Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, stuart napisał:

Ile mogę wołać za jałówkę HF 23m-c 400kg? 

5 minut temu, debrzyna napisał:

Co to za rasa daje takie olbrzymy 😊

Jalowki też wybujala na swój wiek😉

Jarek, dziwisz się że na Wbc chce zwazyc? Ciekawe czy Ty nie wazysz przed sprzedażą....No ciekawe 

Opublikowano (edytowane)

Witam, Sprzedawał ktoś do Tyrki Do Kaszowa koło Liszek, Ubojnia, Nie ma własnej wagi, znaczy Skupuje na Auto bez pośredników
Waży przeważnie na towarowych w okolicy, 

Edytowane przez rafff24
Opublikowano

Na WBC nie oddawałem jeszcze, zresztą jałówkę pół mięsną będę miał po nowym roku dopiero, głównie byczki, Za żywą wyszła mnie wtedy Pół lim jak dobry byczek, średnia cena byka a było to pewnie ze 3 -4 lata temu

Opublikowano (edytowane)

Jak to jest z tym WBC ? Teoretycznie to moga nas oszukac na trzech rzeczach. Na wadze ogolnej bydla, na klasie i na miesnosci. Jak wy to kontrolujecie.

Ktos tu pisal, ze byl w ubojni to bylo ok, jak raz nie pojechal to go orzneli. Czy ja dobrze rozumiem ? Sprzedawca jedzie do ubojni razem ze swoimi byczkami i czeka na uboj i sprawdza wage i miesnac razem z nimi? Ubojnia na takie wizyty pozwala?

Znajomy jezdzi w jeden z wiekszych ubojni w kraju i odradzal WBC, bo mowi, ze tam nie raz dziwne rzeczy sie dzieja, ale jaka w tym prawda...

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Teść sprzedaje teraz na WBC ale tylko przez posrednika czyli handlarza ten zaś tłumaczy mu że bierze tylko 100zł od sztuki za transport . Lecz fakture zawsze wystawia mu ten posrednik nigdy nie widział na oczy rozliczenia z ubojni. On zadowolony bo sobie liczy to wychodzi mu lepiej jak na żywa nie ma wagi polega tylko na wadze od tego posrednika . Słyszałem wielu zadowolonych z takiego układu tylko czy komuś chciało by sie bawić w posredniczenie za 100 ? Raczej nie . Jednak raz sprzedał sam na wbc i wynik był znacznie gorszy wiec jebneli go wtedy fest .

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem. Gdzie na ta wage jechales ? Do ubojni ? Przy rozladunku wazyli twoje swinie z transportu, czy kazda pojedynczo przed ubiciem po numerze kolczyka?

U nas na WBC swienie sa wazone normalnie na samochodzie tak jak na zywa, a dalej ile % miesnosci wyjdzie to juz nikt nie wie.

Bardziej mnie to interesje jak jest z bykami. Jak sie zabezpieczacie sprzedajac na WBC, jak to wyglada od "podworka"

@zkordalski

W 100zl na sztuke to nie wierze. Ale w to, ze bezposrednio mu wyszly mniej jestem w stanie. Po prostu posrednik jest tam znany i przywozi duze ilosci i jego nie oszukaja, a napewno juz nie "fest". A ty mozesz sie zdziwic i byc nawet ktorys tysiac do tylu i jak to udowodnisz. Z drugiej strony znam ludzi co oddaja na WBC, pokazywal mi dokumenty i wygladalo to przyzwoicie, a czy cos bylo przyciete to sam nie wie. Kiedys tu na forum chyba czytalem, ze jest jakas mozliwosc uzyskania wagi jaka Byk mial na ubojni, chyba jakos przez Agencje, ale nie jestem pewien. Chociaz dzisiaj w czasach RODO :)

Dlatego najlepiej jakby sie wypowiedzialo kilka osob co odstawia na WBC, jak to wyglada, zeby nie powielac plotek

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

waza zawsze w ubojni,,, jak byłem to waga ok,,jak nie pojechałem zaufałem im to wagi na 50szt miałem mniej tylko już dokładnie kilogramow nie pamiętam,,tylko wartość na która mnie cykli to 1300zl mniej za calosc.... z bydlem jest to trochę inaczej liczone... 

Edytowane przez nikolas29
Opublikowano

U mnie waza swienie odrazu przy zaladunku na samochod. Troche ciezko by bylo tam jechac, bo swinie zbieraja caly dzien, a niekiedy auto stoi nawet przez noc, to nie wiem kto by mial mi dac znac kiedy swinie beda na ubojni i kiedy beda wazone.

Co do bydla na WBC, mam 3 sztuki wlasnie i korci mnie WBC, ale duzo negatywnych opinii slyszalem. Narazie najbezpieczniejsza opcja dla mnie jest waga zywa + waga ogolna. Chociaz od kierowcy slyszalem, ze na ogolna tez niektorzy maja sposoby. Zainstalowane zbiorniki z woda i po drodze na wage upuszcza 200-300 litrow o ile pewnie pogoda na to pozwala.

Opublikowano
5 minut temu, wiko napisał:

na zakładzie, odcinają kilka kg mięsa nim zostanie ona zwazona

To znaczy ze pracownik sobie odcina i chowa do kieszeni ? To wydaje sie nierealne 

12 minut temu, wiko napisał:

taki kraj,tego nie zmieni już u nas

Ale ty możesz kraj zmienic bez problemu

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
8 godzin temu, zkordalski napisał:

Teść sprzedaje teraz na WBC ale tylko przez posrednika czyli handlarza ten zaś tłumaczy mu że bierze tylko 100zł od sztuki za transport . Lecz fakture zawsze wystawia mu ten posrednik nigdy nie widział na oczy rozliczenia z ubojni. On zadowolony bo sobie liczy to wychodzi mu lepiej jak na żywa nie ma wagi polega tylko na wadze od tego posrednika . Słyszałem wielu zadowolonych z takiego układu tylko czy komuś chciało by sie bawić w posredniczenie za 100 ? Raczej nie . Jednak raz sprzedał sam na wbc i wynik był znacznie gorszy wiec jebneli go wtedy fest .

Znam to ,tylko ze mój pośrednik 300zł woła..........

Opublikowano

9 godzin temu, zkordalski napisał:

46 minut temu, Baks00 napisał:

Znam to ,tylko ze mój pośrednik 300zł woła..........

A pośrednik pokazuje rozliczenie z ubojni ile dostał za mięso? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v