Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
do mnie dotarł wczoraj papierowy wniosek. wątpię żeby ten system dał rade przyjąć wszystkie wnioski przy dużej liczbie zalogowanych ludzi. przedłuża pewnie o rok składanie papierowej wersji.
Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Może ktoś łopatologicznie , krok po kroku wyjaśnić, jak wejść w ewniosekplus na swoje działki? Bo czytam instrukcję, czytam forum, kombinuję we wszystkie strony i za cholerę nie mogę.

Trzeba wejśc w zakładke mapy i oddalić tak żeby widzieć cały kraj następnie zbliżać powoli w rejon z którego jesteś.                                                                         Ciężko znależć ale może sie uda :)

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej wejść na Geoportal, wyszukać swoją miejscowość i pole, z legendy po lewej u góry wybrać zielony znaczek "i" i kliknąć na swoje pole, powinny wyskoczyć informacje, i skopiować taki długi numer działki. Następnie w e-Wniosku w zakładce mapy kliknąć na lupę, wkleić numer działki (tam pisze że to jest TERYT działki) i enter, i później kliknąć dodaj i działka się doda do wniosku i granice zaświecą na żółto :12_slight_smile:

Edytowane przez zabawik
Opublikowano
19 godzin temu, pawelxv napisał:

Trzeba wejśc w zakładke mapy i oddalić tak żeby widzieć cały kraj następnie zbliżać powoli w rejon z którego jesteś.                                                                         Ciężko znależć ale może sie uda :)

Dzięki.

Opublikowano

Dziś przyszedł papierowy wniosek i... 

Zawiadomienie o niezalatwieniu sprawy w terminie z jej przesunięciem do 31-05-2018. Chodzi o wypłatę drugiej raty :/

Żadnych kontroli ani poprawek... 

Opublikowano
Dnia 27.02.2018 o 10:09, Nikita_Bennet napisał:

http://www.agrofoto.pl/finanse/oswiadczenia-zastepujace-wnioski-o-doplaty-bezposrednie-ledwie-kapia,76865.html

nie bardzo mam czas czytać ale załóżmy sytuację.
Jest sobie dwie działki o łącznej powierzchni 9,75ha, uprawiane jest tam w kolejności, rzepak ozimy, pszenica ozima, pszenica ozima. Jak coś wymarznie to leci jęczmień jary. Mogą trafić się grochy jak trafiłby się dobry zbyt a nie byłoby czym nawieźć pola (obornik itp). Wiadome że zmianowanie jakieś musi być.

Czy przejdzie to przez oświadczenie? I ewentualnie co mogę stracić.

Jesli w zeszlym roku nie miales wysokobialkowych Skladaj oswiadczenie . Najwyżej dostaniesz  list od arimr ze nie spełniasz  warunków  na oświadczenie  i musisz e wniosek składać  

Opublikowano

w zeszłym roku ta powierzchnia była liczona do mego areału, w tym roku będzie pisać na to ktoś kto dopiero złożył wniosek o nadanie nr identyfikacyjnego producenta. Zastanawiam się teraz ile tej osobie wydzierżawić aby miała jak najmniej roboty. Zanim PIS nastał to miałem dopłaty wcześniej, teraz zawsze opóźnienia a wszyscy w mojej okolicy co mają max 10-15ha dostają szybciej dopłaty.
Dlatego myślę za rok podzielić te ziemię co mam na dwa wnioski.

Opublikowano

Ktoś się orientuje jak jest z likwidacja TUZ? Jeżeli nie są to tereny cenno przyrodnicze to mogę je zlikwidować? W wersji demo ewniosku udało mi się zadeklarować jęczmień jary na tym TUZie ale nie wiem czy agencja nie będzie się czepiała?

Opublikowano

Może ktoś z Was jest na bieżąco w sprawie wniosków o dofinansowanie zalesiania? Mam ok 3 ha bardzo słabej ziemi ( nie opłaca się uprawiać) i chciałbym zalesić, jest jakaś pomoc ze strony agencji ?

Słyszałem że grunty zalesione z PROW podlegają dopłatom bezpośrednim.

Ktoś coś?

Opublikowano

Czy ktoś z was zanosił już oświadczenie potwierdzające brak zmian na 2018 ? Mój tata ma trochę ponad 1ha wypełniłam mu oświadczenie zaniósł do agencji a tam pan stwierdził że lepiej nich nie składa oświad. bo oni jeszcze się szkolą i lepiej niech wypełni wniosek elektronicznie bo jak będzie chciał coś zmienić to już nie będzie mógł. To pytanie kiedy składać jak termin na oświad. jest do 14,03 a zmiany można wprowadzić w razie zmian nawet po złożeniu oświad. przynajmniej tak wywnioskowałam z instrukcji. Miał  ktoś okazje już złożyć oświadczenie ?

