Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

Wytłumacz mi jak to możliwe?????? Chodzi mi jedynie o koszt wyprodukowania tego mleka nic wiecej.

Są stada gdzie koszt litra jest w granicach 1,20 a są i takie gdzie jest około 1zł. Więc sprawą dyskusyjną jest wtedy czy lepiej więcej produkować ale za 1,2 czy może mniej za 1zł. Ale to są czysto teoretyczne dyskusje bo większość nawet kosztów paszy nie umie policzyć a gdzie tutaj jeszcze amortyzacja budynków, maszyn itp. Pod jakimś zdjęciem była kwestia kosztów produkcji żywca, ponad 100 postów a w żadnym konkretów o kosztach tylko chwalenie się kto ile trzyma i do jakiej wagi. Odsadka można wyprodukować za 1600-1700zł ale będzie on wart 2500 więc każdy powie że słabo. Można też wyprodukować za 3000 i sprzedać za 3500. Ten pierwszy będzie gorszy ale bardziej opłacalny tylko że 90% ludzi i tak powie, że ten drugi jest lepszym hodowcą.

Opublikowano
Tłumacze ci ze był oglądał i mówił ze będą wszystkie w R a później wszystkie poszły w O i 2 w P. Te klasy są tańsze od R i na tym straciłem.
Jakie były wagi netto czy brutto czego się tu dmagasz nie miało żadnego znaczenia.
Opublikowano
16 minut temu, Yoda napisał:

Są stada gdzie koszt litra jest w granicach 1,20 a są i takie gdzie jest około 1zł. Więc sprawą dyskusyjną jest wtedy czy lepiej więcej produkować ale za 1,2 czy może mniej za 1zł. 

Ale konkrety a nie gdybanie! 

Opublikowano
38 minut temu, krzychuuuuu napisał:

Tłumacze ci ze był oglądał i mówił ze będą wszystkie w R a później wszystkie poszły w O i 2 w P. Te klasy są tańsze od R i na tym straciłem.
Jakie były wagi netto czy brutto czego się tu dmagasz nie miało żadnego znaczenia.

Konkrety proszę ,a nie gdybanie ?

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Ale konkrety a nie gdybanie! 

Ale jakie konkrety? Ja koszty u siebie znam bo policzyłem ile mnie kosztuje odsadek  Za pół roku będe wiedział czy warto opasać do ciężkich. Widziałem wyliczenie kosztów b.dużego stada gdzie 1kg żywca kosztował 8,7 przy swoim odsadzie a przy kupowaniu po 12zł/kg odsadka opas kosztował 8,9zł/kg. jak się to ma do geniuszy co sprzedają po 7zł i uparcie twierdzą że robią biznes życia?

Opublikowano

No własnie nie znasz kosztów a sugerujesz ze przy 8 ty można zarobić wiecej niz przy 12. To tylko takie pier*olenie ludzi, jak sam wspomniałeś co nawet kosztów nie potrafią policzyć. Więc po co powtarzac po kimś bzdury. 

Opublikowano
3 godziny temu, Yoda napisał:

Ale jakie konkrety? Ja koszty u siebie znam bo policzyłem ile mnie kosztuje odsadek  Za pół roku będe wiedział czy warto opasać do ciężkich. Widziałem wyliczenie kosztów b.dużego stada gdzie 1kg żywca kosztował 8,7 przy swoim odsadzie a przy kupowaniu po 12zł/kg odsadka opas kosztował 8,9zł/kg. jak się to ma do geniuszy co sprzedają po 7zł i uparcie twierdzą że robią biznes życia?

1 kg żywca po prawie 9zł ? O.o niech sobie ktos znajdzie inną skarbonke :) 

Opublikowano
3 godziny temu, kr9292 napisał:

No własnie nie znasz kosztów a sugerujesz ze przy 8 ty można zarobić wiecej niz przy 12. To tylko takie pier*olenie ludzi, jak sam wspomniałeś co nawet kosztów nie potrafią policzyć. Więc po co powtarzac po kimś bzdury. 

yoda ma racjie.....tylko nie umie tego opisac,ale wiem co czuje

Opublikowano
11 godzin temu, zkordalski napisał:

Czytałem kilka postów zjednym się napewno nie zgodzę że odsadki 300kg to rarytas. Yoda mówi ze nie chorują nie ma żadnych problemów i że w krótkim czasie sprzeda je się w wadze 800kg po 9 zl. Więc powiem tak albo Yoda ma takie szczęście i czuwa nad nim Bóg albo żyje w świecie gwiezdnych wojen. Chłopie są problemy jak wszędzie upadki choroby koszta weta tak samo niech go aby coś złapie to koszty leczenia kosmos. A koszty wyżywienie żeby nabić na niego 500  kg w 7 mc czy tam 8 to bez rzepaku czy soi możesz pomarzyć.  A cena 9 zl nie zawsze jest. To nie to co twoje chodzą jedzą trawę i tyle. A i sam widzisz jakie sprzedałeś bydło rasowe a waga 600+ więc sory każdy zdechlak hf tyle waży.  A pisanie ze ktoś kto tu się udziela hodowlę bydła uważa jako hobby drogie to kolejny żart z stwojej strony. Tak samo ja czy ty z tego żyjemy tylko każdy ma inny sposób na odchow i produkcję.  Reasumując odsadki mają sens tylko przy bardzo dobrych paszsch objetosciowych wówczas jakoś to ma sens ale w odsadki nie bawi się ktoś kto nie ma kasy i tyle. 

popieram w100% madre wypowiedz

Opublikowano
Ale jak zawsze bez konkretów. Może ktoś poda swój koszt opasania? Ja produkuje odsadka za 1700 zł. Zimą siedziały pod gołym niebem na sianokiszonce, potem poszły w rezerwat się paść do listopada. 2 miesiące na sianokiszonce i wyslodkach i dały po 5 tyś. Może ktoś policzy razem z amortyzacja budynku i paszami koszt dla cielaka od zakupu do sprzedaży jak on siedzi 2 lata i zre.
Opublikowano

ciekawe po ile za takie bbb płaci jak z tego ogłoszenia ;)

Opublikowano

nie patrz na cene, przeciez widac ze na zdjeciu to juz całkiem spore byki 

Opublikowano

dobrze wiedziec bo mam kilka takich :) 

Opublikowano

Jak taki towar się wybija? Bo jak za R płacą ponad 13,40 to nie jest najlepszym pomysłem sprzedawanie po 8,5 na żywą. Taki towar powinien przynajmniej U łapać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v