Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przerabiam wolny budynek na oborę (uwięziówka) - zostało już w sumie wylanie posadzki. U mnie będzie to na płytkiej ściółce (obornik wypychany 2 razy dziennie).

Zastanawiam się w doborze mieszanki betonowej (z betoniarni oczywiście).

Czy mógłby mi ktoś podesłać skan, albo chociaż info jaką mieliście podaną mieszankę w projekcie budowy?

W betoniarni nie chcą raczej się w tych tematach wypowiadać, aby ktoś nie miał do nich pretensji w razie problemów z posadzką.

Dzięki

Opublikowano
standardowo masz B20 B25 dla bardziej wymagajacych to i dawaliśmy w silos na kiszonkę B45 ale to już extremalnie A najprościej licząc b20 to masz 200kg cementu 35,5 na metr sześcienny b25 250kg itd wszystko zależy jak grubo chcesz lać i jakie zbrojenie no i ile kg chcesz obciążyć na mkw tu nie ma jednej odpowiedzi ;)
Opublikowano (edytowane)

Podłoże pod wylewkę przygotowane dość dobrze, mianowicie (licząc od warstwy najniższej): 10cm żwiru +10cm gruzu betonowego wymieszanego z pyłem betonowym. To wszystko dobrze zagęszczone zagęszczarką. Następnie 5cm wylany chudziak. Na to ma przyjść wylewka (12 cm na korytarz paszowy i po 10cm na korytarze gnojowe). W wlewce będzie zatopione zbrojenie: wzdłużnie do obory pręty fi8 żebro, poprzecznie fi6 żebro - oczka siatki 30x30).

Chciałem wziąć beton B25 z dodatkiem przyspieszającym wiązanie ze względu na pogodę. Chcę, żeby początkowa faza wiązania przebiegła możliwie jak najszybciej, żeby nastopnego (ew. po 2 dniach) dnia można było wejść na nową posadzkę. Po prostu w razie mrozu rozrzucę na to słomę, czy siano, żeby mróz nie wpakował mi się w wiążący beton.

Nigdy w sumie z betoniarni nie brałem betonu i w sumie nie wiem czy wystarczy, że zamówię B25 z dodatkiem przyspieszającym wiązanie, czy powinienem podać jeszcze jakieś dane (parametry, dodatki, ...)?

Dowiedziałem się jeszcze, że jest coś takiego jak beton towarowy i beton posadzkowy. Czym się to różni - który wziąć?

Edytowane przez Xeon
Opublikowano

Czy ja wiem, czy mocno. Tu dużo zaoszczędzić się nie da, ale za to spapraną posadzkę już nie tak łatwo naprawić, a i koszt ogromny.

Jeszcze macie jakieś rady odnośnie betonu?

Co z tym betonem towarowym i betonem posadzkowym - który powinienem wziąć?

Opublikowano
Jak czytam te wypowiedzi to aż się za głowę chwytam O.o. B20-200kg jest nieprawdą. B20 oznacza po prostu wytrzymałość betonu na ściskanie o sile 20MPa. Pomijając fakt, że już nie stosujemy oznaczenia B tylko C. Osobiście zastosowałbym beton C30/35. Ponadto do pełnego związania betonu potrzebujesz 28 dni. Z doświadczenia wiem, że już na 2 dzień możesz na niego wchodzić, aczkolwiek poczekałbym troszkę dłużej. Bydło możesz wpuścić po ok 15-20 dni.
Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał:

dałem teraz pod bydło B 25 plus dodatek na szybsze wiązanie plus kawałki metalu jako zbrojenie

Majster od robienia betonu w LAFARGE stwierdził że bydlaki po 10 dniach można wpuszczać

Po co pakować pieniądze w dodatki takie jak przyspieszacze, skoro beton sam wiąże 28 dni (pełna wytrzymałość) ? Kawałki metalu powrzucane w beton nic nie dają. Proponuję siatkę zgrzewaną 10 mm wiązaną drutem wiązałkowym na zakładkę 1,5 oczka.

Opublikowano

Soltys dobra cena.

Ja pod byki na luzie dalem beton b20 ok 14 cm a pod to poszedl suchy b10 zageszczony zageszczarka ok 10 cm. Wg mnie wyatar zajacy neton a jezdze po nim ladowarka o masie 10 ton. B25 to max na takie cos a i dawalem bez zadnego zbrojenia. Beton z betoniarni a z betoniarki to 2 inne swiaty. W betoniarce w zyciu takiego nie zrobisz ze wzgledu na roznego rodzaje tluczywa i dodatki. 

