Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja sprawa odnośnie kontroli krzyżowej zakończona. Ponoć gość przez pomyłkę wpisał nie ten obręb i zdublował moją działkę.

Mało prawdopodobne dla mnie przy elektronicznej wersji, ale niech tam. Przyjmuję do wiadomości😀

Zaliczki brak, ale wniosek zatwierdzony i ponoć do końca listopada ma być.

Opublikowano

Ja mogę się pożegnać z zaliczają dzisiaj żona była się dowiedzieć co słychać  z naszą zaliczaką i się dowiedziała że na jednej działce jest niejasność ponoć co innego podałem i co innego rosło ma niej. Mam wydruk z agencji wniosku który był wysłany elektronicznie i rosła tam kukurydza i tak było napisane więc nie wiem  o co chodzi! A pani która się tym zajmuje będzie dopiero w poniedziałek a na dodatek o niczym mnie nie poinformowano!

Opublikowano
Dnia 19.11.2018 o 23:32, rafkap napisał:
I. Rolnik prowadzący gospodarstwo rolne
do 50 ha 91,00 0,00 91,00 273,00 42,00 126,00 399,00
powyżej 50 ha
do 100 ha
91,00 110,00 201,00 603,00 42,00 126,00 729,00
powyżej 100 ha
do 150 ha
91,00 219,00 310,00 930,00 42,00 126,00 1 056,00
powyżej 150 ha do 300 ha 91,00 329,00 420,00 1 260,00 42,00 126,00 1 386,00
powyżej 300 ha 91,00 438,00 529,00 1 587,00 42,00 126,00 1 713,00

obszarnicy są na ZUS-ie, wychodzi taniej gdy doliczy się zdrowotne 1 zł/ha/m-c

Dnia 19.11.2018 o 19:16, marekfarmer napisał:

To by dało że  Rolnicy  z Miasta  nie ciągnęli by  kasy za darmochę.    Gdyby dopłaty do  1700zł/ha wzrosły to by dopiero ceny  poszybowały. Tak jak z cielakami  jak dopłat  nie było  taniej było   a teraz   dopłatowcy  rzucili  się z widłami na euraki za bydło i  handlarze  ceny  zaraz w górę  podnieśli  

gdy ogląda się dopłaty w wyszukiwarce beneficjentów na http://beneficjenciwpr.minrol.gov.pl/search   i weźmie się byle jakie miasto, to na liście przedsiębiorcy, transportowcy, sklepikarze, politycy, dziennikarze, pracownicy samorządu i wszyscy, tylko nie rolnicy. kwoty dopłat też niewąskie. a znam gros rolników, co cząstkę mają tego i babrają się w gnoju...

• Like 2
Opublikowano
38 minut temu, jaroWM napisał:

gdy ogląda się dopłaty w wyszukiwarce beneficjentów na http://beneficjenciwpr.minrol.gov.pl/search   i weźmie się byle jakie miasto, to na liście przedsiębiorcy, transportowcy, sklepikarze, politycy, dziennikarze, pracownicy samorządu i wszyscy, tylko nie rolnicy. kwoty dopłat też niewąskie. a znam gros rolników, co cząstkę mają tego i babrają się w gnoju...

no i co z tego sie pytam? przeciez to jest zawiść w czystej postaci.

niech kazdy pilnuje swego i nie zazdrosci drugiemu.

skoro ci tzw warszawiacy biora doplaty zgodnie z prawem to co wam do tego? a jesli biora nielegalnie to niech ich scigaja odpowiednie instytucje, a wam tez nic do tego....

• Like 2
Opublikowano

I tu są dwa problemy - czy biorąc zgodnie z prawem, biorą na pewno zgodnie z potrzebami

i drugie - czy ARiMR kontroluje na pewno właściwe osoby, bo wystarczy zrobić odpowiedni algorytm losowania i mozna spać spokojnie do emerytury

Opublikowano
42 minuty temu, rafmax napisał:

no i co z tego sie pytam? przeciez to jest zawiść w czystej postaci.

niech kazdy pilnuje swego i nie zazdrosci drugiemu.

skoro ci tzw warszawiacy biora doplaty zgodnie z prawem to co wam do tego? a jesli biora nielegalnie to niech ich scigaja odpowiednie instytucje, a wam tez nic do tego....

