Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, johny1991 napisał:

powiesz jak to liczysz?

A tak pi razy dzrzwi

Jarka tłuste byki to np 

800 kg x 0.61% wybicie= 488wbc

488 C 14,7 + 7% = 7675

7675/752 =10.2

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

to zadzwon i spytaj co mu jest

2 minuty temu, gregory81 napisał:

Szukam cielaków i dwie czy trzy strony tego samego kolesia i tak co dwa dni. Normalnie nie powiem co mnie strzela 

Opublikowano

Cenę daje dobrą. Muszę jeszcze dopytać o 2 rzeczy. Oddam jeśli mają wagę na samochodzie, inaczej zostaje. Ecobeef nie miał wagi i zabierał a ważyli dopiero na ubojni.

Opublikowano
6 minut temu, bobienko napisał:

A tak pi razy dzrzwi

Jarka tłuste byki to np 

800 kg x 0.61% wybicie= 488wbc

488 C 14,7 + 7% = 7675

7675/752 =10.2

chyba że jest na vacie i ma +8%;)

noi nie wiem czy z wagi w domu (800 kg) wybicie wyjdzie 61%... 

nie znam się bo nigdy na wbc jeszcze nie oddawalem.

Opublikowano
2 minuty temu, johny1991 napisał:

Dlatego pi razy drzwi bo może wyjść10 brutto a może będą w klasie U5 to i z 10.50 wyjdą 😆

Opublikowano
32 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Cenę daje dobrą. Muszę jeszcze dopytać o 2 rzeczy. Oddam jeśli mają wagę na samochodzie, inaczej zostaje. Ecobeef nie miał wagi i zabierał a ważyli dopiero na ubojni.

Nie możesz dogadać się z nimi, że zważą gdzieś puste auto w pobliżu a potem pełne? Poszczególnych sztuk nie będziesz miał zważonych, ale jak masz całość to raczej Cie już nie oszukają.

Opublikowano
32 minuty temu, bobienko napisał:

Dlatego pi razy drzwi bo może wyjść10 brutto a może będą w klasie U5 to i z 10.50 wyjdą 😆

u5...co oznacza 5?

To Ci co oddają na wbc.. na ile wybiły się Wasze najlepsze sztuki..i jak wybijają się średnio? 

Opublikowano

Z tego co mu wiadomo Tomek ma jedną sztukę więc ogólną odpada

4 godziny temu, pedro2 napisał:

Opłaca się oddawać byczki 300-350kg po 11zl na eksport? Ktoś ogarnia temat?  Patrza aby tylko nie hf 

A gdzie się opłaca  jak JRwk za ciężkie po tyle weźmie 😂

Opublikowano
11 minut temu, johny1991 napisał:

u5...co oznacza 5?

1-5 to otłuszczenie.

Opublikowano

Heh no właśnie tak patrzę... 

Thomas Szewczyk z Giżycka się u Ciebie nie kręci? W miarę uczciwy tylko trzeba twardo gadać bo obiecuje w oborze, a po zważeniu z d*pą w tył.

Swoją drogą u mnie się żalił, że ostatnio ciągną bydło z Estonii i tam tradycja jest taka, że dobę przed sprzedażą nie karmią. I przez całą drogę zgubi max 15kg, a u nas przewiezie 80km i 40kg nie ma. Biedaczek, a spróbuj zapytać o strączke 6% to piana z paszczy idzie

Opublikowano

Miał i chyba ma stacjonarny skup w Myszyńcu. Miałem ze2 lata temu byka. Zawieź mu, bo on nie będzie jeździł. Miał małego iveco, którym czasem zbiera od innych gdzie bliżej. Do tego skupu mam 25 km plus ze 3 km przez miasto. Ceny też nie za ciekawe miał a wkurzało mnie jak widziałem handlarzyków, którzy mu krowy przywozili. Co do Agromiru, Krzyżanowskich to ze 3 lata temu kolega dał mi do nich numer, bo płacili lepiej  niż handlarzyki. Dzwoniłem, przypominałem się ze 3 razy, niby już ktoś miał być a nikt nie przyjechał. Dostałem kiedyś od kolegi z forum nr do kogoś z Ostrołęki to też mu nie po drodze było, za daleko i nie przyjechał. 

Opublikowano

To lipa że tak mało jeżdżą. Tym bardziej,że towar masz nie byle jaki... U mnie wystarczy po podwórku się pokręcić filować na drogę codziennie jakiś większy jeździ nie mówiąc o handlarzykach. 

Z agromiru kiedyś też trzeba było dzwonić kilka razy, czekać, ale jak już parę sztuk wzięli to konkretnie mówi jutro czy pojutrze i przyjedzie nawet wieczorem. Kombinuj dobre i pare groszy 

Opublikowano

bobienko napisał:

2 minuty temu, johny1991 napisał:

Jak liczysz WBC też od wagi byka odejmujesz 6% skitki i wtedy liczysz wybicie. A wybicie LM jest od 60 do nawet 64%.

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

To lipa że tak mało jeżdżą. Tym bardziej,że towar masz nie byle jaki... U mnie wystarczy po podwórku się pokręcić filować na drogę codziennie jakiś większy jeździ nie mówiąc o handlarzykach. 

Z agromiru kiedyś też trzeba było dzwonić kilka razy, czekać, ale jak już parę sztuk wzięli to konkretnie mówi jutro czy pojutrze i przyjedzie nawet wieczorem. Kombinuj dobre i pare groszy 

Towar to teraz mam i będę miał konkretny, ale oby było tego jak najmniej. Może oprócz krów odda się ze 2 byki co roku. Do tej pory to wypychałem dziadowskie czarne krowy po ojcu. Bydła jest tu sporo w okolicy, ale rzadko ktoś jeździ a nawet  nie wiem kto komu sprzedaje. Tu domy są rozrzucone daleko od siebie i często jeden o drugim mało wiem. Jest jeszcze jedna ubojnia w Kadzidle, tam jeszcze nie oddawałem, czasem ich widzę, ale nie tu w okolicy.

Opublikowano
12 godzin temu, pedro2 napisał:

Heh no właśnie tak patrzę... 

Thomas Szewczyk z Giżycka się u Ciebie nie kręci? W miarę uczciwy tylko trzeba twardo gadać bo obiecuje w oborze, a po zważeniu z d*pą w tył.

Swoją drogą u mnie się żalił, że ostatnio ciągną bydło z Estonii i tam tradycja jest taka, że dobę przed sprzedażą nie karmią. I przez całą drogę zgubi max 15kg, a u nas przewiezie 80km i 40kg nie ma. Biedaczek, a spróbuj zapytać o strączke 6% to piana z paszczy idzie

Kolego z tego co wiem to szewczyk podaję jaka wagę ma mieć byk i cenę tylko znając nasza mentalność to już tego nie słyszymy tylko wychwytujemy ta wyższa cenę a na myszyncu jest co czwartek bo jak jestem na rynku to widać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v