Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Niektórym dają zaliczki, onw, suszowe a innym dopier.... kontrolami.

kontrole dowalili mi w zeszłym roku, w tym może odpuszczą.

34 minuty temu, mickas092 napisał:

A u mnie gmina do kontroli, niedawno kontrola ode mnie pojechała - rejestr śor, atest, szkolenie, rejestr nawożenia ( choć nie mam żadnego programu ani planów nawozowych), obliczali sobie ile DJP mam, przechowywanie obornika, faktury za sprzedane płody rolne.  Jak pytałem o zaliczki to chyba nie ma co liczyć. 

za sprzedane płody?

Opublikowano

Pytali czy wszystko idzie na paszę. Mówię że nie, a ma pan jakieś faktury za sprzedane płody?? Nie wiem na co im to potrzebne ale popatrzyli i już. Generalnie nie mieli się do czego przyczepić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Z tymi nawozami to tak się nie śpiesz, bo ceny są mocno wywindowane właśnie przez te zaliczki i suszowe.

sprawa jest u mnie prosta. Paliwko tak aby do końca roku mieć trochę faktur bo do VATu kwartalnego będą i zwrot w 25 dni będę chciał a na luty będą do zwrotu akcyzy (chcę wyczerpać za jednym razem cały limit aby nie latać w wakacje z wnioskiem po resztę).

Co do nawozów. Też tak myślę ja wy, że teraz ceny windują bo gaz poszedł do góry (LPG, propan w butlach) no i PB wraz ON. Także koszta produkcji nawozów też są wysokie ale jak nie sprzedadzą tego nawozu bo rolnicy nie będą brali do wiosny to z ceny zejdą - było tak 2-3 lata temu, kupowana saletra w grudniu kosztowała tyle samo w kwietniu/maju jak nie parę pln taniej.
Ja jednak wolałbym kupić teraz, wpakować na palety, okryć folią i plandeką i niech sobie leży. A powód jest prosty, będę miał to na podwórku, przyjdzie czas to odkrywam i sieję a nie czekam na transport i się zastanawiam czy utknie w błocie na podwórku czy nie ewentualnie czy poryję ciągnikiem  podwórko czy nie. Teraz mam też czas i pogodę aby go przywieźć, zrzucić itp. Fakturka pójdzie do rozliczenia kwartalnego teraz i jak zawali mi US kontrolę to łatwiej znaleźć chwilę zimą i zajechać do nich i się tłumaczyć niż z fakturami za pierwszy kwartał czyli w kwietniu gdzie będę robił robotę w polu. No i na wiosnę poza robotą w polu mam pewne plany. Wiem że to pogmatwane ;)

Opublikowano
51 minut temu, mickas092 napisał:

Pytali czy wszystko idzie na paszę. Mówię że nie, a ma pan jakieś faktury za sprzedane płody?? Nie wiem na co im to potrzebne ale popatrzyli i już. Generalnie nie mieli się do czego przyczepić. 

yhy, dobrze wiedzieć.

Opublikowano

jeszcze troche i nie bedzie sie opłacało wniosków o dopłaty składac tyle bedzie wymogów do spełnienia .... a stawki z kazdym rokiem bedą nizsze bo inflacja zrobi swoje ...

Opublikowano
3 godziny temu, sumek666 napisał:

Złodziejom za Wartą to i deszcz pada i dopłaty dają 🤣😂

Ja tam tylko mam sto hektary , ciągnik stary, biere dopłaty i jestem bogaty 🤣😂😃😅

Ej ej spokojnie tam :D pamiętaj że most na Warcie jeszcze stoi i nie trudno mi będzie tam się na ta gorsza stronę do Ciebie dostać xD

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

sprawa jest u mnie prosta. Paliwko tak aby do końca roku mieć trochę faktur bo do VATu kwartalnego będą i zwrot w 25 dni będę chciał a na luty będą do zwrotu akcyzy (chcę wyczerpać za jednym razem cały limit aby nie latać w wakacje z wnioskiem po resztę).

Nie ma już zwrotu VAT-u w ciągu 25 dni, teraz jest 60 dni najszybciej.

Opublikowano

chuck00 napisał:

3 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

jakoś we wrześniu był. przyspieszony jest tylko wtedy gdy masz inwestycję

Opublikowano

Dla nowych nie ma, Ci którzy są kilka lat korzystają ze starych zasad. 25 dni też nie działa, gdy przenosi się na następny miesiąc kwotę większą niż 3 tyś.