Co do mrozu itp. To do minus 3 4 st nic betonowi nie bedzie bo sam wydziela cieplo podczas zastygania. Zreszta jak wezmiesz z betoniarni to i tak zastyga duuzo szybciej jak taki domowy

Opublikowano

Ostatnio dzwoniłem do firmy, to za C25/30 chcieli 186 zł brutto. Reasumując dawałeś zbrojenie + dodatki metalu jako zbrojenie rozproszone? Jaki to ma sens ? Albo jedno albo drugie.

Opublikowano
Przed chwilą, Mikruss napisał:

Soltys dobra cena.

Ja pod byki na luzie dalem beton b20 ok 14 cm a pod to poszedl suchy b10 zageszczony zageszczarka ok 10 cm. Wg mnie wyatar zajacy neton a jezdze po nim ladowarka o masie 10 ton. B25 to max na takie cos a i dawalem bez zadnego zbrojenia. Beton z betoniarni a z betoniarki to 2 inne swiaty. W betoniarce w zyciu takiego nie zrobisz ze wzgledu na roznego rodzaje tluczywa i dodatki. 

Co do mrozu itp. To do minus 3 4 st nic betonowi nie bedzie bo sam wydziela cieplo podczas zastygania. Zreszta jak wezmiesz z betoniarni to i tak zastyga duuzo szybciej jak taki domowy

Jak wygląda zagęszczarka do betonu ???

Opublikowano
2 minuty temu, Mikruss napisał:

Soltys dobra cena.

Nie chce mi się tłumaczyć jak wygląda prawidłowo skonstruowana posadzka no ale cóż :
Podsypka żwirowa zagęszczona ok. 20 cm

betony tzw "chudziak" C10 - 10 cm

Zbrojenie z prętów fi 8-10 w zależności od potrzeby położone na kostce

beton główny w zależności od potrzeb C25/30 bądź lepszy

Po co tracić pieniądze w jeden z najdroższych betonów jaki jest beton suchy pod beton główny? Co do reszty się zgadzam, bo beton faktycznie wydziela ciepło podczas wiązania, aczkolwiek co do zastygania betonu to powtarzam - 28 dni do osiągnięcia pełnej wytrzymałości.

1 minutę temu, soltys48 napisał:

@zetorki12 podobne cóś do wibratora??

@Ostrit gdzie taka cena??Ile od siedziby firmy?

Kilometr od domu, ta sama wieś. Aczkolwiek z tego co wiem, to za transport nie liczą sobie jakoś drogo. Inna firma obok wsi liczyła sobie już za ten sam beton 250 zł brutto, aczkolwiek beton z tej 2 firmy jest dużo gorszej jakości, ponieważ sypią popiołu zbyt dużo co przekłada się na pęknięcia i trzeba dodatkowo zacierać helikopterem.

6 minut temu, Mikruss napisał:

Zetorku do suchego betonu czyli zwykla zageszczarka. 

A glowna warstwe betonu tez zageszcalem wibrolatą. Beton wypelnial kazda szparke doslownie

Wibrołata piękna rzecz. Każdy pęcherzyk powietrza idzie na zewnątrz, a także pięknie poziomuje. Jednakże osobiście użyłbym jeszcze niwelatora do sprawdzenia poziomów i naniesienia ich w obszar roboczy. Wtedy wiedziałbym, że posadzka jest idealnie równa. (bądź ze spadem zależnie od potrzeb)

Opublikowano

Suchy beton mialem w cenie chudziaka to raz.

Co do podsypki to dobralem sie do piachu ktory u mnie jest dosc plytko ale na to poszlo dobre 30 cm podsypki ze zwirku ktory sie zageszczal jak suchy beton.

Wiem ze mozna dac lepszy beton ale ja wzialem b20 z grubszym kruszywem i jak na razie sie sprawdza.

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

a rejon PL chociaż?bo spore rozbieżności cenowe

Opolskie, 50 km od Opola. Mało tego znajomy kupił działkę nad morzem i tam stawia domki, a pod nie potrzebuje płytę fundamentową. Ceny betonu nad morzem to dopiero jest szok!!