Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ale Cię wy***ali  i na cenie i na brudzie. ...

Opublikowano

W mojej okolicy wszyscy biorą po 8 % a bywają tacy co nawet i 10 % chcą, a cena mi odpowiada bo super budowy to on nie był a bardziej budową przypominał HF, zapomniałem dodać że wiek jego to niespełna 21 miesięcy.

Opublikowano
2 godziny temu, kolo11 napisał:

W mojej okolicy wszyscy biorą po 8 % a bywają tacy co nawet i 10 % chcą, a cena mi odpowiada bo super budowy to on nie był a bardziej budową przypominał HF, zapomniałem dodać że wiek jego to niespełna 21 miesięcy.

Gdzie dajecie takie strączki ? 

Cena ok  jak za hf.

Mam pytanie,Więckowski D kupuje jeszcze ?

Gość tyran3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kolo11 napisał:

tylko wiesz w twojim przypadku 1% to 7,7 gr na kg zywca jesteś w plecy a skoro  norma w naszym kraju to 6% a wiec odałeś handlarzowi 15,4gr od wynegocjowanej ceny, a zatem realnie nie sprzedaleś za 7, 7 ale za 7, 55brutto wiec niewiem czy teraz cena jest do ciebie satysfakcjonujaca??????

o ile sprzeałes na swojej wadze albo ogólnej bo jak na handlarza to dolicz okradniecie na wadze

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

Gdzie dajecie takie strączki ? 

Cena ok  jak za hf.

Mam pytanie,Więckowski D kupuje jeszcze ?

Pogranicze Woj. Łódzkiego z Wielkopolskim

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/7iwYx/ Tutaj masz jego ogłoszenia z ofertą kupna.

1 godzinę temu, tyran3 napisał:

tylko wiesz w twojim przypadku 1% to 7,7 gr na kg zywca jesteś w plecy a skoro  norma w naszym kraju to 6% a wiec odałeś handlarzowi 15,4gr od wynegocjowanej ceny, a zatem realnie nie sprzedaleś za 7, 7 ale za 7, 55brutto wiec niewiem czy teraz cena jest do ciebie satysfakcjonujaca??????

o ile sprzeałes na swojej wadze albo ogólnej bo jak na handlarza to dolicz okradniecie na wadze

Sprzedawałem ze swojej wagi, z ceną masz rację ale nic nie poradzę ważne że z wagi mnie nie okradną np. 50 kg a lub więcej.

Gość tyran3
Opublikowano

koledzy zakłady biorą 6 %  ale od rolników a od handlarzy 3%!!!!!! w Miaskowie to nawet na skupie oficjalnie na tablicy jest podana cena za bydło i podany procent opasu- rolnik6% - posrednik 3%

swinie- podana cena i procent opasu rolnik 2%- pośrednik 1%

wiec jak jakiś handlarz bierze od rolnika 8% to w zakładzie ma 3%.!!!!!! po  prostu  coraz wiecej ludzi ma wage to idą handlarzyki w coraz wiekszy % opasu, jak sie na to bedziemy godzić to za rok dwa to będa brac 10% a za 5 lat to i bedą 12 % odciagać

Opublikowano
31 minut temu, tyran3 napisał:

koledzy zakłady biorą 6 %  ale od rolników a od handlarzy 3%!!!!!! w Miaskowie to nawet na skupie oficjalnie na tablicy jest podana cena za bydło i podany procent opasu- rolnik6% - posrednik 3%

swinie- podana cena i procent opasu rolnik 2%- pośrednik 1%

wiec jak jakiś handlarz bierze od rolnika 8% to w zakładzie ma 3%.!!!!!! po  prostu  coraz wiecej ludzi ma wage to idą handlarzyki w coraz wiekszy % opasu, jak sie na to bedziemy godzić to za rok dwa to będa brac 10% a za 5 lat to i bedą 12 % odciagać

Ale zawziety jesteś na tych handlarzy 😂

Pomyśl, że handlarz przerzucajac byka i przeladowujac oddaje go prawie pustego,stąd dla niego te 3 %. A rolnicy trafiają się tacy ciule że bez umiaru pchają przed sprzedażą w byka po 40 kg ziemniaka. Nie ma uczciwości ani ze strony rolnika ani handlarza,(nie w każdym przypadku oczywiście)  każdy w swoją strone  i czasem z ostrym przegieciem- Polska....

