Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Całe AF na pomnik się zrzuciło :D

29066451_1323754521060043_4312920147628130304_o.jpg

Edytowane przez bobienko
Opublikowano (edytowane)

Karencja była i to nałożona przez Panią ale nie ze względu na  dzień sołtysa toż to ja już tylko były sołtys:D

@bobienko sołtys ważniejszy bo z wyboru nie z nadania jak wojewoda ponadto sołtysa o wiele ciężej odwołać:D

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Karencja była i to nałożona przez Panią ale nie ze względu na  dzień sołtysa toż to ja już tylko były sołtys:D

sołtys to u ciebie panuje w domu istna dyktatura w takim razie. musisz jakiś lokalny KOD załorzyć przed swoja babom:P

Opublikowano
12 godzin temu, Gringo1 napisał:

a jak tam sobieradek co o nim powiecie bo tez dawno z nim nie handlowałem

dla mnie to stary cwaniak,,straczki bierze 8..9 %,,  gdzie takie straczki sa........... i cene jak godzi byka albo krowe to zawsze jak ma 700kg jak nie ma to taniej,,krowa,,byk 600 po stączce...niech się w d,,,,,, ugryzie

12 godzin temu, soltys48 napisał:

Nie jest źle, życzę wszystkim rolnikom takiej kobity jak moja:D

to jaka ta twoja,,opisz??

Opublikowano

Z wypłatą też.. Nie powie ci w oborce że kasa za miesiąc tylko jak byk na wadze.wtedy wie że nikt się już z nim szarpać nie będzie tylko sprzeda.  Najlepszy był Maciejczyk sedziejowic ale ubojnie mu kasy nie dali i nie wiem czy nie splajtowal.popijal ostro na dodatek

Opublikowano
23 godziny temu, staszek131415 napisał:

jAK masz taką na miejscu to ok jak trzeba jechać kawałek to paliwa też spali i będzie na - poza tym jaka jest dokładność takiej wagi   20-30 kg nie robi różnicy

Nie mam na myśli ważenia samochodu dla 1 byka ,min.5 szt 

Opublikowano
Dnia 11.03.2018 o 11:00, tyran3 napisał:

Ja trzymam do przedziału 700-800 kg ale nie porwnuj nas do ameryki  tam kazdy hodowca ma wasne cielaki a unas????

kup cielaka miesnego za 1500 zł a potem sprzedaj 500 kg  byka za 7 zł ( bo wiecej za takiego małego nie dostaniesz) to gdzie tu interes????? oczywiście byk powyzej tony to przesada

Możesz kupić odsada 280-300kg i na intensywnym opasie sprzedać go za 9-10 miesięcy i w 2 lata zrobić dwa razy taki manewr a nie kupić byle co od handlarza za 1500zł, kupić mleko, zostawić u weterynarza kilka stów i po 2 latach sprzedać i drapac się po głowie czy na pewno nie chodziłem tyle czasu za darmo. Ale ja się tam nie znam, bo tylko z bydła żyję a nie traktuje tego jako drogie hobby do innej działalności:)

Opublikowano
2 godziny temu, Yoda napisał:

Możesz kupić odsada 280-300kg i na intensywnym opasie sprzedać go za 9-10 miesięcy i w 2 lata zrobić dwa razy taki manewr a nie kupić byle co od handlarza za 1500zł, kupić mleko, zostawić u weterynarza kilka stów i po 2 latach sprzedać i drapac się po głowie czy na pewno nie chodziłem tyle czasu za darmo. Ale ja się tam nie znam, bo tylko z bydła żyję a nie traktuje tego jako drogie hobby do innej działalności:)

Yoda masz absolutną racje tylko nie w naszych stronach u nas odsadek kosztuje 3 tys zł a cena max 8 zł. ja chciałem zrobić jak mówisz  bo ktos mi proponował LM za 3 tys 200 kg ale odrazu musiałbym kupić minimum 10.  Reasumując za 500 kg po 8 zł dostane 4 tys a za 200 kg musiałbym dać 3 tys wiec za 1 tys  300kg niewrzuce na zwierzaka.  choć jakbym miał pewny namiar na rasowe 300 kg odsadki za 2500 zł to bym sie powaznie zastanowił nad twoją propozycją

