Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, tyran3 napisał:

niemartw sie weterynarz od swiadectwa zrowia oceni ci czy twoja swinia ma ASF tyle ze zrobi ci to 3 razy drożej niz teraz, w końcu dostaniesz ocene fachowca;)

No tak bo w końcu dojazd kosztuje. Teraz to wypisuje aujaszke nawet nie widząc świniaka. Odemnie narazie daleko chore dziki (zachodnie ziemie odzyskane) ale to sie zmieni i w chlewniach też ognisk napewno w tym roku przybędzie w lato oj te duże tuczarnie to mają czego się bać i od takich to w promieniu trzy km to powinni likwidować hobbystyczne chodowle. Ja w polu mieszkam mało lasu ale ślady dzików są i jedna większa hodowla 3 km odomnie jest. No nic ryzyk fizyk (ja se tego znając przeciwnika do chlewa nie zawleke prędzej oni) dla oka ta ich bioasekuracja trza będzie zrobić. Nie taki diabeł straszny... W razie W padlina też potrzebna do produkcji np. Biodisla

Opublikowano (edytowane)

Jak likwidować mamy wolny kraj każdy ma prawo hodować ile mu się podoba nawet 10 sztuk jak ktoś hoduje 1000 to ryzyko zarażenia jest takie samo a nawet wyższe

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano
1 godzinę temu, grey6 napisał:

No tak bo w końcu dojazd kosztuje. Teraz to wypisuje aujaszke nawet nie widząc świniaka. Odemnie narazie daleko chore dziki (zachodnie ziemie odzyskane) ale to sie zmieni i w chlewniach też ognisk napewno w tym roku przybędzie w lato oj te duże tuczarnie to mają czego się bać i od takich to w promieniu trzy km to powinni likwidować hobbystyczne chodowle. Ja w polu mieszkam mało lasu ale ślady dzików są i jedna większa hodowla 3 km odomnie jest. No nic ryzyk fizyk (ja se tego znając przeciwnika do chlewa nie zawleke prędzej oni) dla oka ta ich bioasekuracja trza będzie zrobić. Nie taki diabeł straszny... W razie W padlina też potrzebna do produkcji np. Biodisla

kolego co ty bredzisz  hobbystyczne chodowle  są  lepiej dopilnowane jak te  molochy wiem cos na ten temat a ryzyko jest takie samo .chodzi po prostu o ujeb tych małych a przede wszystkim brak rak do pracy i  trzeba tych pracowników gdzies szukac,najlepjej na wsi bo juz ukraina potrafi sie postawic o stawke  szybciej jak PL. 

• Like 1
Opublikowano

Ale zobaczcie jak to jest że jeśli chodzi o dofinansowanie i zakupy maszyn czy urządzeń to są tabele ,przeliczniki itd, jaka maszyna do jakiego gospodarstwa

Natomiast  warunki wszyscy muszą spełniać takie same  jeśli chodzi o bioasekuracje;-)

To pokazuje że albo jedno albo drugie jest niesprawiedliwe;-)

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, kiko80 napisał:

kolego co ty bredzisz  hobbystyczne chodowle  są  lepiej dopilnowane jak te  molochy wiem cos na ten temat a ryzyko jest takie samo .chodzi po prostu o ujeb tych małych a przede wszystkim brak rak do pracy i  trzeba tych pracowników gdzies szukac,najlepjej na wsi bo juz ukraina potrafi sie postawic o stawke  szybciej jak PL. 

Czytaj ze zrozumieniem no ja się właśnie nie mam zamiaru poddawać i dokładnie powtórzyłeś moją teze więc chyba oba bredzim. No z chorobami trudno radzić w przyrodzie w każdej chwili można jakiego trypra załapać jak jaką przygodną panienke obskoczysz a im więcej ty szansa większaWszystko trzeba z głową robić. Kołomnie ma Poldanor fermy i tacy to z pewnością mogą drżeć.