Gość tyran3
Opublikowano

dobra ale jakby kupił mojego byka np. o 9 rano i zawióźł go odrazu do ubojni to byk niebył by pusty ale jak mój byk jeździ po polsce 12 godzin to jest pusty. To jest jego biznes i jego koszty prowadzenia interesu , dlaczego ja mam płacić za jego podróze. Handlarz ma kupic byka i odrazu zawieśc do  ubojni i jachać po kolejnego i zaraz do ubojni, a jak tego nierobi to h*j mnie  to obchodzi  i nie zamierzam dopłacac do jego biznesu, do cholery to  jest jego koszt działalności.

Opublikowano

Skoro hf jak mówi waży ponad 800 kg w 21 mc  to hf na sterydach a cena za taką sztukę to 8 zl bez żadnego ale a mam podejrzenia ze był to mieszaniec tylko Ci tak powiedział że hf a wtedy cena od razu 8.5  u nas a okolice gdzie mieszka sołtys to napewno już z 9 zl 

Opublikowano

Na tym forum same pieśni i legendy. Niektórzy nawet wierzą w swoją magię negocjowania cen. Liczy się partia, region i zapotrzebowanie...ale nie i tak ktoś powie że to z nim się liczą i na sam widok ceny podnoszą...

Kto tutaj z tych co hodują odpaja cielaka do pół roku? Mi się nie rzadko zdarza i miałem hf 19-20 miesięcy 820kg. Tutaj bez wzgledu na rase mleko pedzi. Jesli po takiej kuracji miałby w 2 lata 700kg to o czym  my mówimy? Ludzie kupią coś malego szybko nawet preparat mlekozastepczy odstawią no i pasza później słaba i nie rosną...

Gość tyran3
Opublikowano
44 minuty temu, krystian1982 napisał:

Ta z 1 bykie pojedzie do ubojni zrzuci go i pojedzie po nastepnego

krystian ja wiem ze nie pojedzie ale co mnie to obchodzi  skoro wozi byki przez wiele godzin to za swoja kase niech to robi a handlarze chca aby to rolnik im dopłacał do interesu i walą 7-8 % na opas, handlarze chca zarabiać nie  ponosząc zadnych kosztów. na zachodzie w szczególności w Danii niema wogóle skitki i opasu, poprostu jest cena negocjowana na miejscu, jak byk obrzarty to cena niska i tam nikt nie katuje zwierzaków jak u nas zeby były jak cielne przed załadunkiem, bo niema takiej potrzeby

Opublikowano

Ja takiemu co daje 8 % odrazu dziekuje. 6 % to norma. Nie opasam na sile. Zawsze maja pelno w toku. Tylko przed odbiorem tmr od krow posypie to wstana i sie napchaja ladnie. Alecnic na sile.

Opublikowano

Jak można dać na siłę? Chodzi o to że normalnie mają żarcia do oporu przecież nie nakłade w niego, posypuję wit odcielakow tylko.  A że ziemniaczki bardzo lubią to już nie moja wina

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Ja też nie jestem i dlatego opasam, jak każdy... i koło się zamyka. 

Mój dobry znajomy z pewnej ubojni mówi często, rolnik oszukuje na opaseniu, handlarz na wadze a my na wyboju i koło się zamyka.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, pedro2 napisał:

Jak można dać na siłę? Chodzi o to że normalnie mają żarcia do oporu przecież nie nakłade w niego, posypuję wit odcielakow tylko.  A że ziemniaczki bardzo lubią to już nie moja wina

Sa przypadki ze leja wode sonda na sile. Lub nie da dzien wczesniej jesc tylko przed sorzedaza i byk wpierdzieli podwojnie z glodu. I  to jest przesada. Meczenie tylko zwierzaków.

Wieksi handlarze maja dogadane w ubojniach ze zbieraja bydlo od rana a na 14 jada do ubojni i w ten sposob moga dac te 6%. A maly patyrak wozi tego byka ze 2 dni az uzbiera samochod to krzyczy po 8 czy 9 %.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano

U mnie 6-7% nikt nie krzyknął 8 jeszcze..

Adam jak ja mam cię oszukać na opaseniu  jak  i tak odliczasz, zajezdzasz i chyba widzisz że jest pełen, że pod nosem taczka żarełka i nie mówię nie licz pan bo głodny od tygodnia stoi. Jak ktoś kombinuje tak jak Bugii pisze no to już przegięcie. Ale normalne nakarmienie w żadnym wypadku nie jest oszustwem! Bo jest na to potrącenie. Oszustwo jest na wadze u handlarza czy w ubojnijak urwie.  

Druga strona medalu, podejrzewam że taki 800kg spokojnie zjadłby 30kg ziemniaka. Tylko co w przypadku jeśli się nie dogadamy i zostanie? A pierwszemu lepszemu się nie sprzedaje... O$ra się po uszy i przez 3 dni nie będzie jadł wtedy raczej więcej stracę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v