Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

marko-kolo napisał:

u mnie ziemia kosztuje 50 tys/ ha ...a dzierżawa 1500 /ha jak chcesz dopłaty pobierać

wiem, wiem... inny świat ale co zrobisz ? zabronisz komuś  ;)

mi pasuje ...bo jak mi się znudzi robota to mam wybór i nie będę nikomu ugorów za darmo kosił ;)

33tys. Ha. Dzierżawa to dopłata plus podatek. Obojętnie jaka klasa ziemi.

Opublikowano
6 godzin temu, ozzborn napisał:

skoro masz ponad 100 ha przeliczeniowych to płacz i płac a jak za drogo to idz na zus bedziesz miał taniej 🤣 podpowiem ci tylko ze jak chcesz płacic 400 zł krusu od osoby to sprzedaj hektary, zostaw sobie 1 ha przeliczeniowy i bedziesz uprzywilejowany 🤣

Ktos kto pracuje , rozwija się ma sponsorowac nierobów w krus którzy na tym bazuja. Uwazasz ze wszystkim trzeba dac po równo, jak komunista. 

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz78 napisał:

logiki nie ma dyskusja z toba ,kilka postów  edytowałeś ,wiec spójności w dyskusji brak  ,

edytowałem żeby dodać myśl następną a nie żeby coś zmienić ...

wiem , wiem pogubiłeś się i straciłeś argumenty bo były strasznie miałkie i tyle 

bolszewizm to nie metoda na uzdrowienie tego kraju ...a wasze myśli ciągle wracają do starych metod ..przecież to już było przerabiane 

Opublikowano
1 minutę temu, fenix30 napisał:

Rozwiń swoją myśl...?

Np. moja sasiadke. Przeprowadzili się na wieś. Kupili 2 hektary. Mąż pracuje na urzędzie państwowym. Ona nic nie robi. A że ma 2 ha o placa krus i jest rolnicza wedle prawa.  Płaci grosze a ubezpieczenie i emerytura bije. Czy to jest rolnik ? Drugi mój kolega pojechał na mazury, wydzierzawil 1 ha ziemi od babci na dziesięć lat za 500 zł aby mieć ubezbieczenie a jest z Wawa. Tak ten system wygląda . I to mnie wkurza.

Opublikowano
@rafkap ma prawo cię wkurzac.Z systemem nikt nie wygrał. Ale pisząc "nieroby z KRUS" możesz uzyskać odp. niecenzuralna. Polak kombinował i tak będzie dalej. Taka nasza natura.
Opublikowano (edytowane)

nie no jasne... już USA i inni tylko na to czekają żeby przejąć rynek  

skoro płacisz tyle samo co twoja sąsiadka to tyle samo dostaniesz i nikomu niczego tak naprawdę nie sponsorujesz 

jeśli sąsiadka płaci za 2 ha tyle co ty przy 200 ha to ona jet pokrzywdzona nie ty ...nie pisze o składce zdrowotnej ;)

dotowanie skł . posiadacza 2 ha jest celowe bo mu ciężko jest opłacić 

dotowanie skł ... przy 200 ha jest nieporozumieniem i tyle bo powinieneś płacić więcej dopłacać  

więc dostajesz taką samą dotację jak ta pani co ma 2 ha i nie dokładasz się  do swoje składki chociaż stać cie na to i powinieneś być wykluczony z dotacji bo jesteś bogaty 

Edytowane przez marko-kolo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Posrana, to jest w KRUS definicja rolnika, bo masz >1ha ziemi, musisz opłacać składki, czy czcesz, czy nie. Nie jest ważne, czy ziemię uprawiasz, czy lezy ugór.  Chyba, że oddasz w dzierżawę. Dla mnie wymogiem powinno być osobiste prowadzenie na tym gruncie działalności rolniczej lub leśnej.  To jest właśnie luka, którą trzeba załatać, aby wyeliminować rolników -taksiarzy.  Ma ziemię, nie uprawia jej, ubezpiecza się w KRUS z dopłatą z budżetu, prowadzi działalność gospodarczą, bierze dopłaty do gruntu. Takich ludzi jest około 600 tysięcy. Za kasę, która idzie na dotacje do KRUS podniesiono składki większym rolnikom i na tym się nie skończy, bo skądś na te emerytury trzeba będzie kasę brać. A wy mówicie , że system jest "sprawiedliwy i najlepszy z możliwych"

Trzeba zrobić porządek z całym tym bagnem, które zafundowały na wsi kolejne rządy. Dopłaty idą w większości do obrotnych cwaniaków, których stać na radcę prawnego i mają kasę na zakup tanich, ale kokosowych gruntów, albo jeszcze lepiej za łapówkę zagarnąć bez płacenia. Wielu ludzi "z plecami" położyło łapy na gruntach PGR w czasie "przekształceń" własnościowych w latach 90-tych i do dziś tego nikt nie ruszył.

