Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 12.05.2018 o 18:42, Remek55 napisał:

pamiętam jak mi opowiadali że ktoś dostał 60 to było po co mi taki duży ciągnik naprawdę tak sobie myślę czy ci ludzie dawniej mieli coś w głowach głosowali na wałęsa i Polskę sprzedali tak nas rodzice załatwili a my później za granicę jeździmy i odbudowujemy

W głowach to dziś ludzie mają nie po kolei bo kupują na 20 ha 5 iągników i budują chlewnie za cudze pieniądze chcąc zarabiać 10 tysi misięcznie na kontrakcie :P

Opublikowano
44 minuty temu, staszek131415 napisał:

W głowach to dziś ludzie mają nie po kolei bo kupują na 20 ha 5 iągników i budują chlewnie za cudze pieniądze chcąc zarabiać 10 tysi misięcznie na kontrakcie :P

staszek Co ty mówisz ja znam jeszcze lepszych. Jeden miał 15 ha  i 60 -tkę praca była ciężka i jak sasiad kupił 120 KM ciagnik to on Balcerowicz ekononomi sprzedał 5 ha ziemi i też kupił nówkę traktor 120 KM i praca na 10ha odrazu idzie lzej:D

albo drugi od 10 lat dał ziemie w dzierzawe  na gębe i jak tylko przychodzą dopłaty to zaraz kupuje sprzet bo w tym roku napewno bedzie ziemie odbierał i tak 10 lat to samo. oczywiscie sprzet bez przykrycia po 5 latach wywozi na złomowisko i kupuje nastepny. w zeszłym roku to juz przebił sam siebie kupił kombajn w zamian za ziemie 1, 5 ha ...... a pozostała  ziemia dalej jest w dzierzawie, hehehe kombajn  pracował wiec usługowo.....na 3 ha ziemi dopóki zdarzyła sie potezna awaria..... pekła kosa i gość nie miał na jej wymiane bo kosztowała 300 zł wiec zniwa sie zakończyły. Oczywiście w wielkopolsce jest potezne bezrobocie jakies 4 % i ani on ani zona nie pracują. bo dla ludzi z ich wykształceniem podstawowe pracy niema bo albo zacieżka, albo za fenigi( grosze) albo za długo. Ale jeset 500plus i własnie w kwietniu ma 5 potomka.  Jak znim gadasz to wychwala pis pod niebiosa a całe zło w polsce to wina huji z PO

Opublikowano
41 minut temu, tyran3 napisał:

staszek Co ty mówisz ja znam jeszcze lepszych. Jeden miał 15 ha  i 60 -tkę praca była ciężka i jak sasiad kupił 120 KM ciagnik to on Balcerowicz ekononomi sprzedał 5 ha ziemi i też kupił nówkę traktor 120 KM i praca na 10ha odrazu idzie lzej:D

albo drugi od 10 lat dał ziemie w dzierzawe  na gębe i jak tylko przychodzą dopłaty to zaraz kupuje sprzet bo w tym roku napewno bedzie ziemie odbierał i tak 10 lat to samo. oczywiscie sprzet bez przykrycia po 5 latach wywozi na złomowisko i kupuje nastepny. w zeszłym roku to juz przebił sam siebie kupił kombajn w zamian za ziemie 1, 5 ha ...... a pozostała  ziemia dalej jest w dzierzawie, hehehe kombajn  pracował wiec usługowo.....na 3 ha ziemi dopóki zdarzyła sie potezna awaria..... pekła kosa i gość nie miał na jej wymiane bo kosztowała 300 zł wiec zniwa sie zakończyły. Oczywiście w wielkopolsce jest potezne bezrobocie jakies 4 % i ani on ani zona nie pracują. bo dla ludzi z ich wykształceniem podstawowe pracy niema bo albo zacieżka, albo za fenigi( grosze) albo za długo. Ale jeset 500plus i własnie w kwietniu ma 5 potomka.  Jak znim gadasz to wychwala pis pod niebiosa a całe zło w polsce to wina huji z PO

Widocznie oni do wielkopolski kiedyś przyjechali,bo rodowici są zajebi...ie pracowici ;-)

Opublikowano
9 minut temu, kopin napisał:

Widocznie oni do wielkopolski kiedyś przyjechali,bo rodowici są zajebi...ie pracowici ;-)

No własnie rodowici wielkopolanie. Ich ojciec był lekkim inwalidą i miał problemy z chodzeniem a zapiepszał jak mały samochodzik. miał na początku konia i wozy konne jak umierał to zostawił im wszystko traktory sprzęt rolniczy( wszystko oczywiscie na miare ilości hektarów) A jego syn jakby był po listonoszu, leń patentowy do tego wybitnie "bystry"

Opublikowano
1 godzinę temu, karol19 napisał:

50 sztuk 4,30 netto, powiat włocławski

podasz adres gościa?

Opublikowano
koledzy dziś rozmawiałem z kolegą na wyspach tam pracuje jako rzeźnik w masarni, rolnicy brytyjscy masowo stawiają chlewnie z powodu asf w Polsce, krążą u nich słuchy potwierdzone że unia ma zakazać chowu w Polsce na dwa lata całkowitego, czy jakieś rekompensaty będą nie wiadomo, wiadomo jedno ze Niemiec i duniec się poci żeby tylko to nie wyszło za granicę polski
Opublikowano

a ktoś mi gadał że mają być dopłata dla świń?

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorlublin7341 napisał:

koledzy dziś rozmawiałem z kolegą na wyspach tam pracuje jako rzeźnik w masarni, rolnicy brytyjscy masowo stawiają chlewnie z powodu asf w Polsce, krążą u nich słuchy potwierdzone że unia ma zakazać chowu w Polsce na dwa lata całkowitego, czy jakieś rekompensaty będą nie wiadomo, wiadomo jedno ze Niemiec i duniec się poci żeby tylko to nie wyszło za granicę polski

Unia to se może zakazywać , niech stawiają z Polakami nikt nie wygra B|

Opublikowano
2 godziny temu, zetorlublin7341 napisał:

Dziwię się że kolega myśli że Angole stawiają chlewnie ze względu na ASF w Polsce , moim skromnym zdanie to przyczyną takiego stanu rzeczy jest po prostu Brexit , co wiąże się z tym że nikt ich nie zmusi do konsumpcji Unijnej wieprzowiny

Opublikowano

Też mysle ze angole wprowadzą  cła na zywność i dlatego inwestują w rolnictwo, a u nas dalej bedzie wolny rynek i szajs z Danii w zamian za dopłaty bezposrednie mniejsze od tegorocznych o 20 % normalnie  super perspektywa przed nami

Opublikowano

chyba mu chodziło o brexit ale jak nie unia to ruskie wole "ch... europejską"

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

Też mysle ze angole wprowadzą  cła na zywność i dlatego inwestują w rolnictwo, a u nas dalej bedzie wolny rynek i szajs z Danii w zamian za dopłaty bezposrednie mniejsze od tegorocznych o 20 % normalnie  super perspektywa przed nami

a te dopłaty do świń bedą?

Opublikowano
42 minuty temu, szczypka napisał:

chyba mu chodziło o brexit ale jak nie unia to ruskie wole "ch... europejską"

Ja tam z Uni nic nie brałem zawsze byłem przeciwny no ale jak przegłosowali to trz się męczć nie będę po ulicach się kładł jak opzycja

Opublikowano
7 minut temu, staszek131415 napisał:

Ja tam z Uni nic nie brałem zawsze byłem przeciwny no ale jak przegłosowali to trz się męczć nie będę po ulicach się kładł jak opzycja

dopłat też nie bierzesz?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v