Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

zapytaj tych co ugorują i pobierają 100% stawki i maja gdzieś zazielenienie, zwierzyne  itp . :D...kim oni są jak nie posiadaczami ugorów ;)

mi tam nie wadzi ani jedno ani drugie bo swoje skroję i tyle ...niech dają w d*pę małorolnym co mnie to :D 

tobie 2 ha to pryszcz ale małorolnemu to będzie ryk na cało wieś :D..i dobrze niech poczuje ''dobra zmianę ''

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

A dlaczego ryk, pójdzie moim śladem i sprzeda za pół darmo.

Chociaż z drugiej str. mało rolny na ogół coś trzyma, jak nie byka to ciele, albo jaką świnię. Ewentualnego ryku małorolnych spodziewam się raczej na al. jerezolimskich a nie na wsi.

Patrzę konto a tam dopłata. 20.11 wpłynęło. Ale za to suszowe dostałem w pierwszej kolejności, także dobra zmiana jak się patrzy.

Mareczek, po prawej str. na dole, to serduszko wiesz co robić? ;)

Opublikowano

Ciekawe czy mi wypłacą 70% do końca miesiąca .Wleciał do mnie na podwórko studencik z tabletem i kamizelką arimir ,strzelił fotki na każdym rogu działki i poinformował mnie że zostałem wylosowany do kontroli przez arimir. Miał koś podobną sytuację?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomek15h napisał:

Ciekawe czy mi wypłacą 70% do końca miesiąca .Wleciał do mnie na podwórko studencik z tabletem i kamizelką arimir ,strzelił fotki na każdym rogu działki i poinformował mnie że zostałem wylosowany do kontroli przez arimir. Miał koś podobną sytuację?

U nas cala gmina miała tą  kontrolę. Wszystkim polom robili zdjęcia co zasiane i jeszcze pod koniec września ta sama akcja z poplonami. Narazie cisza z zaliczka

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano

Ja nie uciekłem w SMG tak jak piszesz. Jak składałem wniosek elektroniczny to była opcja "chcę przystąpić do SMG" a że spełniałem kryteria, to zaznaczyłem.

Program był chyba tylko przez rok i teraz nie można do niego już się zapisać. Czysty przypadek. A teraz błogosławię, że z tego korzystałem, taki dar od losu :D

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, rafkap napisał:

Z tą odpowiedzialnością to trochę przesadzasz. Ludzie ponoszą odpowiedzialność za mln zl i mają niższe pasje i brak tych przywilejów. Powiedzialbym coś więcej, ale ugryźć się w język czasmi jest lepiej.

nikt im nie każe ponosić odpowiedzialności za małe pieniądze, mogą odejść szukać lepszej pracy tak samo jak mundurowi odchodzą (mieli wznowić posterunki na zadupiach i nie ma kim ich otworzyć).

10 godzin temu, damianzbr napisał:

A od kiedy to dopłaty obszarowe są socjalem który należy się każdemu posiadaczowi gruntu jak psu buda?

Nie ma zwierząt albo FV za sprzedaż siana, to nie ma dopłaty proste jak drut. Sam z 2 ha stracę kasy i mnie to nie rusza. Sprzedam w cholerę te łąkę za pół darmo nawet bo zwierząt nie zamierzam trzymać.

Dopłaty są niestety socjalem który miał być wsparciem państwa dla rolników w UE. Przecież UE staje się komuną wg mnie.

Co do zwierząt i TUZów - po co masz sprzedawać - dzierżawa komuś a ktoś Tobie za to kasę. Ewentualnie może jakaś działalność dodatkowa.
Siądź i policz dokładnie. U nas taki większy rolnik miał do czerwca tego roku świnie - zawsze bo to dla siebie i pracowników na żarcie. Teraz przez ASF zlikwidował to. Teraz budynki tak jak u mnie stoją puste.

