Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, staszek131415 napisał:

Ile  Twoja okolica ma ha? Termin jest jasny nie ma co wyskakiwać  ja zawsze miałem marzec kwiecień w tym roku w grudniu reszta i co mam oddać połowę bo ktoś jeszczenie dostał pukni się w głowę

szkoda komentować !

Opublikowano
1 godzinę temu, grey6 napisał:

Większość dopłaty dostało to tak tylko piszą na stronie agencji a w rzeczywistości u nas też jest z tym cienko. Jest taki wątek i temat się szybko nie zamknie. Ministra Zarudzkiego to za pewną część ciała musiał by powiesić za te opowiadanie w tv jak to pięknie będzie z wypłatą zaliczek zanim zaczeli. To by wtedy może w inne tony uderzył. Propaganda.

My dostaliśmy list-z przyczyn niezależnych termin wypłaty się wydłuży. I tyle.

Opublikowano
9 minut temu, withanight napisał:

My dostaliśmy list-z przyczyn niezależnych termin wypłaty się wydłuży. I tyle.

W tym roku to je lipa. Ale nie narzekajmy w rolnictwie jest wolny obieg pieniądza. Akurat świnki to najszybciej grosz można odzyskać. A z dopłatami to i niby ten termin do 30.06 chcą zdjąć....

Opublikowano
39 minut temu, withanight napisał:

Tylko właśnie mieszalnik niby ma być w specjalnym przeznaczonym do tego pomieszczeniu. Przynajmniej ja będę mieszalnik przenosil.

A zalecenie kolega ma ?, niech ktoś napisze czy miał już kontrole odnośnie ASF bo jak na razie to na tym forum jest tyle wymagań i pomysłów ilu jest użytkowników :D

• Like 2
Opublikowano

Nie mam , ale ojciec chce żeby przenieść to się przeniesie, również uważam że to nadinterpretacja zalecen z jego strony, ale jak chce to niech przenosi, z drugiej strony jest mi to na rękę bo śrutownik zaraz się przestawi i śrutowanie z poddasza stanie się łatwiejsze:)

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ile  Twoja okolica ma ha? Termin jest jasny nie ma co wyskakiwać  ja zawsze miałem marzec kwiecień w tym roku w grudniu reszta i co mam oddać połowę bo ktoś jeszczenie dostał pukni się w głowę

W tych powiatach mam znajomych zaliczki na poziomie 5-15% powiat złotowski ,powiat pilski powiat sępoleński, są też szczęśliwcy ,którzy podostawali 70% i resztę ale to nieliczne grono,co do bio to  info  wet na zebraniach w naszym powiecie nacisk bedzie kładziony na maty,izolacja od  pozostałych zwierząt wolno żyjących i gospodarskich,zabezpieczenie paszy przed dostępem zwierząt wolno żyjących, do pierwszego przypadku asf  na terenie ponoć nie będą czepiać się  sposobu przechowywania się słomy , zeszyt wejść na teren chlewni

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

W tych powiatach mam znajomych zaliczki na poziomie 5-15% powiat złotowski ,powiat pilski powiat sępoleński, są też szczęśliwcy ,którzy podostawali 70% i resztę ale to nieliczne grono,co do bio to  info  wet na zebraniach w naszym powiecie nacisk bedzie kładziony na maty,izolacja od  pozostałych zwierząt wolno żyjących i gospodarskich,zabezpieczenie paszy przed dostępem zwierząt wolno żyjących, do pierwszego przypadku asf  na terenie ponoć nie będą czepiać się  sposobu przechowywania się słomy , zeszyt wejść na teren chlewni

A u mnie na teren chlewni oprócz mnie nikt nie wchodzi

Opublikowano

Witam formułowiczów! Odnośnie tych wymogów ASF chcę zapytać... Kolega ws71 trochę odpowiedział,ale chcę rozszeżyć temat. Czyli maty.Ubrania zastępcze do chlewni.Zabespieczenie przed zwierzętami innym. A te pasze i słoma,to jak mają być zabezpieczone? No i płot ma być z tą podmurówka,czy tam wkopanym krawężnikiem?

Mam trochę świnek w chodowli i właśnie czeka mnie ta kontrola biosekuracji i jestem ciekaw na co mam się przygotować....

Opublikowano

koledzy co do dopłat to mi nawet nie wspominajcie ja dostałem 30% tego co mi powinni dać a niewypłacaja nikomu. wziołem w dzierzawe ziemie 3ha  i gośc też mi sie zali ze jeszcze niedostał całej kasy tylko mu pismo przedłuzajace przysłali. wiec jak niewypłacają kasy nawet drobnicy to kiedy wypłaca normalnym gospodarstwom ??????? powiat jarociński , w powiecie średzkim podobno jeszcz jeszcze gorzej. Ale kto ma obsługiwać wnioski jak płaca w agencji 1800-2000zł. mam kolegów w agencji jeden pracuje w biurze kontroli a drugi w biurze powiatowym i mówia ze w ciagu roku odeszło 30 % załogi nowi przyjdą popracują 3 miechy na  umowie próbnej i jak zobaczą wypłate to przedłurzać umów nie chcą, w agencji jest taka rotacja ludzi jak dziwek w burdelu. kolejne 30% ludzi do dziewczyny na macierzyńskim a kolejne 10 % na wielomiesiecznym L4. 