Opublikowano
8 minut temu, kopin napisał:

Ale zobaczcie jak to jest że jeśli chodzi o dofinansowanie i zakupy maszyn czy urządzeń to są tabele ,przeliczniki itd, jaka maszyna do jakiego gospodarstwa

Natomiast  warunki wszyscy muszą spełniać takie same  jeśli chodzi o bioasekuracje;-)

No niestety to jest cena integracji z Unią za nic dopłat nam nie dali jak się to co niektórym wydawało

Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik34 napisał:

nam dawno wybili i c z tego

A Ty ze stref asf-u? Jurgiel zabij dzika nie rolnika. Nic nie wskórał w uni, żeby cena drgnęła. Ale miejmy nadzieje coś w góre ruszy?

Opublikowano
1 godzinę temu, grey6 napisał:

Czytaj ze zrozumieniem no ja się właśnie nie mam zamiaru poddawać i dokładnie powtórzyłeś moją teze więc chyba oba bredzim. No z chorobami trudno radzić w przyrodzie w każdej chwili można jakiego trypra załapać jak jaką przygodną panienke obskoczysz a im więcej ty szansa większaWszystko trzeba z głową robić. Kołomnie ma Poldanor fermy i tacy to z pewnością mogą drżeć.

wystarczyło by tylko aby nikt tam z Polaków nie pracował I firma kladziona jest na łopatki,wiem ze to pewnie tereny po PGR i kazda praca sie liczy.W  ktorym rejonie te fermy kolego.

Opublikowano
3 minuty temu, rolnik34 napisał:

wybili zdrowe a weterynaria jezdzila z policjo paranoja podpadl ten pis was tez wykonczy  pozdrawiam

łatwo się krytykowało poprzedników,a teraz będac u koryta d*pa z rządzenia wyszła

najprostszy sposób zwalić wszystko na rolnika ,albo wybić świnie w chlewniach,bo jak wybić dziki jak to tak ucieka po lasach i polach i trzeba szukać i gonić

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

Jak nie będzie świń w Polsce to zniknie problem z ASF 

Według mnie to problem nie zniknie , tylko tyle że będą go mieli Niemcy a dalej Duńczycy itd.

Opublikowano

chyba za bardzo jesteś nastawiony na to że żydzi kradną,niemcy nas wykorzystują ,cyganie kradną kury itd

bo jakoś ptasia grypa doszła do niemiec i beneluksu i nie zginęła  na odrze

Opublikowano

To, że Niemcy nas wykorzystują to prawda. Najlepszym przykładem są firmy w moim regionie. Dostali/wzięli dotacje na zakup nowoczesnych maszyn: laserów, obrabiarek cnc itp do metalu głównie produkty niemieckie i teraz nawet Niemcy się śmieją że mają niemiecka jakość w polskiej cenie. Druga rzecz zauważ że Niemcy jak budują jakiś zakład to wszystkie są blisko granicy. Raz, że transport tańszy a dwa lepsza kontrola. 

Opublikowano
23 minuty temu, kopin napisał:

łatwo się krytykowało poprzedników,a teraz będac u koryta d*pa z rządzenia wyszła

najprostszy sposób zwalić wszystko na rolnika ,albo wybić świnie w chlewniach,bo jak wybić dziki jak to tak ucieka po lasach i polach i trzeba szukać i gonić

W pisie jest jeden problem tam niema posłów z rolnictwiem zwiazanych bo w sejmie zasiadają tylko Jurgiel, Kowalczyk( minister srodowiska) i jak krzysztof Ardanowski którzy maja jakies pojecie o rolnictwie ale bardzo słabe. Jurgiel to pierdoła który w telewizji ciągle wygląda po świecącym nosie i oczach jakby był najebany spirytusem ale  Kaczyński go trzyma bo niema tam nastepcy, i pisze listy do rolników ze ich kocha i popiera, hehehe  ja sie zmian na lepsze niespodziewam, ewentualnie jakieś rekompensaty jednorazowej ze 30 zł do tucznika z pół roku przed jakimis wyborami

Opublikowano
5 minut temu, sumek666 napisał:

Bliżej niż dalej. ;)

Z 1 euro wydanego przez UE na Polskę ok 0,81 eurocentow wraca do Niemiec. 

