Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 5.08.2018 o 21:53, Sadek napisał:

Ale to trzeba było nadrobić w kolejnym roku jak się nie mylę.

Czyli twierdzisz że trzeba będzie zasiac 2x więcej poplonow ścierniskowych?To jest trochę niedorzeczne.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.08.2018 o 13:44, adamigos napisał:

Czy może ktoś coś słyszał na temat umożenia wysiewu miedzyplonów ścierniskowych?

Coś dzwonią ale daleko..

Nie ma czegoś takiego jak umorzenie  poplonów. Można zgłosić do agencji że się nie wysieje ścierniskowych bo sucho itp. ale na to konto musisz siać ozime poplony. Czyli z deszczu pod rynnę. Ale nie ma takiej opcji że w tym roku nic nie siejesz a za rok 2 razy więcej. Jak tak zrobisz to w tym roku nalicza ci kary. 

Poza tym przypominam że ścierniskowe mają pozostać do połowy października a kto wcześniej je wysiał to można zgłosić do BP i wtedy 8 tyg ma być na polu od wysiania. 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

ciekawy artykuł o zaliczkach na 2018 rok

http://www.pomorska.pl/strefa-agro/doplaty/a/zaliczki-doplat-bezposrednich-2018-od-kiedy-beda-wyplacane-rolnikom,13426583/

z uwagi na suszę (a raczej wybory samorządowe) same dopłaty też mają być szybciej

jeśli chodzi o przyszłość dopłat, to w propozycji, która będzie głosowana dopłaty dla nas zmniejszą się o 1 % , zaś na PROW będzie aż 25 % mniej,niż obecnie - dobrze, aby pomyśleli o przeciętnych rolnikach, żeby mogli skorzystać z dofinansowania, a nie tylko wybrańcy...

https://www.forbes.pl/gospodarka/ciecia-budzetu-ue-na-lata-2021-2027-mniej-srodkow-na-rolnictwo/3qflp4f

od 2021 roku będą limity 100 000 EUR na gospodarstwo, czyli będzie dzielenie gospodarek na żony, dzieci, kochanki, itd. mają "uprzykrzać" życie najmniejszym, zachęcać do likwidacji - biorą kilka stówek dopłat, a Agencja tylko robotę ma z takimi (info nieoficjalne). a w średnich mają pompować, wzmacniając trzon polskiej wsi 

http://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/doplaty-bezposrednie-po-2020-roku-beda-konstruowane-podobnie-jak-obecnie,79022.html

http://www.pomorska.pl/strefa-agro/a/prow-20212017-priorytetem-bedzie-wspieranie-malych-i-srednich-gospodarstw-rolnych,13225773/

• Like 1
Opublikowano

Niech oni lepiej nie wspierają, a pozwolą normalnie produkować bez durnowatych zakazów i obostrzeń (asf). Wtedy każdy da sobie radę, a kto będzie chciał drogę po mgr sobie znajdzie 

Opublikowano

ja dostałem telefon jakoś w I połowie lipca  - w ekologii pakietu nie wpisałem się okazało, podjechałem do biura, zalogowałem się na ich komputerze i wpisałem jaki pakiet i ponownie wysłałem wniosek

Opublikowano

Czy w System dla małych gospodsrstw jest wżucany automatycznie każdy z kto złoży wniosek o dopłaty poniżej 1250 euro? 

Bo w 2017 składałem pierwszy swój wniosek o dopłaty i dostałem 3600 zł w 2018 złożyłem wniosek na 30 ha gruntów i napewno przekroczenia te 1250 euro. I teraz pytanie czy otrzymując w 2017 mniej niż 1250 euro nie zostałem automatycznie w ten system wrzucony? 

Opublikowano (edytowane)

"Rolnikami uczestniczącymi w systemie dla małych gospodarstw są wyłącznie rolnicy, których włączono do tego systemu w 2015 r. Jeżeli rolnik w 2015 r. został uznany za rolnika uczestniczącego w systemie dla małych gospodarstw, wówczas w roku 2018 r. maksymalna kwota jego płatności (finansowanych z budżetu UE) nie przekroczy równowartości 1 250 euro, o ile nie wystąpi z tego systemu."

