie za to dopłat.

Nie mam na kompie w domu wytycznych dla dzierżaw z kowru i związanym  z   w tym  doplat.Na służbowym powinienem raczej mieć. Mogę poszukać jak będziesz chciał. Głowy za tą wypowiedź nie dam ale może być umowa dzierżawy na współmałżonka i dopłaty są, oraz na dzieci i te relacje rodzinę. Sorki ale nie pamiętam. Nie zagłębiałem się w ten temat bo nie miałem potrzeby.NI

Pytanie jakim cudem dostałeś na nią dopłaty za 2017rok? Odnoszę do tego że za 2018 nie dostałeś? Coś nie gra. Miałeś umowę z KOWR-em/ANR?

Nigdy z KOWR nie miałem na nią umowy jedynie z UŻYTKOWNIKIEM DOŻYWOTNIM

Opublikowano

To się kasa nie należy. Ja wygrałem przetarg 5 czerwca a wniosek z przedłużeniem złożyłem 10 i nie należy się bo na dzień 15 maja nie miałem z nimi umowy dzierżawy i z automatu nie wolno składać wniosków na takie działki. Wprowadzili to po akcjach jak ludzie na wariata pisali o dopłaty za niczyja ziemię która była w zasobach ANR.

Opublikowano

Yoda masz rację. Pytanie,dlaczego dostał dopłaty na nią za 2017?

Opublikowano

Mam pytanie dzierżawię od goścdzierżawięw tamtym tygodniu zmarł był sam kawaler dzierżawa na 10 lat minęło 8 czy teraz jak będą sprawy spadkowe bo miał 2 braci to w tej dzierżawie sie zmieni czy nadal będzie trwać do końca

Opublikowano
14 godzin temu, soltys48 napisał:

DZIAŁKA EWIDENCYJNA XXXX ZADEKLAROWANA NA WNIOSKU PŁASZCZOWYM ZNAJDUJE SIĘ W REJESTRZE ZWRSP I WG STANU NA 31-05-2018 JEST DZIERŻAWIONA, LECZ DZIERŻAWCĄ TEJ DZIAŁKI JEST INNY PODMIOT.

Ja sie pytam jak k**wa może być inny dzierżawca jak mam umowę zgłoszoną w starostwie? Jutro bądź w poniedziałek jadędo powiatu sprawdzić co i jak

Znalazłem dla ciebie soltys48 i innym użytkownikom też może się przydać:

W przypadku, gdy rolnik zadeklarował do płatności działkę wchodzącą w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa (ZWRSP), natomiast z danych przekazanych przez KOWR wynika, że tytuł prawny do danej działki posiada inna osoba (wnioskodawca jest osobą trzecią, w umowie jest inny rolnik) i rolnik:
 Złożył Oświadczenie ANR oraz dokumenty potwierdzające posiadanie tytułu prawnego do działki  należy uzasadnić błąd wpisując „tytuł prawny potwierdzony przez rolnika dokumentami/umowa ustna”.
 Złożył Oświadczenie ANR, ale nie dostarczył dokumentów potwierdzających posiadanie tytułu prawnego do działki  należy wezwać rolnika do złożenia wyjaśnień w celu uzyskania dokumentów potwierdzających posiadanie tytułu prawnego do działki. Po dostarczeniu przez rolnika wymaganych dokumentów należy uzasadnić błąd wpisując „tytuł prawny potwierdzony przez rolnika dokumentami/umowa ustna”.
 Nie złożył Oświadczenia ANR, ale dostarczył dokumenty potwierdzające posiadanie tytułu prawnego do działki  należy wezwać rolnika do złożenia wyjaśnień w celu uzyskania Oświadczenia. Po dostarczeniu przez rolnika wymaganych dokumentów należy uzasadnić błąd wpisując „tytuł prawny potwierdzony przez rolnika dokumentami/umowa ustna”.
 Nie złożył Oświadczenia ANR oraz nie dostarczył dokumentów potwierdzających posiadanie tytułu prawnego do działki  należy wezwać rolnika do złożenia wyjaśnień w celu uzyskania Oświadczenia oraz dokumentów potwierdzających posiadanie tytułu prawnego do działki. Po dostarczeniu przez rolnika wymaganych dokumentów należy uzasadnić błąd wpisując „tytuł prawny potwierdzony przez rolnika dokumentami/umowa ustna”.
W przypadku braku dostarczenia wymaganych dokumentów należy wykluczyć błąd. Wykluczenie błędu będzie skutkowało wykluczeniem działki z płatności bez sankcji za przedeklarowanie, tzn. powierzchnia wykluczonej działki rolnej nie będzie wliczana do powierzchni WDKLK (Wartość deklarowana kwalifikowana) dla płatności.

Opublikowano
13 godzin temu, Yoda napisał:

To się kasa nie należy. Ja wygrałem przetarg 5 czerwca a wniosek z przedłużeniem złożyłem 10 i nie należy się bo na dzień 15 maja nie miałem z nimi umowy dzierżawy i z automatu nie wolno składać wniosków na takie działki. Wprowadzili to po akcjach jak ludzie na wariata pisali o dopłaty za niczyja ziemię która była w zasobach ANR.

Ja podpisałem umowe z KOWR 15 czerwca i złożyłem na dopłaty.w listopadzie przyszło żeby to wyjaśnić pojechałem pokazałem umowy i dopłaty dostałem.

