Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jak u nas same kontraktowe chowają to co się dziwić jeszcze kilka zalaman cen i zlikwidują nasze świnie a nasi będą chować wstawiane i jeszcze dumni z siebie bo wielki zysk 35zł na swini

• Like 1
Opublikowano
a tak szczerze jeśli chowacie świnie w cyklu zamkniętym i jest cena 3.8 zł plus vat to ile wam zostaje lub nie w kieszeni to samo mozecie podac jesli jest cena po 5 zl jak wy liczycie swoje zyski z rolnictwa bo niektórzy liczą po cenie wyprodukowania na własnym areale zboża a niektórzy tak jakby kupowali wszystko i swoją pracę godzinowke doliczaja prąd woda i dopiero liczą
Opublikowano

mam cykl zamknięty,w sumie powiem tak -gdyby liczył tak jak piszesz tak jak by było wszystko z zakupu,do tego godzinówkę  itd......

to chyba lepiej bym wyszedł u tapicera za 35 zł/h

ale robie u siebie i nie mam bata nad głową

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Nie wiem czy ktos z was byl w niemczech ale jesli byl to wiecie jakie wedliny tam jedza taki syf w poruwnaniu do naszego ze sie tego jesc nie da a kielbaski z polskich swin tyle kosztuja ze glowa boli a my z tego mamy 1/30 moze ceny

tak dokładnie z tą wendliną jest .jak byłem to mieso i wedlina z Pl brałem.bo dobra  zjadliwa powiem tam jest wedlina i mieso tylko w jakiej cenie.Pracowałem przy miesie to wiem co idzie na  gastronomie  i co do pl wioza z Niemiec.

Opublikowano
23 minuty temu, kiko80 napisał:

tak dokładnie z tą wendliną jest .jak byłem to mieso i wedlina z Pl brałem.bo dobra  zjadliwa powiem tam jest wedlina i mieso tylko w jakiej cenie.Pracowałem przy miesie to wiem co idzie na  gastronomie  i co do pl wioza z Niemiec.

Do polski to idzie takie mieso ze szkoda mowic ale czego sie spodziewac jak 1kg schabu z marza sklepu kosztuje 9.5zl 

Jak znajomemu zawiozlem swojskie wyroby to tak smakowali i chwalili ze glowa mala mowil ze u nich takie cos za gruba kase by sprzedawal a my w pl mamy grosze i w dodatku lokalne masarnie mieszaja nasze mieso z miesem z de na kielbasy i pozniej smakuje to jak smakuje

Kazdy liczy inaczej jedni licza cene zboza dodatki woda prad i ile zostaje a inni ze doplaty starczaja na nawozy opryski material do siewu paliwo to swojego zboza nie licza wiec kazdy ma inaczej dla jednego 4.2 juz jest cena akceptowalna a inni przy 4.7 netto narzekaja 

Opublikowano
2 godziny temu, damianos95 napisał:

Nie wiem czy ktos z was byl w niemczech ale jesli byl to wiecie jakie wedliny tam jedza taki syf w poruwnaniu do naszego ze sie tego jesc nie da a kielbaski z polskich swin tyle kosztuja ze glowa boli a my z tego mamy 1/30 moze ceny

Byłem i jadłem u bauera z kabanów co zawoził 200m od siebie do "wiejskiej ubojni"  i mu tam przerabiali.Co ciekawsze ta ubojnia biła wszystko-bydło, owce, kozy świniei nawet konie.I taki ubój w centrum nikomu nie przeszkadza-czemu u nas tak nie można?

Opublikowano

u nas gościa walnęli (nie znam wszystkich szczegółów )dostał 50 tyś kary,odwoływał się coś tam zmniejszyli ale ogólnie nie chciał gadac i stwierdził że w du...e to ma i woli już kupować w supermarkecie

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

u nas gościa walnęli (nie znam wszystkich szczegółów )dostał 50 tyś kary,odwoływał się coś tam zmniejszyli ale ogólnie nie chciał gadac i stwierdził że w du...e to ma i woli już kupować w supermarkecie

chyba się ferie zimowe zaczęły :)

Opublikowano
3 godziny temu, mlodyrolnik23 napisał:

a tak szczerze jeśli chowacie świnie w cyklu zamkniętym i jest cena 3.8 zł plus vat to ile wam zostaje lub nie w kieszeni to samo mozecie podac jesli jest cena po 5 zl jak wy liczycie swoje zyski z rolnictwa bo niektórzy liczą po cenie wyprodukowania na własnym areale zboża a niektórzy tak jakby kupowali wszystko i swoją pracę godzinowke doliczaja prąd woda i dopiero liczą

U mnie w tym roku koszt odchowania 1 tucznika do 120 kg, w cyklu zamkniętym to 350-360 zł, wszystkie wydatki zapisuję dosyć dokładnie, prąd, weterynarz, pasza itd. Amortyzacji budynku w tym nie liczę, chlewnia ma kilkadziesiąt lat, już dawno jest zamortyzowana, a nakłady są na nią praktycznie zerowe. jak się zawali to świnie i tak już dawno będą zlikwidowane. Zboże swoje ale liczone oczywiście jest po cenie rynkowej. Ściółka też swoja, jej koszt prasowania wg mnie pokrywa wartość nawozu wyniesioną z obornikiem na pole więc tu wychodzi na 0.  Świnie karmione na prestarterach z własną śrutą grochową i małą ilością kupowanej śruty sojowej. Swojej pracy nie liczę na żadne godzinówki, skoro jestem hodowcą rolnikiem, przy większej produkcji gdzie trzeba zatrudnić pracowników to oczywiście tutaj powstałby poważny koszt.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v