Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O kurde :o . Nie masz zdjęcia "miśka" ? Ładny klocek musiał być .

Opublikowano

Próbuje dodać ale nie wchodzi z telefonu, może w profilowe wejdzie. Koszt cielecia około 70zl(nasienie). Urodził się we własnym gospodarstwie :) urodzony listopad 2015r. Ale przećwiczyl nas we trzech przy załadunku...

udało się :)

IMG_20180308_160155821.jpg

IMG_20180308_160140050.jpg

a w ubiegłym roku 1015kg :) 26 miesięcy urodzony też we własnym gospodarstwie, w obu przypadkach  matki hf

IMG_20171129_135349283_HDR.jpg

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, wojak1986 napisał:

Waga konkret ale ponad 2 lata. Krowa hf czy miesna jakaś?

krowa hf ale ładnej budowy, zresztą urodził się z potencjałem tj duży cielak ;) wychodzę z założenia ze cielaków w wadze 600-700kg szkoda sprzedawać...

Opublikowano

No i z krowy to ... kawał byka . łaaaaadne sztuki .

Opublikowano
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

No i z krowy to ... kawał byka . łaaaaadne sztuki .

dzięki ale ten drugi na zdjęciu to jest byczek ze sprzedaży z listopada :) 1015kg.

Opublikowano

Powyzej pewnej granicy wagowej zależnie od rasy, zaczynają się otłuszczać i potrzeba dużo więcej paszy na kilogram przyrostu. Z drugiej strony jak ktoś placi za cielaka 2 tys to moze i faktycznie lepiej dłuzej potrzymać. Piękne sztuki wyhodowałeś nie ma co.;)

Opublikowano

A bo zdjęcie płci nie uchwyciło , a opisem wcześniejszym się zasugerowałem .:D:D

Opublikowano
2 minuty temu, TheRolnik1992 napisał:

Ładne bydlaki. Co ty im dajesz ze takie rosną? Spróbuję to u siebie zastosować

jeśli chodzi o karmienie to nic szczególnego: ziemniaki - ok 15kg dziennie, śruta zbożowa + zwykły koncentrat, siano, sianokiszonka....

aktualnie schodzę z produkcji zwierzecej..

Opublikowano
5 minut temu, ktosik25 napisał:

jeśli chodzi o karmienie to nic szczególnego: ziemniaki - ok 15kg dziennie, śruta zbożowa + zwykły koncentrat, siano, sianokiszonka....

aktualnie schodzę z produkcji zwierzecej..

Dlaczego koniec zwierzaków? Brak opłacalności?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.02.2018 o 08:35, Yoda napisał:

Każdy sprzedaje tam gdzie uważa. Koło mnie większość sprzedaje już do ABP bo po prostu lepiej wychodzą na sztuce. A pośredników jeździ pełno i się wściekają bo każda sztuka sprzedana bezpośrednio na ubojnie to dla nich brak zysku. I jak wiadomo żadna ubojnia w Polsce nie kupuje wg wagi zywej. Na żywo biorą tylko pośrednicy i żyją z różnicy jaką mają między ubojnią a rolnikiem.

Kolego jesteś w błędzie .Dziś był gość u mnie byki oglądać z ubojni i mówił ,że to ja decyduję ,czy daję na żywą czy po uboju .Cenę podał tylko i mam zdecydować .

Dnia 26.02.2018 o 22:24, barttt napisał:

Sprzedane 08.02.2018 wazone w gospodarstwie

Byk RW 352 kg kl R 660 kg 14,00+7%

Byk RW 371 kg kl R 710 kg 14,00+7%

Byk HO 344 kg kl R 650 kg 14,00+7%

Byk HF 281 kg kl O 550 kg 13,60+7%

Byk HF 324 kg kl O 660 kg 13,60 +7%

Krowa HF 315 kg kl O 700  kg 12,20 +7%

Ten ostatni HF ,to do tego ,co mi dziś zaproponowali ,to dostanę cenę podaję brutto po Twojej wadze 5224,2 z Vatem .Moja cena 7,5 netto.plus vat.

A u Ciebie wychodzi 4112 brutto .

Ale Cię bracie obj...bali szok .

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano
9 godzin temu, ktosik25 napisał:

Raczej ciężko pogodzić pracę na etacie, gospodarstwo (pole) i produkcję zwierzęcą.. dlatego pauza jeśli chodzi o hodowlę a przynajmniej tymczasowo :)

Mam podobnie. Dlatego otwieram dodatkową działalność( z szwagrem) i powinno ładnie się wszystko pogodzić, tylko żeby klienci byli.

Opublikowano
10 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Ten ostatni HF ,to do tego ,co mi dziś zaproponowali ,to dostanę cenę podaję brutto po Twojej wadze 5224,2 z Vatem .Moja cena 7,5 netto.plus vat.

A u Ciebie wychodzi 4112 brutto .

Ale Cię bracie obj...bali szok .

Coś nie.tak policzyłeś

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v