Opublikowano

A nie prościej wysłać wniosek przez internet niż jeździć po urzędach? W trybie uproszczonym wystarczy potwierdzić brak zmian i wysłać. I oczywiście trzeba pamiętać o pobraniu potwierdzenia wysłania dla pewności, że dotarło.

8 godzin temu, jarasm napisał:

Ktoś się orientuje jak jest z likwidacja TUZ? Jeżeli nie są to tereny cenno przyrodnicze to mogę je zlikwidować? W wersji demo ewniosku udało mi się zadeklarować jęczmień jary na tym TUZie ale nie wiem czy agencja nie będzie się czepiała?

Można likwidować TUZy jeśli nie są położone na obszarach cennych. Warunek jest taki że ogólna powierzchnia TUZów w całym kraju nie może się zmniejszyć o jakiś tam odsetek, ale to nam na razie nie grozi.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 3/3/2018 o 19:57, k00789 napisał:

A nie prościej wysłać wniosek przez internet niż jeździć po urzędach? W trybie uproszczonym wystarczy potwierdzić brak zmian i wysłać. I oczywiście trzeba pamiętać o pobraniu potwierdzenia wysłania dla pewności, że dotarło.

A gdzie jest to potwierdzenie braku zmian we wniosku?

Edytowane przez Patrick_Rice23
Opublikowano

Oglądam tą wersje demo, nadmieniam że mam 10,62 pola i jeden problem z sadem, mam go 0,14 arów potrafię go narysować niestety nie jest on jednolity tylko kilka jabłoni,gruszek, śliwek i jaką wybrać uprawę? bo sadu nie ma.Z góry dziękuje za podpowiedz :D

Opublikowano
Dnia 5.03.2018 o 17:00, Patrick_Rice23 napisał:

A gdzie jest to potwierdzenie braku zmian we wniosku?

Po zalogowaniu się do pełnej wersji ma być wszystko wypełnione danymi z 2017 roku. Trzeba tylko sprawdzić czy się wszystko zgadza, w podsumowaniu zaznaczyć 'potwierdzam poprawność danych' i wysłać.

Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego nie można wysłać formularza o braku zmian elektronicznie zamiast pełnego wniosku. Niby odchodzą od papieru i wizyt w urzędzie a tu na odwrót i to w najprostszej z możliwych czynności.

Opublikowano

No ale jak nie można? Przecież ten eWniosek będzie wypełniony danymi z tamtego roku. Zatwierdzasz, wysyłasz, pobierasz potwierdzenie. 5 minut i po sprawie, prościej się nie da. Wyjdzie prawie na to samo co złożenie oświadczenia o braku zmian. Prawie - bo po złożeniu oświadczenia to pracownik ARiMR ma się zalogować na Twoje konto i wysłać ten eWniosek za Ciebie.

Dnia 6.03.2018 o 09:58, zosiak napisał:

Oglądam tą wersje demo, nadmieniam że mam 10,62 pola i jeden problem z sadem, mam go 0,14 arów potrafię go narysować niestety nie jest on jednolity tylko kilka jabłoni,gruszek, śliwek i jaką wybrać uprawę? bo sadu nie ma.Z góry dziękuje za podpowiedz :D

Do tej pory sady deklarowało się tylko jako JPO. Nie wybierało się konkretnej uprawy. Wydaje mi się, że w eWniosku to będzie ta jeszcze nieaktywna opcja "rysuj nasadzenia", ale możliwe też, że chodzi tutaj o nowe nasadzenia na gruntach ornych. Jeśli w pełnej wersji nie będzie możliwości zadeklarowania sadu to po prostu wybierz jabłoń i sie nie przejmuj :)

