Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No biorę ale to jest tylko rekompensata za utracone dochody które i tak ich nie rekompensują ile ha ziemi mogłem kupić przed wejściem do UE a ile dziś?

Opublikowano
4 minuty temu, kopin napisał:

pitolisz,a ile ziemi było do sprzedania przed Unią a ile jest teraz i dlaczego tak wszyscy chcą kupować?

Bo są dopłaty , a cena ziemi ma się ni jak do kosztów uprawy i cen zboża

Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

Bo są dopłaty , a cena ziemi ma się ni jak do kosztów uprawy i cen zboża

takim pitoleniem zaprzeczasz ekonomii ,bo jeśli ziemia jest za droga to nie warto jej kupować a jednak wszyscy kupują,

czyli CI WSZYSCY to idioci ?

Opublikowano

Gdzie kupują ? W biedronce do kwiatów?:P

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

To ile ?

Coś ok20 ha   na dziś nie widzę sensu kupowania ziemi jak za ha mogę kupić 100 ton dobrego zboża i nie biadolić na forum że susza że dopłaty nie idą  że wymarzło czy obsiać nie idzie B|

Opublikowano

Bo są naiwni i wierzą że cena będzie rosła jak lokaty w Amber gold ale ta bańka pęknie

Opublikowano
6 minut temu, staszek131415 napisał:

Gdzie kupują ? W biedronce do kwiatów?:P

Coś ok20 ha   na dziś nie widzę sensu kupowania ziemi jak za ha mogę kupić 100 ton dobrego zboża i nie biadolić na forum że susza że dopłaty nie idą  że wymarzło czy obsiać nie idzie B|

To teraz masz 21 ?

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Bo są naiwni i wierzą że cena będzie rosła jak lokaty w Amber gold ale ta bańka pęknie

to moja rada dla ciebie,sprzedaj ziemię już teraz zanim będzie za grosze jak Amber

Opublikowano

Chętnie bym sprzedał ale nikogo na nią nie stać obecnieB|

A  w temacie ceny 4,70 netto za dobry towar na dziś

Opublikowano

Co do cen ziemi to można na to patrzeć w ten sposób że to lokata kapitału. Ziemia wartość zawsze jakaś będzie miała. Raczej szybko powrotu do cen 5-10 tyś jak było kilkanaście lat temu nie zobaczymy - niestety. Mając do wyboru wydać milion na ziemię i kupić jakieś 20-25 ha A postawić kawałek chlewni za te pieniądze to różnie na to można patrzeć. Jak coś nie idzie to zawsze ziemie można sprzedać a  z chlewnia już tego nie zrobimy - chyba że za grosze. Zależy co kto woli 

• Like 2
Opublikowano
U mnie sytuacja ziemi wygląda tak że nie ważne ile się zaproponuje za 1 he to i tak Cię biznesmeni mający sieć sklepów warsztatów samochodowych i hurtowni owoców i warzyw przebija niestety patologia jest dawać 70 tyś za 5 klasę i miejscami 6 ponad to chodzą po ludziach i namawiają do zerwania umów dzierzaw i dają po 1500 za hektar plus dopłaty sam stracilem tak 12 he przez rok 8 he kuzyn sprzedał ą miało być do wnuka i sąsiadka teściowej 4 he chyba chcą pokazać jacy są bogaci a rolnika łapy opadaja masakra A propo widzieliście w ekspresów reporterów tą patologiczna ferme trzody chlewnej co 135 kg tuczniki młotkiem zabijał gościu po 160 sztuk dziennie bo było przepelnienie w boksach a lekarz weterynarii stal i przyzwalal na to tragedia
Opublikowano

mlodyrolnik23  jezeli chodzą takie ceny to znaczy ze w okolicy pujdzie jakaś droga  albo jakis zakład powstanie tylko wy o tym niewiecie a oni juz tak. W latach 90 tak robił Kulczyk kupował od ludzi ziemie za 5 tys zł tam gdzie tajne plany przewidywały drogi  a za 3-4 lata państwo odkupywało za 50 tys.

Opublikowano
21 minut temu, tyran3 napisał:

mlodyrolnik23  jezeli chodzą takie ceny to znaczy ze w okolicy pujdzie jakaś droga  albo jakis zakład powstanie tylko wy o tym niewiecie a oni juz tak. W latach 90 tak robił Kulczyk kupował od ludzi ziemie za 5 tys zł tam gdzie tajne plany przewidywały drogi  a za 3-4 lata państwo odkupywało za 50 tys.

Prawda tyran że od 2020 ma już nie być żadnych dopłat?

