Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, hardkor113 napisał:

Tak tylko z tego  co wiem to np łubin tak sie liczy.A już międzyplon trzeba więcej tylko nie wiem ile i jak to policzyć.

Dla międzyplonu przelicznik jest 0,3 czyli 3,33 ha

Edytowane przez Lizelotta
Opublikowano
46 minut temu, Agrest napisał:

20*5% = 1 ha

przelicznik 1 ha poplonu = 0,3 ha EFA

0,3*x=1

x =  3,333ha poplonu

Dobrze policzyłeś powierzchnie, lepiej dla swego bezpieczeństwa zgłoś 4 ha, będziesz miał 6%. Pytanie wszystkie działki zadeklarowałeś do MKO(PEG).

5 godzin temu, Renault85-15TX napisał:

U mnie działał bez problemu nawet dzisiaj, wszystkie opcje w niej działają bez problemu. Zrobiłem wczoraj już wniosek na gotowe tylko zostało wysłać ale jeszcze się wstrzymam bo ze chce dołączyć jeszcze kilka sztuk bydła a z tego co wiem to już nie będzie możliwości później dodania korekty i dopisanis cielaków chyba że mam złe info i jednak można robić jakieś korekty we wniosku po jego wysłaniu. Coś ktoś wie na ten temat? 

Z moich informacji, do 15 maja pomimo wysłania już wniosku do BP możesz modyfikować dane. Uprzedzam pytania, nie wiem jak to będzie ze zwierzętami zadeklarowanymi do płatności. Jak będzie biegł termin przetrzymywania w przypadku modyfikacji danych zwierząt we wniosku. Czy też da się zmodyfikować dane zwierząt.

Opublikowano

A to nie do mnie pytanie;)

Ale ja zawsze staram się zgłosić więcej aby być pewnym, że nie braknie.

@robert55555 masz info odnośnie kontroli  EFA na zastosowanie pestycydów? Kupiłem bardzo niski łubin i chciałbym coś zebrać z pola, a nie zawalić go chwastem na lata.   Doglebówkę wyłapią?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Pajej napisał:

teraz ładnie widac jaka działka nie podana do dopłat cos czuje ze znajda sie tacy co beda takie dopisywac do siebie i tam ugorowanie na EFA robic. wyjda cyrki jak kilku poda ta sama działkę

Masz rację. Osoba podając nie swoją działkę musi się liczyć że będzie kontrola, i co wtedy jak wyjdzie że działka nie jest użytkowana, zakrzaczona itp? może byc mniejsza doplata lub odmowa lub sankcje 3 letnie i sprawa skierowana do prokuratury. Znajda się tacy co będą ryzykować, ich sprawa.

Wypełniłem kilka wniosku i wszystko u mnie śmiga, jak należy. Wykryłem kilka błędów, nie doróbek. Wskaźnik z powierzchnia zmierzoną nie powinien być na środku działki, tylko iść za kropka. W podsumowaniu zdarza sie, że system źle liczy powierzchnie G.O. Miałem przypadek wyrysowania JPO 6 ha, a wyrysowane G. O 18 ha, było w przypadku jak były dwie uprawy. System poniżej dobrze liczył i nie wyrzucało błędów, że nic nie podałem do EFA. W ONW zabrało mi 1 ar z płatności.

42 minuty temu, Agrest napisał:

A to nie do mnie pytanie;)

Ale ja zawsze staram się zgłosić więcej aby być pewnym, że nie braknie.

@robert55555 masz info odnośnie kontroli  EFA na zastosowanie pestycydów? Kupiłem bardzo niski łubin i chciałbym coś zebrać z pola, a nie zawalić go chwastem na lata.   Doglebówkę wyłapią?

To wszystko zależy czy zostaniesz wytypowany do kontroli. Jeśli tak to co mają kontrolować. Jak wszystko, to pobierają próbki ziem. Wtedy wyjdzie. To już twoja decyzja. Jeżeli masz wniosek rolno i pakiet zrównoważony to zgadza się że badają próbki ziemi. W latach 2015-2017 szczególnej kontroli poddane zostaną produkty na obecność i normy pozostałości 2-fenylofenolu, abamektyny oraz acefatu. Na moje zdanie może zastosowac, tylko przeczytaj jaki mają skład i zgłoś sie za jakiś czas.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Zapytałem sie o 20ha bo łatwiej liczyć ale do dopłat jest około 19 ha ale i tak mi wyjdzie z zapasem.

A co do stosowanie pestycydów w roślinach do EFA to facet na szkoleniu mówił że takie rozporządzienie jest ale beda na to troche przymykac ok bo dla nich to głupota.

Tyle że tam była gadka głównie o kończynie 

Opublikowano
5 godzin temu, adam131 napisał:

Mam to samo.Też przekazane gospodarstwo i to będzie pierwszy wniosek.Różne przeglądarki i różne komputery i ładuje i ładuje...

u mnie to samo, i też pierwszy raz składam... zgłosiłam już im błąd

Opublikowano
21 minut temu, hardkor113 napisał:

Zapytałem sie o 20ha bo łatwiej liczyć ale do dopłat jest około 19 ha ale i tak mi wyjdzie z zapasem.

A co do stosowanie pestycydów w roślinach do EFA to facet na szkoleniu mówił że takie rozporządzienie jest ale beda na to troche przymykac ok bo dla nich to głupota.

Tyle że tam była gadka głównie o kończynie 

To co mówią to inna bajka, a rzeczywistość swoją drogą. Pytanie kto będzie kontrolował? Jeden może przymknie oko a inny nie. Los szczęścia. Jest prawo więc należy przestrzegać, ale nie zawsze się da. To zawsze jest wybór danej osoby, co wybiera i musi liczyć z konsekwencjami.