Natomiast od kilku tygodni siadłem i liczę to co zacząłem wiosną czyli 35ha podzielone jak miałem 10 lat temu na dwa nr EP. Najlepsze że odkąd pis zaczął rządzić zawsze z kasą byłem w maju kwietniu. Podział na dwa nr producenta i u jednego niecałe 10 ha a u mnie reszta i zaliczka na obu numerach już jest. Pierwszy raz od kilku lat. Kiedyś musiałem mieć podzielone bo tato czekał na emeryturę po 30latach pracy (było uczciwie bo płacił krus i brał dopłaty). Potem z racji jego emerytury dopłaty poszły na mnie i zaczęły się późne wypłaty dopłat. Ja kombinuję jak za 6-7 lat być na emeryturze i już część ziemi jest do dopłat wpisana na najbliższego członka rodziny. Przeszło w tym roku niecałe 10ha jednej uprawy, u mnie cały pozostały galimatias zbóż, traw, nostrzyków, koniczyn i ptaszków na n2000. Za rok albo dwa myślę zrobić tak aby na mnie były same g.orne (+1,5ha pod zazielenienie-był ugór jest koniczyna) a na drugi nr producenta były właśnie TUZy i inne wynalazki. Dlaczego? Po prostu zawsze będzie można dodać tam jakieś kozy, owce czy cielaka aby mieć dopłatę do TUZ. Ogrodzić, prąd itp. Spełnione będą tam wymagania do dopłat, mięsko na talerz będzie ;) 
Ja będę miał do VATu spokój ze zwierzakami, w dopłatach też będzie spokój. Jak za 6-7 lat odwalą że na emeryturę będę mógł przejść ale nie mając DG, gospodarstwa czy innej pracy to cała ziemia pójdzie na ten drugi nr producenta a ja będę "bezrobotny" (obecnie rolnik aby przejść na e-mkę musi teoretycznie zaprzestać prowadzenia działalności rolniczej). Nie będę musiał tego robić na gwałt jak kilku znajomych że w 2-3 miesiące musieli przenieść całość i płacz w ARiMR że tyle się czeka na numer że tyle na to że to trwa tak długo a trzeba o dopłaty składać itp.

Reasumując, ja mogę sobie na to pozwolić bo TUZy są dodatkiem dla mnie i stanowią mały % powierzchni gospodarstwa natomiast dla obszarnika z z miasta co ma 20-50ha samych TUZów to faktycznie się nie opłaci i sprzeda komuś w cholerę te ziemię ;)

PS: powiat Szczytno - jest zaliczka ;)

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.11.2018 o 21:26, bobienko napisał:

Jednemu przy spowiedzi chciałem przyjebać przez tą kratkę😆 ale to dawno było

A u nas same dobre ludzie się spowiadają . Rafmax to kiedyś nawet przysnął w konfesjonale .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

Co do zwierząt i TUZów - po co masz sprzedawać - dzierżawa komuś a ktoś Tobie za to kasę. Ewentualnie może jakaś działalność dodatkowa.

Z tą sprzedażą mówiłem w przenośni czy żartem. To są łąki w połowie mojego pola. Więc bez dojazdu gdy już posieję przed i za. Ale dla mnie to lepiej że chcą przestać dopłacać komuś kto na dobrą sprawę często nie ma nic wspólnego z rolnictwem a jedynie jest posiadaczem gruntu.

Jak mu nie pasuje zawsze może wydzierżawić albo sprzedać. A jak nie ma takiej możliwości to po prostu źle zainwestował, w nieodpowiedni grunt który i tak do tej pory dawał mu darmowy przychód za nic nie robienie w postaci dopłat.

To wygląda tak że ktoś kupił sobie grunt (w słabej lokalizacji i np. bez dobrego dojazdu) czysto na dopłaty, teraz dopłaty zabiorą i on ma pretensje że gdyby wiedział że w 2019 roku dopłaty zabiorą to on by 10 lat temu nie inwestował w taki grunt.

Opublikowano

W 2019 nikt nie zabierze . To dopiero jest możliwe od 2021 .  Także śpijcie spokojnie na postojach .

Opublikowano

Oj nie znam takich szczegółów. Ale mogli by się w końcu tym zająć bo pojęcie ludzkie przechodzi jak trwonią kasę która miała wspierać rolników a nie posiadaczy gruntu.

Opublikowano

posiadacz gruntu jest rolnikiem i tego nie przeskoczysz i tyle ...a co on robi to jego sprawa 

ci co coś tam robią to składają sami a ci co dzierżawią to składa dzierżawca i kasę zwraca w czynszu ...i żadne pierdu pierdu ministra tego nie ruszy i tyle ...ściema dla naiwnych że oto zabierają dopłaty posiadaczom ;)tylko czynszu nikt im nie zabroni pobierać :D

cała nagonka   odbija się to czkawką dla tego co dzierżawi bo raz musi składać a dwa odpowiada  w razie kontroli i potrącenie leci z całej puli a czynsz ma ustalony i trzeba bulić 

u mnie jeden majaczył jak go obszarnik wyzyskuje bo on robi a tamten bierze dopłaty .. teraz ryczy jak miał dobrze bo nic go nie interesowało i pole miał za fre  a teraz ma umowę paci 1500 zł  czynszu i musi składać sam na dopłaty na nie swoje i ryzykuje sankcjami w razie co na 70 ha   a 20 ha dzierżawi ..dochodzi zazielenienie itp . ..ot wysiudał sam siebie  

inni ugorują i biorą pełną stawkę przy jednym zabiegu i zlewają totalnie jakiekolwiek wymogi bo tych brak 

tego nikt nie ruszy i tyle ..a pomysł z powiązaniem tuz ze zwierzyną nie jest nowy bo to już było i tyle ...była dopłata do tuz dla posiadaczy zwierząt i się z tego wycofano bo UE odchodzi od dotacji do produkcji i tyle i raczej nie dostaną na to zezwolenia  

więc jak zwykle ten co obrabia i tak odda to co uzyska w formie dopłat jako czynsz bo tego nikt nie zabroni ;)

