Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, zetor50super napisał:

Na początku ważysz się sam a jak byk już stoi na wadze to na niego wsiądź i zobaczysz czy tyle samo ważysz. 😊

nic Ci to nie da bo jak byk będzie ważył np 700kg to waga odetnie np 5% i jak Ty wejdziesz to dojdzie Twoja waga 

Opublikowano
1 minutę temu, Karollorak93 napisał:

Wiec i z twojej wagi powinna odciąć 5 % idąc twoim tokiem rozumowania. 

nie bo to odcina po pierwszym przekroczeniu a potem musi się wyzerować, pytałem sie jak to działa na targach i mi opowiedział jeden z producentów 

Opublikowano
7 minut temu, Karollorak93 napisał:

Można tak wykombinować że będzie się miało i wyższe ceny i rzetelną wagę przynajmniej raz z każdym kupującym 😛

Pograj tak np.z handlarzykami z kieleckiego, wśród nich takie rzeczy rozchodzą się lotem błyskawicy. 

Opublikowano

Witam ja też bede miał na sprzedaż 10 sztuk tylko Byki z luzu i zastanawiam się czy nie zważyć całościowo samochodu na pusto i  po załadunku na wadze samochodowej tak chyba najlepiej by było.

Opublikowano
35 minut temu, pablo6234 napisał:

Witam ja też bede miał na sprzedaż 10 sztuk tylko Byki z luzu i zastanawiam się czy nie zważyć całościowo samochodu na pusto i  po załadunku na wadze samochodowej tak chyba najlepiej by było.

Niby już lepiej, ale jak sie trafi chytry handlarz i nie uważny sprzedajacy to dalej cie skubnie na całości, nawet z 300kg.. No chyba że masz wagę pod domem, bo po drodze różne cuda sie dzieją 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, antoni69 napisał:

Niby już lepiej, ale jak sie trafi chytry handlarz i nie uważny sprzedajacy to dalej cie skubnie na całości, nawet z 300kg.. No chyba że masz wagę pod domem, bo po drodze różne cuda sie dzieją 

Nie no to wiadomo  o co chodzi. Wagę mam  nie daleko a po za tym zawsze można jechać drugim samochodem z tyłu to widać co i jak.

• Like 1
Opublikowano

Ten temat wag,to jest już tyle razy wałkowany ze staje się wkur........Ja to jestem tego zdania ze jeżeli macie duża ilosc sztuk w ciągłej rotacji to zainwestujcie w wagę.A poziomy kombinacji handlarzy sa różne.Sam mam znajomego co on nie wierzy żadnej wadze( taki typ),zawsze dogaduje się z sumą należną,tyle że ma nie wielką ilosć bydła.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, AdamRo napisał:

Widzę że na temat ważenia macie nikłe pojęcie😁

bardzo;)

4 godziny temu, ab23 napisał:

oświeć  nas

po co ??

4 godziny temu, AdamRo napisał:

Pograj tak np.z handlarzykami z kieleckiego, wśród nich takie rzeczy rozchodzą się lotem błyskawicy. 

Oj masz racje ...jak oni spierdalają z chlewa jak usłyszą "ważymy na mojej"i jej wcześniej nie widzieli

3 godziny temu, AdamRo napisał:

Tak źle i tak nie dobrze. 

U dla rolnika od 13,2 do 14 w zależności od zakładu i sposobu rozliczania.

duży dostawca w poniedziałek u biernackich za R miał 14 netto, odstawa 32 szt

Opublikowano

Tydzien temu sprzedane 16 bykow. 8.2 zl brutto. 6,% skitki. 12 hf, 4 hf/sm. Waga od 690- 840kg. 

13 jalowek 7.5zl brutto 6 % skitki 8 hf 5 hf/sm waga 590- 700kg 

Wazone najpierw na swojej wadze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v