Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Robert . Kolega @Freeman dobrze mówi . Uprawa JPO jest dostępna tylko dla SMG . Jeśli @marluk nie jest w SMG , to musi zrobić tak jak piszesz .

U mnie są małe  działeczki ewidencyjne . Klikam na każdą i na każdej z osobna wpisuję uprawę JPO ( bez względu , czy  tam jest TUZ, czy nie ) , a potem " kopiuj geometrię " do płatności JPO ( nie uprawy ). 

Pisałeś , że w SMG też trzeba wyrysować TUZ-y .

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Lucernę trzeba siać w czystym siewie żeby można było dopłatę wziąć donmotylkowychbczy jakiś procent traw też może być?

Opublikowano
11 godzin temu, robert55555 napisał:

W smgie też jest obowiązek podanie tuż,tuz c i trawy na g.runtach ornych ... A w2018  dla każdego rolnika jak posiadał trawę czy na g.o czy tuz czy tuzc, mial obowiązek wyrysowac. Jak ktoś nie zrobił to już inna para kaloszy.

W zeszłym roku miałem wszystkie działki w e- wniosku ( SMG ) oznaczone jako TUZ-y . Dodałem tylko dwie nowe , użytkowane jako łąki , i nie oznaczyłem je jako TUZ , tylko jako " uprawa JPO " . Czyli mówisz , że źle zrobiłem ? .

@marluk Tu masz wszystko .

Rysowanie_upraw_na_gruntach_ornych_-_rolnik__ktory_posiada_ponizej_10_ha_gruntow_ornych.pdf

Opublikowano

Nie mówię że źle.mowie że był obowiązek dla każdego co składa wniosek podanie czy ma trawę i jak ją deklaruje, czy no g.o czy tuz czy tuz_c.

Opublikowano

Potwierdzam , jest obowiązek deklarowania'' trawy na go'' jako  podrzędnej działki .

We wniosku o przyznanie płatności rolnik deklaruje działki główne do jednolitej płatności obszarowej (grupa upraw JPO) oraz jako działki podrzędne: trwałe użytki zielone i „cenne” trwałe użytki zielone, w przypadku rolników posiadających takie obszary w swoim gospodarstwie (TUZ i TUZ C) oraz trawy na gruntach ornych. Takie działki „podrzędne” mogą mieć powierzchnię mniejszą niż 0,1 ha.

Opublikowano (edytowane)

@robert55555  Czyli jak był obowiązek , to jednak źle zrobiłem . Oczywiście bez konsekwencji , bo nie miałem kontroli na miejscu . Czy w tym roku muszę na tych dwóch działkach wpisać TUZ ? . Mówię oczywiście o SMG .

Uściślam , że mnie ewentualne  kontrole dotyczą tylko w zakresie ONW .

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Jeśli jesteś w SMG to jesteś zwolniony  raczej z tego obowiązku i nie musisz deklarować działek podrzędnych i TUZ .

Opublikowano

Głupie pytanie: jeśli kilka dni temu założyłem konto w e-wniosek plus to mogę nadal bez problemu ubiegać się o płatność przez złożenie oswiadczenia o braku zmian ?

Opublikowano

Oświadczenie i tak musisz chyba na piśmie złożyć .A konto i tak masz założone tylko się zalogowałeś .

Opublikowano
2 minuty temu, ogarek napisał:

Jeśli jesteś w SMG to jesteś zwolniony  raczej z tego obowiązku i nie musisz deklarować działek podrzędnych i TUZ .

Też tak myślę . Ciekawe co Robert na to .

Opublikowano

Przecież kolega @ogarek skopiował skas fragment dotyczący łąk i ich deklaracji. ARiMR ma bazę łąk a dlaczego ma? Prawo go do tego zobligowuje.  Jesteś określony % ile w kraju mają zajmować użytki zielone, jak zajmują więcej niż ten określony % to nie ma problemu ze zgodą kierownika na likwidację łąki tuz.a jak spadnie poniżej to kierownicy będą odmawiać lub kazać zakładać(nie wiem jak by to wyglądało). Jak ktoś ma czas to może poszukać do tego ustawodawstwa.

Jezeli pamięć mnie nie myli w instrukcji z2018 był przykład rozpisania działek dla smgie z łąka. I było też że to jest obowiązek deklaracji łąk we wniosku jak się posiada łąki.. Nie mam czasu na sprawdzenie tego. Może ktoś sprawdzić. To było gdzieś między 2 a max 5 strona instrukcji. Przykład był dalszych stronach tej instrukcji.

Opublikowano

Gryka należy do gatunku rdestowatych . Nie ma jej w wykazie . Chyba że chodzi ci o wykę ( kosmatą , siewną ) , to tak .

Opublikowano
2 godziny temu, lem1991 napisał:

Gryka należy do gatunku rdestowatych . Nie ma jej w wykazie . Chyba że chodzi ci o wykę ( kosmatą , siewną ) , to tak .

A do peluchy ?peluszki ?

Opublikowano

Dopłaty do roślin strączkowych na ziarno ; do uprawy bobiku, grochu siewnego , w tym peluszki ,z wyłączeniem grochu siewnego cukrowego i grochu siewnego łuskowego . Dopłaty przysługują także do uprawy łubinu  (biały , wąskolistny , żółty )oraz soi zwyczajnej . Dopłatą objęte są także mieszanki wymienionych roślin .

Opublikowano

500+ na pierwsze dziecko 😊już wiem w co prezes zainwestował moje ONW

Opublikowano
23 godziny temu, Damianxx napisał:

Głupie pytanie: jeśli kilka dni temu założyłem konto w e-wniosek plus to mogę nadal bez problemu ubiegać się o płatność przez złożenie oswiadczenia o braku zmian ?

A nie prościej zrobić to przez e- wniosek,skoro jesteś już zalogowany

Opublikowano

do damian po 2020 nie bedzie oswiadczeń i każy bedzie składac elektronicznie 

złożenie ewniosku jest proste  od 15 marca bedzie taka możliwośc jak bedziesz miec problemy pomogę