Tak że nikt tu nie pisze o "rozkułaczaniu" tylko o widocznych nieprawidłowościach w systemie dopłat.

Sam jestem w SMG, składam wniosek o dopłaty tylko na swoje pole, dzierżawy każdy właściciel składa sam.  Ja miałbym większe dopłaty, bo ci co mają poniżej 3ha nie dostaną płatności dodatkowych, ale ja nie będę nikogo na siłe uszczęśliwiał.

Mam spokój z kontrolami, nie muszę bawić się w papierki etc. Skoro ktoś taki system wymyślił, to dlaczego mam z niego nie korzystać. Chętnie bym z tego wyszedł, ale jak widzę co roku nowe durne pomysły rządzących na regulacje w rolnictwie, to jakoś tak ta motywacja coraz słabsza. Od 10 lat w praktyce nie biorę dopłat, bo kilka lat wogóle nie składałem, a teraz tylko na część gruntów i powiem wam, daję radę i ziemia przynosi zysk. Tak że ja się nie boję likwidacji dopłat czy też zmian. A jeśli chodzi o rozkułaczanie, to mój pradziadek miał 150 morgów ziemi i wiem, co to znaczy i swoje poglądy mam.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano

ten system został tak stworzony i tyle ...i tych ludzi sam krus namawiał do skorzystania z tego i to nie oni są winni że maja taką możliwość stworzoną przez ustawodawce 

a to że nie ma  jednolitej definicji rolnika to prawda, tylko jak ja stworzyć przy takim rozdrobnieniu ? mamy wolność gospodarczą i tyle i tak jak rolnik może prowadzić firmę to biznesmen może być rolnikiem bo posiada ziemię ...  

Opublikowano

ojojoj, miejcie pretensje do tych, co stanowią niedookreślone i wieloznaczne prawo, nie do tych, prostych ludzi (niezależnie taksówkarz, murarz, a nawet ksiądz), którzy potrafią czytać i korzystać z pazerności panów posłów-rolników.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, marko-kolo napisał:

rolnik który ma parę ha łąki i nie ma zwierzyny 

Słyszysz sam siebie , czy chcesz zostać złotoustym roku . To że wisi u ciebie święty obrazek , nie znaczy  że jesteś już księdzem . Kluczysz , przeinaczasz , wydaje ci się że skoro ktoś ma parę hektarów , to możesz go mieć za barana . Może i jestem dziadem ale nie dlatego że nie mam tylu hektarów na własność i to że za darmo obrabiam cudze ugory . Co mam  przez to rozumieć  , że powinienem od tych ludzi brać pieniądze ?. Strach pomyśleć co powiesz kiedyś o tych co ci będą płacić 1500 zł / ha . Może jeszcze wyjdziesz na dach swojej obory i będziesz strzelał do nich z procy , tak dla jaj , że robią na twoim .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, marko-kolo napisał:

myślisz że oni sami sobie operdo...dopłaty to jesteś naiwny jak dziecko ...udupia rolnika który ma parę ha łąki i nie ma zwierzyny  a sobie i tak zostawią furtkę jak zwykle ;)

widzisz napisałem zupełnie co innego ...więc Twoja nędzna manipulacja jest tylko tym co uczyniłeś chcąc włożyć mi w usta to czego nie napisałem 

kto tu kluczy i przeinacza ? to nie ty ciachnąłeś te  ''a''

po co to robisz ? leczysz jakiś uraz ? :D..po co się aż tak zniżasz  że zmieniasz czyjeś wypowiedzi ? 

Opublikowano

Lepiej wam, jak się błotem poobrzucacie ? Ja przedstawiam swoje pomysły i przemyślenia, podpieram jaimis argumentami. A samo obrzucanie się błotem do niczego nie prowadzi.  Masz pomysł ? Podaj jaki, jesteś przeciw - podaj argumenty , dlaczego ci się coś nie podoba. A nie jak w ZSRR - "a u was to murzynów biją" na wszelkie zarzuty ze strony USA.

Opublikowano

Marko . Nazywasz rolnikiem kogoś kto ma kilka ha łąk i nie ma zwierząt . Cala wieś spełnia te kryteria , a w czasie sianokosów nie mam nawet do kogo zawołać " szczęść Boże " . A może ty jesteś moim szefem i mówiąc że masz 100 ogonów , miałeś na myśli swoich pracowników . No jajcarz z ciebie .

Opublikowano (edytowane)

nie wiem czego się pienisz ...widać sam walczysz ze swoimi myślami i  nie potrafisz ich sprecyzować logicznie 

mi argument że  popierasz ministra bo szef straci jet małostkowy i tyle ...tym bardziej że sam się skryłeś  w SMG  

są tereny gdzie nie ruszysz tuz - a ;)..i co karać jeszcze za to mniejszą dopłatą ?