Opublikowano
8 minut temu, pio066 napisał:

Ja podpisałem umowe z KOWR 15 czerwca i złożyłem na dopłaty.w listopadzie przyszło żeby to wyjaśnić pojechałem pokazałem umowy i dopłaty dostałem.

Hm.. nie sądzę. A wcześniej ją użytkowałeś od Kowr/ANR? Może umowa sporządzona z data wcześniejszą niż 31 maja.

8 minut temu, Yoda napisał:

Widocznie każdy interpretuje po swojemu. Ja zostałem wezwany że nie miałem umowy podpisanej do końca maja i musiałem 4ha wykreslic z wniosku.

Nie powinno mieć miejsca, ale tak też może być. Stad zawód "prawnika"

Opublikowano

Jakie grożą sankcje za to że na działce miałem podany Lubin na nasiona a kontrola na miejscu wykazała że mam ugor. 

Odwoływać nie ma się od czego bo Lubin chociaż był zasiany to w żniwa go nie było bo zarosl zielskiem... 

Jaka kara za to grozi? 

Opublikowano
1 minutę temu, Patryk1222 napisał:

Jakie grożą sankcje za to że na działce miałem podany Lubin na nasiona a kontrola na miejscu wykazała że mam ugor. 

Odwoływać nie ma się od czego bo Lubin chociaż był zasiany to w żniwa go nie było bo zarosl zielskiem... 

Jaka kara za to grozi? 

ile deklarowałeś  ha we wniosku do płatności strączkowych? jaką powierzchnie stwierdziła kontrola w tej płatności?

Opublikowano (edytowane)

Mam 2ha tego lubinu i powierzchnia się zgadza tylko uprawa nie bo miałbyc Lubin a jest ugor a ugor wyszedł bo to obszar EFA i niewolno odchwascic.... 

Edytowane przez Patryk1222
Opublikowano

Odmowa przyznania płatności do strączkowych i sankcje za przedeklamowanie powierzchni w tej płatności na 3 ha i sankcje wieloletnie na powierzchni 2 ha.

Opublikowano

Zasady wyliczanie kar/zmniejszeń administracyjnych w przypadku przedeklarowania powierzchni (art. 19 rozporządzenia (UE) nr 640/2014) – dotyczy płatności związanych do powierzchni upraw:

W przypadku stwierdzenia różnicy między obszarem zadeklarowanym do danej płatności a obszarem zatwierdzonym system wylicza % przedeklarowanie powierzchni.

Zgodnie z art. 19 rozporządzenia (UE) nr 640/2014 w przypadku, gdy:

ü różnica między obszarem zgłoszonym a obszarem zatwierdzonym przekracza 3% obszaru zatwierdzonego albo więcej niż 2 ha ale nie więcej niż 20% obszaru zatwierdzonego- pomoc oblicza się na podstawie obszaru zatwierdzonego pomniejszonego o dwukrotność stwierdzonej różnicy,

ü różnica między obszarem zgłoszonym a obszarem zatwierdzonym przekracza 20% obszaru zatwierdzonego ale nie przekracza 50% obszaru zatwierdzonego - płatność zostaje odmówiona,

ü różnica między obszarem zgłoszonym a obszarem zatwierdzonym przekracza 50% obszaru zatwierdzonego- płatność zostaje odmówiona. Dodatkowo na rolnika nakładana jest kara administracyjna w kwocie przypadającej na różnicę między obszarem zadeklarowanym a obszarem zatwierdzonym.

Jeśli ww. kwota nie może być w całości odliczona w ciągu trzech kolejnych lat kalendarzowych następujących po roku kalendarzowym, w którym dokonano ustalenia anuluje się saldo pozostałe do spłaty.

Masz wzór do wyliczenia

W roku 2018 w przypadku, gdy przedeklarowanie przekracza 3% lub 2 ha ale nie więcej niż 10% obszaru zatwierdzonego, wówczas kara administracyjna pomniejszana jest o 50%.

Przykłady:

Powierzchnia deklarowana

[ha]

Powierzchnia kwalifikowana

[ha]

Różnica

% przedeklarowania

Powierzchnia dla której zastosowano karę administracyjną [ha]

(art. 19a ust. 1)

Powierzchnia dla której następuje umorzenie [ha]

(art. 19a ust. 2)

Powierzchnia kwalifikowana po uwzględnieniu sankcji z tytułu przedeklarowania [ha]

Decyzja

a

b

a-b=c

c/b*%=d

c*1.5=e

e/2=f

g

h

10

9,8

0,2

2,04%

0,3

0

9,8

o przyznaniu płatności

10

9,6

0,4

4,17%

0,6

0,3

9,3

o przyznaniu płatności

10

8

2

25,00%

3

0

5

o przyznaniu płatności

10

6

4

66,67%

6

0

0

o odmowie przyznania płatności

10

5

5

100,00%

7,5

0

-2,5

o odmowie przyznania płatności + sankcje wieloletnie do powierzchni 2,5 ha (art. 19a ust. 4)

10

0

10

0

15

0

-15

o odmowie przyznania płatności + sankcje wieloletnie do powierzchni do 10 ha (art. 19a ust. 4)

Sankcje to jest kara jaka jest wyliczona ze wzoru co podałem. Kara administracyjna za przedeklamowanie powierzchni.