Opublikowano

Ja pozwolę sobie ponowić zapytanie:

A czy jest gdzieś informacja o ew. błędach we wniosku bądź pozytywnej decyzji czy też statusie wypłaty zaliczki? Gospodarstwo do 10ha, kuj-pom, na podstawie tego co ludzie pisali powinno się już chyba coś pojawić..  Na portalu e-wniosek status mojego wniosku to przyjęty - czy też tak macie? 

Opublikowano

Nie ma żadnych aktualizacji, nie ma informacji o błędach. Ten portal wogóle nie działa - składasz wniosek i módł się, żeby było OK, bo potem nikt cię nie poinformuje, że cos jesy nie tak.

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał:

Nie ma żadnych aktualizacji, nie ma informacji o błędach. Ten portal wogóle nie działa - składasz wniosek i módł się, żeby było OK, bo potem nikt cię nie poinformuje, że cos jesy nie tak.

Do mnie dzwonili z agencji, że jakieś błędy są we wniosku z 3 miesiące temu i kazali przyjechać poprawić więc coś tam jednak sprawdzaja 

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Dla nowych nie ma, Ci którzy są kilka lat korzystają ze starych zasad. 25 dni też nie działa, gdy przenosi się na następny miesiąc kwotę większą niż 3 tyś.

dokładnie. Zawsze występuje o zwrot w 25 dni, jak sie nie łapię to teraz chyba w 60dni. Nigdy nie przenoszę kwot na następny okres. I u mnie te kwoty to ostatnio tak do 3500zł wynoszą.

10 godzin temu, chuck00 napisał:

i nie ma i jest. U mnie nawet idzie na konto które jest na osobę prywatną nie na działalność mimo że mam też konto na gospodarstwo z subkontem VAT.

Opublikowano

Najlepiej to wychodzą na suszowym warszwiacy co nic nie robią z ziemią. Znajomy mówił, że np taki co ma 30ha dostał 15 tyś suszowego a tu na mazurach takich jest pełno. I jak zwykle miliony idą bokiem. O zaliczkach w moim terenie NSZ cisza a jeździ sporo, bo pasze rozwozi.

Opublikowano

No właśnie ten system przyznawania suszowego czy dopłat jest niedopracowany, dają tym co nie powinni otrzymywać. Taki warszawiak właśnie nic nie robi może nie wie nawet gdzie ma działki bo są i tacy a łapy po kasę wyciąga przez co zmniejsza się pula dla tych co faktycznie coś robią i którym ta pomoc się przyda 

Opublikowano

Panowie, suszowe to parodia, u kuzyna pszenica dała pod 9 ton z hektara, a gmina z urzędu wszystkim pisała po 70 %. Więc kuzyn dostał za 80 ha zbóż i rzepaku 80 tyś  (za free)

Opublikowano

Nikt mnie nie poinformował, więc przepadło i nie składałem. Gmina też podobno z automatu wyliczyła stratę bez kontroli i wysłała do wojewody.

Opublikowano
22 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Panowie, suszowe to parodia, u kuzyna pszenica dała pod 9 ton z hektara, a gmina z urzędu wszystkim pisała po 70 %. Więc kuzyn dostał za 80 ha zbóż i rzepaku 80 tyś  (za free)

Dobra Gmina że sami tak pisali i wysyłali a u nas suszy nie było i co .

Opublikowano

No właśnie. Od samego początku zero informacji. Ma ich w d*pie, cały powiat, urzędnicy to banda dziadów, którym zależy tylko, żeby kogoś upier... kontrolami, karami itp. Nawet odr mają wywalone. Jak w 2015 kierowniczka odr powiedziała tym co paszy brakuje. "Trzeba było nie sprzedawać i zrobić zapas na 2 lata". 

Opublikowano (edytowane)

Po prostu spora grupa rolników dostała za darmo kupę kasy. Dlatego jestem przeciwny takim akcjom, bo sprzyja to zwykłym wyłudzeniom. Ale na nowe auto będą mieć.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

chyba nie myślisz że komisja  będzie sprawdzała kto ile na kosił i ważyła ...system oceny jest jaki jest i jest przyjęty dla całej gminy i to jest uśrednione i bierze sie pod uwagę określone dane i wytyczne do tego 

gdyby tak kontrolować i szacować skrupulatnie to nie miało by to sensu bo to by trwało do następnego roku