Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, tyran3 napisał:

Koledzy wiem ze moje wyliczenia wielu z was mogą szokować ale taka jest prawda, to czysta matematyka jezeli ktoś jest to stanie podwazyć niech to zrobi.

Jak ktoś niema chlewni na 600 tuczników na rzut albo bydła 100szt. w boksach to niewarto sie bawić w zadne modernizacje czy inne programy zobowiazania na 6 lat praktycznie a gówno nie pieniadze.lepiej kasować  kase z agencji udając produkcje i pare dzieciaków machnąć i być bogatym nierobem niz pracowitym biedakiem

masz rację ja robiłem w różnych zawodach i im mniej robiłem tym więcej zarobiłem np. zrobiłem uprawnienia  na pracę na wysokościach i są dni że zarabiam 500 na dzień

Opublikowano
2 minuty temu, Remek55 napisał:

masz rację ja robiłem w różnych zawodach i im mniej robiłem tym więcej zarobiłem np. zrobiłem uprawnienia  na pracę na wysokościach i są dni że zarabiam 500 na dzień

Romek to jak masz ziemie to nie zadne działki bo to głupota sprzedawać  tylko zrób jak mówie i idz do roboty dostaniesz dopłaty za " produkcje roślin białkowych i ochrone gleby poprzez poplony"( niewpisze wprost bo mi znowu dadzą ostrzezenia i kolejnego banana na  konto ale kto kumaty ten zrozumie i w robocie dostaniesz kolejne kase a nie bedziesz sie zajmował swiniami za 4, 2 i stekał na czacie jak niemiecka giełda ma sie dzisiaj.

Ja weszłem w modernizacje i dzisiaj załuje nigdy wiecej zadnych programów pomocowych w d*pie je mam dziś swinie  po 4, 2 kredyty na zakup maszyn i jestem niewolnikiem banku i agencji  bo doroboty iśc niemoge bo niezarobie   na kredyty  a po drugie musiałbym zwracać kase do agencji z odstkami.  Jak tylko w modernizacji wyjde to zaczne legalnie dojic państwo i pujde sobie do normalnej urzedniczej roboty pensja plus jak to bywa bonusy  i premie za dobra prace od  zadowolonych petentów;)

Opublikowano
35 minut temu, tyran3 napisał:

Romek to jak masz ziemie to nie zadne działki bo to głupota sprzedawać  tylko zrób jak mówie i idz do roboty dostaniesz dopłaty za " produkcje roślin białkowych i ochrone gleby poprzez poplony"( niewpisze wprost bo mi znowu dadzą ostrzezenia i kolejnego banana na  konto ale kto kumaty ten zrozumie i w robocie dostaniesz kolejne kase a nie bedziesz sie zajmował swiniami za 4, 2 i stekał na czacie jak niemiecka giełda ma sie dzisiaj.

Ja weszłem w modernizacje i dzisiaj załuje nigdy wiecej zadnych programów pomocowych w d*pie je mam dziś swinie  po 4, 2 kredyty na zakup maszyn i jestem niewolnikiem banku i agencji  bo doroboty iśc niemoge bo niezarobie   na kredyty  a po drugie musiałbym zwracać kase do agencji z odstkami.  Jak tylko w modernizacji wyjde to zaczne legalnie dojic państwo i pujde sobie do normalnej urzedniczej roboty pensja plus jak to bywa bonusy  i premie za dobra prace od  zadowolonych petentów;)

w życiu nie sprzedam nigdzie tak nie pisałem, stękać też nie stękam jak inni.  Po prostu każdy widzi co się dzieję chcą zrobić jak na zachodzie tylko wielcy rolnicy itd. pomysłów mam dużo i dzięki za twoje rady bo są naprawdę pomocne nie można krzyczeć jak inni łojcowizna i trza robić bo tradycja, przywiązanie itd. ten wygrywa kto umie przystosować się jak najszybciej do warunków prawo ewolucji.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz78 napisał:

to hehe nie na miejscu  a tym bardziej frajer ,pytam bo mi nie pasuje ,trochę szacunku kolego ,zwracaj większa uwagę z kim piszesz ,mimo wszystko dziekuje za info

sorry nie chciałem cie urazic ale znam takich ze dali komus do wypisania wnioski a ten ktoś zapomniał im zaznaczyć na wniosku UPO ( płatnośc uzupełniajaca) i 20 rolników było o 400zł do ha do tyłu a wystarczyło przeczytać wniosek, i zdziwiło mnie twoje zdziwienie ze  nie mozesz sie dolicyć 1200 zł bo albo po pijaku sam wypełniałes, hehehehe albo dałeś sie sfrajerować jakiemuś leniwemu doradcy)))))))))))).

ale nie przejmuj sie i tak mnie pewnie za jakiś czas z tego forum wywalą bo  ciagle mam jakies punkty ostrzeżeń i krótkotrwałe banany na konto, hehehe oczywiscie mam to gdzieś bo  albo sobie dam spokoj z pisaniem tu albo załorze kolejne konto na innym adresie IP. NONKONFORMIZM  rządzi!!!!!