Gość łorawiok
Opublikowano

Czy ktoś , coś wie na temat dopisywania do płatności nowych działek na które wcześniej nikt nie pobierał dopłat .  Mam okazje wydzierzawic działkę , która nigdy nie była zgłaszana do dopłat , aczkolwiek cały  czas była użytkowana rolniczo . Takie działki na formularzu papierowym były pokreskowane symbolem "v" jako wyłączone . Jednak , gdy chciałem zgłosic  taką działkę do płatności nie było problemów po prostu jeśli np. miala 10,20  ar  to wpisywałem PEG 0.10 ha , znajomi rolnicy z kolei pytali o PEG  na daną działkę w agencji . Tutaj w formularzu elektronicznym , takie działki są pokreskowane i granica wyskakuje na czarno, a PEG MKO wynosi 0 .  Można taką działkę wpisac do swoich działek referencyjnych, , ale nie da się wpisac do działek rolnych , jak głosi komunikat " automatycznie ". Mam pytanie , czy jest na to jakieś rozwiązanie , czy może  w prawdziwym e -wniosku będzie możliwośc wpisania PEG-u  manualnie ? . Pytam dlatego , bo nie warto płacic  za dzierżawę , skoro nie dostanę dopłat . Dodam też że te działki nie są  (jak ktoś tu napisał ) nieużytkami , czy zadrzewione są cały czas użytkowane , tylko ich użytkownicy nigdy nie wnioskowali z różnych przyczyn o dopłaty . Jeśli tych działek nie będzie można już wpisywac do płatności , to staną się one zupełnie nieatrakcyjne dla nabywającego je rolnika . Sam e- wniosek jest  aż  do bólu prosty  i bije na głowę papierowy , nie mówiąc już o e-wniosku z 2017 roku ,  pytanie tylko jak będzie działał , bo demo  choc intuicyjne , bywa czasami kapryśne ( wciskając  JPO i ONW to drugie jest kasowane i dostaję komunikat że nie zglosiłem działki do ONW ).

.

Opublikowano (edytowane)

Czy jeśli dotąd nie miałem loginu to do wersji pełnej mogę się dziś zalogować ? Bo próbuję , ale po kliknięciu w "logowanie do systemu e-wniosek" wywala mi błąd na nowej karcie : https://interop.doplaty.gov.pl/ewniosek 

czy to może wina sprzętu , przeglądarki itp ?

EDIT: już wiem , poczytałem i wynika że do 12.03 mają "

Uprzejmie informujemy, iż od godziny 22:00 w piątek  (09-03) do godziny 06:00 w poniedziałek  (12-03) aplikacje e-Wniosek (Wniosek przez Internet), PA (Platforma Aplikacyjna) będą niedostępne. 

Przerwa spowodowana jest koniecznością przeprowadzenia prac konserwacyjnych systemu.

Za utrudnienia uprzejmie przepraszamy."   Ciekawe ile takich przerw będzie jak wszystko ruszy ...

Edytowane przez pawlus224
Opublikowano

lorawiok-mozna otworzyc jakies okienko i tam zatwierdzic taka dzialke,dokladnie na szkoleniu nie uwazalem za bardzo wiec nie napisze jak to zrobic krok po kroku. ale to chyba nie problem pootwierac wszystkie aktywne okienka.

na szkoleniu urzednicy zapewniali ze wszystko bedzie normalnie i wnioski beda hulac przez internet,ze aplikacjia jest w pelni sprawna i dopracowana, ze nic sie nie bedzie zawieszac i wniosek pojdzie jak luxtorpeda-pozyjemy zobaczymyB|, znajac zycie wyjdzie jak zwykle,chcielismy dobrze a wyszlo ujowo..

Opublikowano
3 godziny temu, łorawiok napisał:

Czy ktoś , coś wie na temat dopisywania do płatności nowych działek na które wcześniej nikt nie pobierał dopłat .  Mam okazje wydzierzawic działkę , która nigdy nie była zgłaszana do dopłat , aczkolwiek cały  czas była użytkowana rolniczo . Takie działki na formularzu papierowym były pokreskowane symbolem "v" jako wyłączone . Jednak , gdy chciałem zgłosic  taką działkę do płatności nie było problemów po prostu jeśli np. miala 10,20  ar  to wpisywałem PEG 0.10 ha , znajomi rolnicy z kolei pytali o PEG  na daną działkę w agencji . Tutaj w formularzu elektronicznym , takie działki są pokreskowane i granica wyskakuje na czarno, a PEG MKO wynosi 0 .  Można taką działkę wpisac do swoich działek referencyjnych, , ale nie da się wpisac do działek rolnych , jak głosi komunikat " automatycznie ". Mam pytanie , czy jest na to jakieś rozwiązanie , czy może  w prawdziwym e -wniosku będzie możliwośc wpisania PEG-u  manualnie ? .  

wyskoczy ci okno z informacja że      ''błędne położenie działki ''...wybierasz opcję .. ''chcę dodać wybrane działki do gospodarstwa ''

patrz opis na 21 i  22 str. instrukcji ;

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/eWniosekPlus/Instrukcja_eWniosekPlus_DEMO.pdf

.

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Żeby dodac działke która nie ma wyznaczonej powierzechni MKO trzeba wyrysować ją ręcznie .Następnie wyskakuje okono że jest błędne położenie uprawy i trzeba wybrać na samym dole DADAJ ROZBIEŻNOŚC.Pojawi sie kolejne okno i tez trzeba kliknąć DODAJ ROZBIEŻNOŚC i powinno dodac działke.