100 % racji wiadomo że wszędziesą przekręty ale są zgodne z prawem inic nie zrobisz jedyne wyjście robić taksamo

Opublikowano
28 minut temu, jahooo napisał:

I tu są dwa problemy - czy biorąc zgodnie z prawem, biorą na pewno zgodnie z potrzebami

i drugie - czy ARiMR kontroluje na pewno właściwe osoby, bo wystarczy zrobić odpowiedni algorytm losowania i mozna spać spokojnie do emerytury

a co to znaczy: "brać dopłaty zgodnie z potrzebami"? nawet nie chce wchodzic w te tematy bo znowu nabijemy 10 stron demagogi jakby to jeden z drugi dysponował dopłatami, ale zawsze tak aby jemu było najlepiej, a reszta sie nie liczy. Moim skromny zdaniem obecny system przyznawania dopłat jest jednym z lepszych jaki mozna  wprowadzic bez zbednych zawiłości i nadmiernego wszędobylskiego kontrolingu bo nikomu on  nie sprzyja.

napisze jeszcze raz: niech kazdy pilnuje swojego a kazdemu z nas bedzie się żyć lepiej i spokojniej

Opublikowano
17 godzin temu, rafkap napisał:

1 ha przeliczeniowy, ubezpieczenie w krus i emeryturka jest !! Tego się pozbyć !!!!

skoro masz ponad 100 ha przeliczeniowych to płacz i płac a jak za drogo to idz na zus bedziesz miał taniej 🤣 podpowiem ci tylko ze jak chcesz płacic 400 zł krusu od osoby to sprzedaj hektary, zostaw sobie 1 ha przeliczeniowy i bedziesz uprzywilejowany 🤣

Opublikowano
3 minuty temu, rafmax napisał:

a co to znaczy: "brać dopłaty zgodnie z potrzebami"? nawet nie chce wchodzic w te tematy bo znowu nabijemy 10 stron demagogi jakby to jeden z drugi dysponował dopłatami, ale zawsze tak aby jemu było najlepiej, a reszta sie nie liczy. Moim skromny zdaniem obecny system przyznawania dopłat jest jednym z lepszych jaki mozna  wprowadzic bez zbednych zawiłości i nadmiernego wszędobylskiego kontrolingu bo nikomu on  nie sprzyja.

napisze jeszcze raz: niech kazdy pilnuje swojego a kazdemu z nas bedzie się żyć lepiej i spokojniej

Oooooo uderz w stół a norzyce się odezwą.

Opublikowano
43 minuty temu, jahooo napisał:

No to odleciałeś...

Opublikowano (edytowane)

A jaki to problem wrzucić pewną grupę do worka, który nie bierze udziału w losowaniu ? Opracowywałeś kiedyś taki system komputerowy ? Bo ja tak i wiem, jak to wygląda i co można "w międzyczasie" w nim wcisnąć

odnośnie "taryfiarzy" i innej patologii - czy na pewno państwo powinno dokładać się do ich składek w KRUS i dopłat do wirtualnie uprawianej ziemi ? I nie napiszę o "sprawiedliwości" bo jej nie ma i nie będzie, tylko zwykłym rozsądku. Przypuszczam, że gdyby 1 milion lewych płatników wyruchac z KRUS-u i dopłat, to ci co mają po 100ha tez mogliby płacić mniej tej składki, tak trudno to zrozumieć? Trzeba sobie uzmysłowić że to jest po prostu kradzież, i to nie państwowych pieniedzy, tylko naszych, bo wszyscy obywatele się na to składają w podatkach

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
29 minut temu, rafmax napisał:

ani lepiej ani spokojniej  wiedząc ze sa cwaniacy którzy wykorzystują,luki w prawie i   sie śmieją z tych co uczciwie pracują

Opublikowano
17 minut temu, jahooo napisał:

uzmysłowić że to jest po prostu kradzież, i to nie państwowych pieniedzy, tylko naszych, bo wszyscy obywatele się na to składają w podatkach

Zgadza się. Dymają nas z naszej kasy

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A na SuSowe kasy nima😡

Jak nima? Wczoraj suszowe wpłynęło, okrągła sumka to można do ciepłych krajów lecieć. A dwa dni temu zaliczka dopłat. Kasy kupa a jeszcze nic nie sprzedawane. Wolne do marca, zyc nie umierac. 😊 