Opublikowano
Dnia 17.04.2018 o 22:10, Tomasz78 napisał:

muszę przeliczyć te swoje dobroci od państwa i UE ,bo mi wychodzi  z ONW niecały 1000 z zazielenieniem  wiec ktos mnie w c   a robi

No chyba ktoś Cię robi jednak w ch bo niecały 1000 to jest bez ONW.   :)

Tak czytam dywagację @tyran3 i niby wydaje się to śmieszne i kombinatorskie dla nie których co pisze, ale niestety ma rację, dziś nie są czasy dla rolników typu "każdy kłos na wagę złota" typu - praca dla idei, bo to się zrobiło bardzo drogie hobby na które już nie stać nawet nie tych maluczkich, Cena 4,20 to była już ponad 20 lat temu, a nie żeby była w tych czasach. Jakoś środki do produkcji i inne opłaty nie przypominają tamtych cen. rolnictwo jak każda inna branża jeśli nie będzie komuś przynosiła ekonomicznie na + to to tylko kwestia czasu jak upadnie jak każda inna firma. wmawianie sobie ja jakoś przeżyję czy ja się im nie dam bo mam co jeść, dzisiaj można włożyć sobie między bajki, jest za dużo opłat, kredytów co u niektórych którzy uwierzyli jak to UE daje im tani dotowany sprzęt   :P, do tego pogoda płata figle, zakłady skupowe wysysają ostatnią krew z rolników i pomalutku powolutku zacznie się lawina bankructw,machina redukcji gospodarstw już dawno ruszyła, zostaną prędzej czy później tylko bardzo duże, jest miejsce dla tych powiedzmy kilkadziesiąt ha, tylko że to one teraz są łatwym celem do "wykoszenia", wcale nie te najmniejsze.

Opublikowano

sean redukcje gospodarstw juz sie nie zaczeła a powoli sie kończy. Zobacz sobie ile gospodarstw złorzyło tzw. oswiadczenia do agencji( gospodarstwa poniżej 10 ha) prawie 400 tys gospodarstw. Do tego dodaj małe gospodarstwa które tego oświadczenia nie złorzyły bo miały bydło podejrzewam ze jest ich kolejne 200 tys. Wiec rolników podobno w polsce jest 1396 000  a prawie 600 000 to gospodarstwa ponizej 10 ha a wiec to sa raczej hobysci którzy maja ziemie tylko dlatego ze dopłaty biorą.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, tyran3 napisał:

sean redukcje gospodarstw juz sie nie zaczeła a powoli sie kończy. Zobacz sobie ile gospodarstw złorzyło tzw. oswiadczenia do agencji( gospodarstwa poniżej 10 ha) prawie 400 tys gospodarstw. Do tego dodaj małe gospodarstwa które tego oświadczenia nie złorzyły bo miały bydło podejrzewam ze jest ich kolejne 200 tys. Wiec rolników podobno w polsce jest 1396 000  a prawie 600 000 to gospodarstwa ponizej 10 ha a wiec to sa raczej hobysci którzy maja ziemie tylko dlatego ze dopłaty biorą.

tak czy siak czy mały czy ogromny jadą wszystkich rowno,mały pojdzie do pracy i bankructwa nie ogłosi a ten ogrom jak pojdzie jak modernizacja wzieta zap sam bo  Ukraina za 2000 tys nie chce pracowac a tym bardziej Polak troche to i dobrze jak nie szanowali robotnika,kredyty trzeba spłacac a z Ukrainy wybierze 1 z 80 jak bedzie dobrze. ale tu nie o to chodzi CENA za E 5.50

Edytowane przez kiko80
Opublikowano
Dnia 17.04.2018 o 22:10, Tomasz78 napisał:

muszę przeliczyć te swoje dobroci od państwa i UE ,bo mi wychodzi  z ONW niecały 1000 z zazielenieniem  wiec ktos mnie w c   a robi

To zależy ile masz ha bo ONW nie wszędzie równe jest i do wszystkich ha w pełnej wysokości nie przysługuje podobnie płatność dodatkowa

Opublikowano
6 godzin temu, kiko80 napisał:

tak czy siak czy mały czy ogromny jadą wszystkich rowno,mały pujdzie do pracy i bankructwa nie ogłosi a ten ogrom jak pujdzie jak modernizacja wzieta zap sam bo  ukraina za 2000 tys nie chce pracowac a tym bardziej polak troche to i dobrze jak nie szanowali robotnika,kredyty trzeba spłacac a z Ukrainy wybierze 1 z 80 jak bedzie dobrze. ale tu nie o to chodzi CENA za E 5.50

trochę słabo Ci idzie pisanie, ale masz w tym rację, ale mieście jest bieda by się zabijali o ziemię mówią mi sprzedaj i na wycieczki se jeździj

Opublikowano
18 minut temu, withanight napisał:

4 + VAT , kilka sztuk, Wlkp.

normalnie szał:tw_astonished: ja zgłosiłem na przyszły tydzień i aż strach sie bać za ile pójdą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v