Opublikowano
27 minut temu, tyran3 napisał:

Yoda masz absolutną racje tylko nie w naszych stronach u nas odsadek kosztuje 3 tys zł a cena max 8 zł. ja chciałem zrobić jak mówisz  bo ktos mi proponował LM za 3 tys 200 kg ale odrazu musiałbym kupić minimum 10.  Reasumując za 500 kg po 8 zł dostane 4 tys a za 200 kg musiałbym dać 3 tys wiec za 1 tys  300kg niewrzuce na zwierzaka.  choć jakbym miał pewny namiar na rasowe 300 kg odsadki za 2500 zł to bym sie powaznie zastanowił nad twoją propozycją

To się zdecyduj czy 3 tyś za 200 czy 250 za 300 bo to różnica 100%:P

Opublikowano
15 minut temu, staszek131415 napisał:

To się zdecyduj czy 3 tyś za 200 czy 250 za 300 bo to różnica 100%:P

zle mnie zrozumiałeś mi proponowano za 200 kg byczka abym dał za niego 3 tys zł. Jakbym miał możliwość kupienia 280-300 kg byczka jak pisze yoda za 2500zł to bym sie zdecydował na zakup bo to istotnie róznica 100 %B|

9 minut temu, Szu15000 napisał:

Tyran - jezeli Ty chcesz kupic odsada 200-300kg i sprzedac byczka 500kg x 8zl to daj sobie spokoj z ta zabawa, dobrze na tym wyjdziesz :)

szu to  yoda proponował ze powinno sie kupować  odsadki 250kg i sprzedawać byczki 500 kg jak w ameryce a nie ze ja chce cielaki 500 kg sprzedawać, heheheh po prostu tumaczyłem mu ze umnie to jest nieopłacalne aby dać za odsadka 3 tys a potem 500kg sprzedać za 8 zł

Kurcze ja nie  wiem albo ja tak pisze niezrozumiale albo wy czytacie jakbyście chlapli pół litra  i kompletnie mnie nie rozumieciexD

Opublikowano (edytowane)

Czy wy naprawdę macie problem z matematyka? Kupujesz 300 kg po 300dniach licząc skromnie 1,2kg dziennie masz przynajmniej 650 kg byka a przy dobrym odsadzie nie jest to problem. Bez mleka, biegunek i zabawy z wiadrami.

Edytowane przez Yoda
Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

Czy wy naprawdę macie problem z matematyka? Kupujesz 300 kg po 300dniach licząc skromnie 1,2kg dziennie masz przynajmniej 650 kg byka a przy dobrym odsadzie nie jest to problem. Bez mleka, biegunek i zabawy z wiadrami.

yoda ja rozumiem ale ty nie rozumiesz realiõw poszczególnych części kraju . za ile ty kupisz takiego odsadka??????

u mnie taki odsadek to koszt 3 tys złotych i to raczej mieszaniec bo czysto rasowy to 500 zł wiecej  i wiem ze takiego 650 kg sprzedam za max 7,5 zł ( bo 8 zł za kg to dostane jak byk ma powyżej 800 kg na czysto) czyli wezme za niego  4800 zł a zatem musze go utuczyć za 1800 zł to gdzie tu dlamnie interes????. Co innego jakbym kupił 300 kg odsadka za 2500 zł a sprzedał za 9 zł za kg wtedy była by inna rozmowa

Opublikowano

Koło mnie odsady LM i w typie LM chodzą po 12zł a ciężkiego który urośnie z tego odsada po 10 miesiącach mozna sprzedać po 9zł na kraj albo po 10 na Liban. Dla bydła odległość 200-300km to żadna odległość.

Opublikowano

Sam herefordy sprzedajesz za 9-10 zl? Roznica tkwi w szczegolach i jaka kasa zainwestowana w odsada. Ludzie nie maja gotowki na kupie w takich ilosciach bo chyba by wiecej tych odsadow kupowali a nie male cielaki. Wiem szybszy obrót kasa upadki mleko i sam widze jak przy krowach rosna. Wygoda na rzecz odsadkow ale wtedy mus sprzedać minimum po 9 bo jak tu dac 3500 i ile zostanie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v