• Like 1
Opublikowano

Zobaczycie chłopaki , że jeśli plan Ardanowskiego o którym pisałem wyżej uda się wcielić w życie , skończy się eldorado dla cwaniaków . Rolnicy   uprawiający np . zboża  wręcz chcieliby zniesienia zazielenienia , bo to bardzo ich ogranicza , ale są wśród nich tacy jak Rafkap , którzy mają część działek na terenach zalewowych  . Jestem przekonany że zazielenienie dla nich pozostanie . Ale tu chodzi o tych co mają 100 % działek zazielenionych a zwierząt ani widu . Opowiem jak to wygląda przez pryzmat mojego miasteczka . Średnio w co 20-ym domu trzymają jakąś krowę , a  prawie wszyscy biorą dopłaty na TUZ  . Pięć pierwszych miejsc na liście beneficjentów zajmują przedsiębiorcy  , którzy z roku na rok powiększają areał , a do skoszenia wysyłają swojego pracownika , szósty jest proboszcz , który o ironio nazywa się Rafał , więc może to on ukrywa się pod nickiem Rafmax , jeśli tak to może by się ksiądz ujawnił bo tu np. Bobienko lubi rzucić mięsem ,  a w towarzystwie księdza zwyczajnie nie wypada . Jemu kosi rada parafialna . Dopiero na siódmym  miejscu jest największy krowiarz . Wyobrażcie sobie ile to pieniędzy mogłoby do was trafić , gdyby takim gagatkom odebrać dopłaty .  Nawet jeśli podaż bydła wzrośnie i ceny spadną , to  większe dopłaty to zrekompensują . Wołowina i tak głównie jedzie zagranicę , więc możecie być dzięki temu bardziej konkurencyjni . Inna sprawa czy te pieniądze rzeczywiście do was trafią , bo może być tak że tamtym zabiorą a dopłaty pozostaną na takim samym poziomie , a to byłaby jeszcze gorsza sytuacja niż obecnie . System kontroli byłby dużo tańszy , bo łatwo przeliczyć DJP na hektary , a rolnicy mający np. zboża i tak wkrótce będą mieć kontrole satelitarne ( te obecne to zdjęcia lotnicze ) , na których doskonale będzie  widać czy mają zadeklarowaną uprawę . Nie jest tak jak pisze Rafkap że    skoro mam 3 ha i byka to kalkuluję sobie że idealnie wpasowałbym się w taki system . Jestem w SMG , chociaż mógłbym dostać więcej pieniędzy , to nadal w nim pozostaje na wszelki wypadek , bo ciężko jest pogodzić pracę na etacie z hodowlą  nawet tych kilku sztuk  . Jeśli system dopłat będzie taki  jak obecnie , a ja zrezygnuję z bydła to  będę brał dopłaty nie kosząc nawet tych pól . Natomiast jeśli plan Ardanowskiego wypali , to też nie będę miał pretensji .   

Opublikowano

... a nie do końca , bo nie napisałem ze Bobienko jak się zdenerwuje może chcieć  księdzu przyłożyć . 

Opublikowano (edytowane)

hmmm ...czyli sam chcesz nic nie robić i brać a innych zgnoić bo mają więcej jak TY 

jesteś w SMG bo tak CI wygodniej pobierać kasę bez kontroli tak naprawdę  żadnych zobowiązań a innych trzeba gnoić i zabierać im dopłaty do TUZ bo nie maja zwierzą ...no bardzo ciekawe tylko szkoda że podszyte hipokryzja i zwykłą zawiścią :D

na tym forum największe mądrale i przeciwniki dopłat to małorolne dziady co tylko widzą jak obszarniki się bogacą i sru by zara ich rozkułaczać itp ....no cienkie to że śmiech na sali i tyle 

Edytowane przez marko-kolo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Marko . To nie hipokryzja , nie gnoję innych . Taki system to korzystają , dlaczego mieliby tego nie robić . Krytykuję obecne prawo , i popieram  Ardanowskiego w tym względzie , mimo że sam  pewnie będę ofiarą jego planu . Teraz mogą mnie  kontrolować ile chcą , wszystko obrobione na tip top .  Koszę nawet pola sąsiadów na które oni sami pobierają dopłaty .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
9 minut temu, łorawiok napisał:

... a nie do końca , bo nie napisałem ze Bobienko jak się zdenerwuje może chcieć  księdzu przyłożyć . 

Jednemu przy spowiedzi chciałem przyjebać przez tą kratkę😆 ale to dawno było