Opublikowano
23 minuty temu, tyran3 napisał:

dokładnie jakis teren inwestycyjny  ciekawe tylko czy maja tam plan zagospodarowania bo juz cos by było wiadome ale 5 i 6 klasa to juz wiadomo ze cos tam bedzie  i  kupuja aby zarobic

Opublikowano
1 godzinę temu, kiko80 napisał:

dokładnie jakis teren inwestycyjny  ciekawe tylko czy maja tam plan zagospodarowania bo juz cos by było wiadome ale 5 i 6 klasa to juz wiadomo ze cos tam bedzie  i  kupuja aby zarobic

plan zagospodarowania uchwalaja radni a sporzadza wójt i  kupienie sobie uchwały to  nie taki wielki koszt. o ile to inwestycja lokalna. Bo jak państwowa to o tym co tam ma być moga nie wiedzieć nawet wójt ani rada a zamiast planu jest zarządzenie zastepczę wojewody, a miejscowy samorząd ma gówno do gadania. podejrzewam wiec ze tam ma powstać jakis zakład są plany  i psełdo  biznesmeni wiedzą co i jak tylko nie miejscowi ludzie dlatego takie ceny chodzą. U nas ceny w granicach 40 tys a ceny koło drogi S11 dochodzą  od 70-100 tys. bo droga ma byc ekspresowa a obok juz zaczynaja sie budowac zagraniczne zakłady. Dlatego młody rolnik nie  dziw sie ze ze sa takie ceny poprostu słupy wykupuja grunty

Opublikowano
na pewno droga nie pójdzie poprostu kupują po to żeby mieć żygaja kasą i przebijają się nawzajem 1 gościu nabył przez pół roku 75 he nie wyobrażam sobie ile kasy musiał wydać i od razu komuś z rodziny w dzierżawę puścił na tzw gębę
Opublikowano
7 godzin temu, mlodyrolnik23 napisał:

U mnie sytuacja ziemi wygląda tak że nie ważne ile się zaproponuje za 1 he to i tak Cię biznesmeni mający sieć sklepów warsztatów samochodowych i hurtowni owoców i warzyw przebija niestety patologia jest dawać 70 tyś za 5 klasę i miejscami 6 ponad to chodzą po ludziach i namawiają do zerwania umów dzierzaw i dają po 1500 za hektar plus dopłaty sam stracilem tak 12 he przez rok 8 he kuzyn sprzedał ą miało być do wnuka i sąsiadka teściowej 4 he chyba chcą pokazać jacy są bogaci a rolnika łapy opadaja masakra A propo widzieliście w ekspresów reporterów tą patologiczna ferme trzody chlewnej co 135 kg tuczniki młotkiem zabijał gościu po 160 sztuk dziennie bo było przepelnienie w boksach a lekarz weterynarii stal i przyzwalal na to tragedia

No ewidentnie podkolorowane to było może i gościu zabijał ale na pewno nie 160 sztuk dziennie podobnie bajki o prosiętach opowiadał prawdopodobnie wyżucili go za chanie i teraz się mści

7 godzin temu, tyran3 napisał:

To nie były żadne tajne plaNY TYLKO KULCZYK myśał logicznie w przeiwieństwie do tych co chcieli sprzedać ziemia nie miała wartości bo ceny produktów rolnych były niskie i nikt nie dopłacał do ugorów i lasów jak obecnie

A dziś czy siesieje czy się leży 2 tysie się należy a właściiel często nawet nie wie gdzie jego ziemia się znajduje

Opublikowano
4 godziny temu, mlodyrolnik23 napisał:

na pewno droga nie pójdzie poprostu kupują po to żeby mieć żygaja kasą i przebijają się nawzajem 1 gościu nabył przez pół roku 75 he nie wyobrażam sobie ile kasy musiał wydać i od razu komuś z rodziny w dzierżawę puścił na tzw gębę

puszczanie na gebe to norma obecnie. Ale  zaden nawet najwiekszy biznesmen czy snob nie  daje 70 tys  dla popisu bo ferarii czy maybach bardziej sie do tego nadaje. Poprstu w okolicy może byc jakis zakład budowany, a jak jest zakład to sa obok mniejsze zakłady podwykonawcy itd. Albo mój drogi na twojim terenie znaleli jakiś gaz czy rope  i zaraz to bedzie warte majatek tylko oni mają dostep do planów a miejscowi ludzie nie.

Opublikowano

Pitolenie o gazie,ropie czy drogach,teraz jak obowiązuje specustawa dostaniesz za grunt tyle ile jest wart na rynku jako rolniczy.Ja sprzedawałem 12 lat temu pod ścieżkę piesz-rower to dostałem po 38 zł za metr

teraz przy krajowej 11 kupowali to w przeliczeniu na ha 47 tyś-zysk jak byk,a wiem to dokładnie bo syn mierzył

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v