I to nie są moje wymysły tylko dane do poszukania. 

no tak,to są dane

ale czemu te pieniądze wracają?

bo np,rolnicy dotacje wydawają na zachodnie maszyny,a przecież zamiast niemieckich ciągników mogą kupić Ursusa ?

a z 2 strony co z tego że wracają pieniądze do niemiec? maszyny zostają np w Twoim gospodarstwie,a jak by Ci nie dali dotacji to pewno byś ich nie kupił (piszą na swoim przykładzie)

Opublikowano

U mnie na razie park maszynowy wygląda ja wycięty z PRL więc sumienie mam czyste :P

Ale fakt. Masz święta rację. Każda polskie bee kupię zachodnie. Z drugiej strony nie ma na polskim rynku maszyn godnie rywalizujących z niemieckimi. A przynajmniej tak na forum można wyczytać ;) co do Ursusa to i tak zagraniczny zlepek z polskim potem na montażowej. ;)

Opublikowano
2 minuty temu, kopin napisał:

no tak,to są dane

ale czemu te pieniądze wracają?

bo np,rolnicy dotacje wydawają na zachodnie maszyny,a przecież zamiast niemieckich ciągników mogą kupić Ursusa ?

a z 2 strony co z tego że wracają pieniądze do niemiec? maszyny zostają np w Twoim gospodarstwie,a jak by Ci nie dali dotacji to pewno byś ich nie kupił (piszą na swoim przykładzie)

Kopin ja juz jakis czas pisałem dlaczego wybrałem landini zamiast ursusa, popierwsze ursus ma ładne opakowanie ale technika z lat80 wiec lepiej sobie odremontować jakaś 80 z tamtych lat i załorzyć przedni napęd  wyjdzie ci 4 razy taniej a róznicy niebedziesz miał zadnej. a po drugie to co landini miało w standardzie to ursusowi musiałbym dodatkowo dopłacać. jak obliczyłem wszystkie dopłaty to wyszło mnie prawie taka sama cena ursusa z dodatkami co landini w standardzie. Ursusa nowego w standardzie to sobie mozna kupic do worzenia swin do miejscowego skupu który obecnie płaci 3, 4 zeby sąsiadom gul skoczył bo do innego sie nienadaje.  Jak chcesz go do konkretnej pracy to i tak zapłacisz za niego jak za zachodniego w średniej klasie oczywiście

Opublikowano

to akurat prawda ;-)

a co do polskich maszyn to ja popieram -kupiony rozrzutnik cynkomet i rozsiewacz langren -jakość polska ale cena trochę tez;-)

2 minuty temu, tyran3 napisał:

Kopin ja juz jakis czas pisałem dlaczego wybrałem landini zamiast ursusa, popierwsze ursus ma ładne opakowanie ale technika z lat80 wiec lepiej sobie odremontować jakaś 80 z tamtych lat i załorzyć przedni napęd  wyjdzie ci 4 razy taniej a róznicy niebedziesz miał zadnej. a po drugie to co landini miało w standardzie to ursusowi musiałbym dodatkowo dopłacać. jak obliczyłem wszystkie dopłaty to wyszło mnie prawie taka sama cena ursusa z dodatkami co landini w standardzie. Ursusa nowego w standardzie to sobie mozna kupic do worzenia swin do miejscowego skupu który obecnie płaci 3, 4 zeby sąsiadom gul skoczył bo do innego sie nienadaje.  Jak chcesz go do konkretnej pracy to i tak zapłacisz za niego jak za zachodniego w średniej klasie oczywiście

to ja wiem.ursusy były dobre w swoim czasie.mi został jeszcze doposażony ciapek M,z turem  którego bym nie zamienił

ale nowego bym nie kupił

dlatego nie dziwię się że kasa wraca na zachód,nasi jak nie bedą robili  konkurencyjnych maszyn to tak będzie nadal

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

no własnie cos jest z tym nie tak.........

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v