Opublikowano

To samo od wczoraj - trzeba czekać, aż większość pójdzie spać, pić lub odśnieżać, może wtedy ściągnie dane. :D

Wczoraj do wieczora śmigało aż miło.

Opublikowano

Pestycydy kontroluje PIORIN

Przed chwilą, Agrest napisał:

To samo od wczoraj - trzeba czekać, aż większość pójdzie spać, pić lub odśnieżać, może wtedy ściągnie dane. :D

Wczoraj do wieczora śmigało aż miło.

W tej chwili super działa, mogłem wejść na wniosek z ponad 100 działek i wszystko śmiga

1 minutę temu, robert55555 napisał:

Pestycydy kontroluje PIORIN

W tej chwili super działa, mogłem wejść na wniosek z ponad 100 działek i wszystko śmiga. Kolego Agrest zmodyfikowałem swoje wcześniejsze wypowiedzi odnośnie pestycydów.

Opublikowano

U mnie tak wczoraj było, do czasu. Teraz tylko ładuje i ładuje...

Mam to w poważaniu, nie będę się kopał z koniem. Poczekam kilka dni lub tygodni może  się przewali ten kocioł.

Jak już będzie działać to wypełnianie na większości działek jest wyjątkowo proste. Najgorzej na tych działkach co jest wszystkiego po trochu.

Opublikowano (edytowane)

Panowie a jak wpisuje się zwierzęta to trzeba dodawać na początku PL czy same cyfry wystarczą?? Jeszcze Jedno pytanie czy trzeba mieć zasiane minimum 1ha np. koniczyny czy może być mniej żeby starać się o płatność do upraw roślin pastewnych??

Edytowane przez Renault85-15TX
Opublikowano
6 godzin temu, Pajej napisał:

teraz ładnie widac jaka działka nie podana do dopłat cos czuje ze znajda sie tacy co beda takie dopisywac do siebie i tam ugorowanie na EFA robic. wyjda cyrki jak kilku poda ta sama działkę

nikt się nie odważy tak zrobić, bo jak właściciel działki jednak złoży wniosek na te pole to ten co bezprawnie ją podał będzie miał sankcje i to spore, już nie pamiętam , ale sankcja w postaci anulowania dopłat w iluś %  nałożona zostanie albo właścicielowi jak się zgodzi by już została u tego co podał bezprawnie(jeżeli się dogadają) a jak nie to sankcje otrzyma ten bezprawnie podający, a tak w ogóle to skąd wiesz która działka nie podana, przecież tego nie widać

Opublikowano
12 minut temu, suzuki18l napisał:

u mnie również od wczoraj ładuje i ładuje, a dziwne bo chcąc zgłosić problem wpisując te same hasło i login to mi wyskakuje że niepoprawne

trzeba jako login podać e-mail

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Pajej napisał:

u mnie jest tak ze jak siedze dłuzej niz godzine to mi komp przymula

z aplikacja mam problem bo mi błedy wyskakuja przy poplonach. Podaje ze bede siał słonecznik i gryke a wyskakuja 2 błedy

1 że podana jest tylko jedna roslina

2 ze mieszanka roslin zbozowych

w zakładce wniosek wszystko ładnie zlicza tylko te błedy sa w prawym górnym rogu

Wczoraj miałem to samo, dziś po zalogowaniu już tego błędu nie było, a nic nie zmieniałem.

Mam jeszcze takie pytanie jestem w rolnośrodowiskowym po łubinie chcę zasiać poplon z łubinu i owsa i czy w przyszłym roku może być na tym polu posiany owies?

Edytowane przez poosa21
Opublikowano

Co do ewentualnych korekt w stanie bydła na szkoleniu pracownik agencji wspominał, że w takim przypadku należy wysłać wniosek jeszcze raz, ale z odznaczoną płatnością za bydło, a następnie wysłać kolejny wniosek już ze zmianami.

Opublikowano
1 godzinę temu, suzuki18l napisał:

u mnie również od wczoraj ładuje i ładuje, a dziwne bo chcąc zgłosić problem wpisując te same hasło i login to mi wyskakuje że niepoprawne

Usuń ciasteczka i wyczyść historię i powinno pójść.

Opublikowano
ja przed chwilą pobawiłem sie eWnioskiem :) bardzo łatwo się wszystko wypełnia tylko mam jeden problem. zaznaczam uprawę grochu na działce i automatycznie wrzuca mi ją do EFA. jak ją usunąć? bo nie chce a by była zaliczana do EFA. zaznaczam dzialke, daje usuń obiekt ale nic sie nie dzieje....
Opublikowano

U mnie od południa nie ma nic  ani 'Nowe' ani 'Robocze' ani ' Wysłane'  mogę sobie tylko przeczytać Instrukcję oraz podejrzeć swoje dane. A jest już (mam nadzieje że nie było) 3/4 wniosku zrobione....

Opublikowano
Przed chwilą, Majkelo napisał:

U mnie od południa nie ma nic  ani 'Nowe' ani 'Robocze' ani ' Wysłane'  mogę sobie tylko przeczytać Instrukcję oraz podejrzeć swoje dane. A jest już (mam nadzieje że nie było) 3/4 wniosku zrobione....

hehe  mnie własnie wywaliło :D nie pamiętam kiedy zapisałem :D najprawdopodbniej na początku ... :D

Opublikowano
1 minutę temu, irus353 napisał:

hehe  mnie własnie wywaliło :D nie pamiętam kiedy zapisałem :D najprawdopodbniej na początku ... :D

Ja niby zapisywałem co chwilę ,tak wiec teoretycznie strat nie powinno być.... teoretycznie