Opublikowano

Marko . Gdy pisałeś wczoraj że " rolnik nie może oddać swojej ziemi w dzierżawę " Jahooo  nawet się nie domyślił że ironizujesz . A wiesz dlaczego ? , bo nikt tak wcześniej nie powiedział . Uroiłeś sobie że chcemy wszystkich rugować i powtarzasz to jak zdarta płyta . Nam chodzi tylko o D O P Ł A T  Y . Nie obchodzi mnie co ktoś ze swoimi łąkami zrobi , jak chce to może się wypchać tą ziemią . Zresztą po co ja się z tobą kłócę , skoro kiedyś pomogłeś mi w gardłowej sprawie , a i to co tu mówisz jest mi zwyczajnie na rękę . Uciekam już spod tego drzewa , bo jeszcze jakaś małpa rzuci we mnie bananem .

Opublikowano (edytowane)

a co wam tak te TUZ-y przeszkadzają ? dopłata do tuz jest taka sama jak do pola czyli jpo + zazielenienie .... problem leży w dopłatach z PROW-u bo tam są dopłaty rolno-srodowiskowe i ekologiczne, to tu jest patologia, wystarczy zlikwidowc dopłaty do ziemii z PROW (ONW też jest z PROW) i po problemie a te pieniadze przeniesc do dopłat bezposrednich, cudowanie Ardanowskiego to mydlenie oczu

nawet gdyby udało sie połaczyc TUZ z bydłem to kto na tym straci ? zwykły niekombinujacy rolnik który nie ma ekosyfu i pseudosrodowiskowych ... bo tamci na bank bedą wyłaczeni z obowiazku posiadnia bydła skoro na ich łakach pasą sie wysokocenne ptaszki 🤣

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
3 godziny temu, marko-kolo napisał:

posiadacz gruntu jest rolnikiem

Chyba nie mówisz tego na poważnie?

Opublikowano

zdajecie sobie sprawe ile kasy idzie na cały PROW ? budżet PROW 2014-2020 to 13.6 mld euro !!! to jest ok 8 mld zł na rok a pula pieniedzy na dopłaty bezposrednie to ok 14.5 mld zł na rok, gdyby zlikwidowac ten patologiczny PROW to na dopłaty by było nie 14.5 mld a 22.5 mld, gdyby do tego zlikwidowac te wszystkie debilne dopłaty do pomidorów, kóz, tytoniu itd to by spokojnie wyszło jpo 500 euro do ha

Opublikowano

a teraz co jest ? sztuczne dzielenie gospodarstw byle tylko kase z PROW wyciagac pod najrózniejszymi postaciami a konczy sie tym ze tak naprawde jeden bierze kilka mln a reszta wsi wcale .... albo patologie rolnosrodowiskowe... cały PROW to jest patologia ....

Opublikowano

Potwierdzam, dla nie PROW z jego zasadami to pole do wyciągania kasy dla kombinatorów, pijawek piszących "programy", doradców i wszelkiej maści "załatwiaczy". Gdyby poieniądze przeznaczyć wprost na dopłaty obszarowe, rolnicy sami decydowaliby, co chcą kupić i jak się rozwijać. Ale wtedy nie byłyby premiowane pewne marki ciągników czy maszyn

• Like 1
Opublikowano

gdyby tą kase dac na dopłaty bezposrednie to kazdego rolnika majacego 50-100 ha było by stac na kupno maszyn bez PROW, mały by kupował używane ale i tak lepsze od c360 a duży nowe.... i kupowałby ten co ma głowe do gospodarowania i a nie wyłudzania i kombinowania

Opublikowano

Serio wierzycie, że byłoby tak różowo? Jak dopłaty poszłyby do góry to ceny płodów rolnych polecą na łeb, a ceny maszyn i środków do produkcji oczywiście w górę i ucierpią na tym najbardziej ci, co nie pobierają dopłat do dzierżawionych pól. Nigdy nie będzie za dobrze, zawsze będzie coś za coś.