Reasumujać w oddziałe wojewódzkim w poznaniu w dziale kontroli na 40 etatow pracuje 18 ludzi w tym 6 za biurkiem.

w srodzie wielkopolskiej na 12 etatów pracuje 5 ludzi z kierowniczką na czele która nic nie  umie bo przyszła z Banku i na dziś drukuje etykiety na teczki do wniosków. przez 2 lata sama osobiście nie sprawdziła ani nie zweryfikowała zadnego wniosku o dopłaty

w jarocinie na 12 etatów pracuje 7 ludzi.

przypominam ze 2 etaty to do obsługi zwierząt wiec wnioski nie sa wcale obsługiwane.

w zeszłym roku 50% wnioskówo o dopłaty 25 maja biuro powiatowe ze środy wysłało do biura do konina bo by niezdazyli wydac decyzji do konca czerwca. u mnie ludzie kase na koncie mieli w lipcu..

i za ten burdel kto odpowiada krasnoludki???? czy rząd PIS

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, sumek666 napisał:

ja jestem ze środy. 70 % na koncie mam ale nie wiem za co. na początku miesiąca przyszłą decyzja i przelew za ONW. ale fakt, że mało ludzi, tam jest :/ 

sumeki pamietaj ze 2 osoby to sa w srodzie na stazu one nic nieumieją moga co najwyzej kwitki przyjać albo kogoś z zaplecza zawołac. Ja mówie o etatowych pracownikach. zajdz sobie do środy to zobaczysz ze zadko który tam siedzi są tylko 2 osoby od rejestracji i idenfikacji zwierzat. Podobmno pani kierowniczka z nadania PIS-u ( maż podobno jest aktywnym działaczem) ma takie tyły w robocie ze nawet kazała dopłaty naliczać 2osobą od zwierzą a te osoby nawet do systemu  nie moga sie zalogować bo nie maja uprawnień  do naliczania dopłat. Podobno kierowniczka miała w zeszłym roku poleciec na zbity ryj ale tajemnicza siła ja na stołku utrzymała.

A teraz dla forumowiczów ciekawostka UWAGA: Dawny kierownik biura w środzie Bogdan Bączkiewicz(dawny szeregowy działacz koła powiatowego PSL) jak go pis wywalił otwarł biuro doradcze i zatrudnił 5 osób ktore odeszło z biura powiatowego ze środy. Biuro miesci sie w tym samym budynku co arimr mało tego lewe dzwi ta agencja a prawe to prywatne biuro doradcze pod kierownictwem wywalonego prezesa.

wiec cyrk na kólkach sumek   jesteś ze środy  to powiedz forumowiczom czy mówie prawde czy kłamie

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

A u mnie na teren chlewni oprócz mnie nikt nie wchodzi

Czyli świń nie leczysz,odstawiasz bez świadectwa ciekawe rzeczy waszmość prawisz 9_9

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Prawda ;)

Co by nie mówić to owe biuro ma bardzo dobre opinie ;)

A jeszcze dodam, że to co się dzieje w naszym arimr w porównaniu do tego co się dzieje w urzędzie gminy i powiatu to jest dopiero materiał dla cba ;p

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

A  czemu mam leczyć jak są zdrowe? Do wystawiania świadectwa nie musi wet wchodzić do chlewni wręcz nie powinien przepisy zabraniaja :P

2 minuty temu, ws71 napisał:

Czyli świń nie leczysz,odstawiasz bez świadectwa ciekawe rzeczy waszmość prawisz 9_9

.

8 minut temu, tyran3 napisał:

sumeki pamietaj ze 2 osoby to sa w srodzie na stazu one nic nieumieją moga co najwyzej kwitki przyjać albo kogoś z zaplecza zawołac. Ja mówie o etatowych pracownikach. zajdz sobie do środy to zobaczysz ze zadko który tam siedzi są tylko 2 osoby od rejestracji i idenfikacji zwierzat. Podobmno pani kierowniczka z nadania PIS-u ( maż podobno jest aktywnym działaczem) ma takie tyły w robocie ze nawet kazała dopłaty naliczać 2osobą od zwierzą a te osoby nawet do systemu  nie moga sie zalogować bo nie maja uprawnień  do naliczania dopłat. Podobno kierowniczka miała w zeszłym roku poleciec na zbity ryj ale tajemnicza siła ja na stołku utrzymała.

A teraz dla forumowiczów ciekawostka UWAGA: Dawny kierownik biura w środzie Bogdan Bączkiewicz(dawny szeregowy działacz koła powiatowego PSL) jak go pis wywalił otwarł biuro doradcze i zatrudnił 5 osób ktore odeszło z biura powiatowego ze środy. Biuro miesci sie w tym samym budynku co arimr mało tego lewe dzwi ta agencja a prawe to prywatne biuro doradcze pod kierownictwem wywalonego prezesa.

wiec cyrk na kólkach sumek   jesteś ze środy  to powiedz forumowiczom czy mówie prawde czy kłamie

Aco taka Środa w skali kraju znaczy? To że u Was jest bałagan i nie robicie z tym porządku to tylko wasza wina,

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

Prawda ;)

Co by nie mówić to owe biuro ma bardzo dobre opinie ;)

opinie ma dobrą bo słyszałem ze ludzie tam pracujacy staraja sie pomagać rolnika jak mogą ale poprostu niewyrabiaja z robotą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v