"W roku 2018 rolnik może wystąpić z systemu dla małych gospodarstw, zaznaczając odpowiednie pole we Wniosku o przyznanie płatności za 2018 rok lub składając stosowne oświadczenie w terminie do 1 października 2018 roku."

Edytowane przez debrzyna
Opublikowano (edytowane)

Ale już nigdy nie będziesz mógł wrócić do SMG . Jeśli masz 30 ha na dłużej , to  jednak nie warto w tym systemie pozostawać . W e-wniosku była sekcja " wystąpienie z SMG " . Jeśli nie wystąpiłeś , to nadal w nim pozostajesz i dostaniesz 1250 euro . Nie ma że z automatu . Nie wiem czy jeszcze można to uratować , ale jak debrzyna tak pisze ze do pażdziernika to pewnie coś wie .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Pytanie czy mnie do tego programu włączono skoro mój pierwszy wniosek był w 2017 na kwotę 3600 zł skoro pisze że  włączano wyłącznie w 2015 r 

Jutro zadzwonię do powiatówki i się dopytam

Opublikowano
18 godzin temu, adamn999 napisał:

Jutro zadzwonię do powiatówki i się dopytam

Napisz co ci powiedzieli .

Opublikowano

Nie kapuję co w tej agencji się dzieje.spis robiony na koniec roku.kontrola z irz była a dziś dzwonią ze jakąś sztuką z grudnia niezgodności ma.ręce opadają

Opublikowano

mialem wyslany pierw wniosek ale po czasie zostal zmieniony mi numer konta bankowego gdyz przejalem zobowiazania inne i wycofalem wniosek z mysla iz bede mogl zrobic we wniosku zmiane numeru konta, jednak okazalo sie ze tego nie mozna zrobic  wiec wypelnilem wniosek jeszcze raz i wyslalem tylko ze juz bylo zaznaczone samo jak zmiany do wniosku. Dzis dostalem pismo z agencji z biura powiatowego ze bylo wszczete jakies postepowanie odnosnie tego wycofania wniosku jednak ze zostalo ono umorzone. ktos orientuje sie o co tu moze chodzic czy wniosek u nich jest tylko jako zmiany czy zostal wycofany caly?

Opublikowano

Zakładam, że wszystko było w terminie do 10 lipca.

Skoro wysłałeś wniosek i wycofałeś, a następnie wysłałeś drugi, to masz założone dwie sprawy. Jedną na ten pierwszy wycofany wniosek i drugą na ten kolejny. Skoro pierwszy wniosek wycofałeś, to postępowanie w pierwszej sprawie zostało umorzone. Biuro prowadzi jeszcze drugą sprawę, w której będą wydane odpowiednie decyzje.

A zmianę danych, typu konto, adres, zmianę stanu cywilnego robi się na wniosku o wpis do ewidencji producentów.

Opublikowano

Mam do Was pytanie odnośnie PRŚK, pakiet rolnictwo zrównoważone - w tym roku na jednej działce (łąka) mam praktykę dodatkową t.j. przyoranie obornika świeżego - czy jest jakiś termin DO KTÓREGO mam to zrobić?

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie mianowicie od wielu lat użytkuje tereny przynależące do PKP czy jest możliwosć podania ich do dopłat bo zauważyłem że w e-wniosku da się zaznaczyć te fragmenty działek a jest tego parę hektarów.

Edytowane przez Deutz610
Opublikowano
15 godzin temu, soltys48 napisał:

Powiem tak na "grunt państwowy"jest potrzebny papierek

Tak, ale raczej chodzi o zasób skarbu państwa (KOWR) i jednostki samorządu terytorialnego.

C

Pytanie czy tereny kolejne traktuje się tak samo jak państwowe.

Swoją drogą nie można normalnie podpisać dzierżawy i mieć spokój?

Opublikowano
Dnia 12.10.2018 o 13:33, ciupek napisał:

Tak, ale raczej chodzi o zasób skarbu państwa (KOWR) i jednostki samorządu terytorialnego.

C

Pytanie czy tereny kolejne traktuje się tak samo jak państwowe.

Swoją drogą nie można normalnie podpisać dzierżawy i mieć spokój?

teren kolejowy to takze teren panstwowy wiec pewnie umowa