Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

50-70 zł szt ale tylko do produkcji 50 szt rocznie przez 3 lata,przynajmniej tak miało być teoretycznie a jak naprawdę to wygląda to powinien wypowiedzieć się ktoś kto z tego korzysta,ponoć było śladowe zainteresowanie tym programem

Opublikowano
25 minut temu, ws71 napisał:

50-70 zł szt ale tylko do produkcji 50 szt rocznie przez 3 lata,przynajmniej tak miało być teoretycznie a jak naprawdę to wygląda to powinien wypowiedzieć się ktoś kto z tego korzysta,ponoć było śladowe zainteresowanie tym programem

popieram niech sie wypowie ktos kozystał ale pewnie zadko który to robił. pamietacie  2 lata temu pis miał program oddłuzania gospodarstw - chciałem skorzystać to sie okazało jezeli mam w banku zaległe raty albo faktury zaległe ok 2 lat:Dto dostane pomoc a tak to nie, jak zadałem pytanie czy sobie jaja robia przeciez jakbym niepłacił 2 lata to by mnie dawno komornik zlicytował to panie w agencji i banku przyznali mi racje i rozłorzyli rece. Trąbili o tej pomocy w telewizji, agrobiznesie, u rydzyka prawie 4 miesiace a potem sie okazało ze z tej pomocy skorzystało UWAGA 100 ROLNIKÓW Z CAŁEJ POLSKI i pewnie z tymi odszkodowaniami bedzie tak samo beda takie wymogi ze zadko kto to spełni

Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

Koledzy czy orientujecie się ile proponują bądż już na terenach ASF wypłacają od sztuki za rezygnacje z hodowli ?

bo jak dalej tak będą płacić to trzeba się będzie zastanowić co dalej

Ta pomoc to tylko w strefach

Opublikowano

Nic podobnego .

6 minut temu, kopin napisał:

na razie tak ,ale jak chcą bioasekuracje w całym kraju to w całym będą musieli wypłacać

Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

na razie tak ,ale jak chcą bioasekuracje w całym kraju to w całym będą musieli wypłacać

Nie kolego odszkodowanie za zaprzestanie produkcji tylko w strefach,i to chyba tylko czerwona ?,także musi bezpośrednio wystąpić ASF w miejscu w którym hodujesz trzodę,bądz w najbliższej okolicy ,chyba że zmienią zasady

Opublikowano
21 minut temu, kopin napisał:

5 lutego mają ogłosić nowe zasady,pewno rezygnacja odpłatna do 50 szt,tyle że kto w wielkopolsce ma do 50 szt

bardzo wielu obecnie........... wrzuca takie ilosci na jeden transportB|

Opublikowano
hehe niezła przebitka, skupi po 3,40 a sprzeda po 4,10-4,15 netto (według cennika Pini dziś płacą 5,28 co daje tą cenę na żywą) zarobić 70-75 groszy na kg to jest sztuka, toż to prawie 100 zł na tuczniku, na całym tirze prawie 18-20 tys zł. masakra długo jeszcze ludzie będą takim gnojom sprzedawać niż się zgrać i więcej naraz wspólnie sprzedać, czy tak ciężko nazbierać chociaż z 100 sztuk od kilku rolników??
Opublikowano (edytowane)

Nie jest tak łatwo, z rolnikami może by się udało ale jest bardzo dużo "chłopków" którzy wolą za pół ceny do skupu oddać niż się zjednoczyć. Chciałem z takimi w kilka osób wziąć całe auto śruty żeby nie utrzymywać pośrednika i mieć taniej to nie chcieli bo ja na pewno coś z tego mam. Nie wierzyli, że po prostu nie chce tyle kasy mrozić. ps To byli młodzi ludzie w okolicach 30 lat.

Edytowane przez 90210grzesiu
  • Like 1
Opublikowano
21 minut temu, turtojs napisał:

hehe niezła przebitka, skupi po 3,40 a sprzeda po 4,10-4,15 netto (według cennika Pini dziś płacą 5,28 co daje tą cenę na żywą) zarobić 70-75 groszy na kg to jest sztuka, toż to prawie 100 zł na tuczniku, na całym tirze prawie 18-20 tys zł. masakra długo jeszcze ludzie będą takim gnojom sprzedawać niż się zgrać i więcej naraz wspólnie sprzedać, czy tak ciężko nazbierać chociaż z 100 sztuk od kilku rolników??

A co to za problem utuczyć partię 100 stuk jednemu rolnikowi?

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

A co to za problem utuczyć partię 100 stuk jednemu rolnikowi?

dla Ciebie 100,dla innego 1000 nie jest problemem a inny mając kilkanaście już ma sporo,

Opublikowano
No nie jest problem, ale chodzi o to żeby taki mały się zgrał z innym małym i oddawali razem. Grzesiu aż niemożliwe że taka mentalność jest u Ciebie u takich młodych ludzi, u mnie odwrotnie, młodzi ludzie rozpoczęli kilka lat temu wojnę pośrednikom i powstały grupy producenckie i u nas w opolskim nie spadła cena poniżej 4 zł dla tych co są zrzeszeni formalnie bądź nieoficjlanie
  • Like 1
Opublikowano

32 minuty temu, 90210grzesiu napisał:

Dlatego nie zrobi się grupy z sąsiadem tylko trzeba było kilka gmin dalej szukać ludzi do grupy.

wiesz takie twierdzenie przypomina trochę kupowanie samochodu z daleka bo te blisko to same złomy,natomiast jak się sprzedaje samochód który jest złomem to trzeba sprzedać daleko a nie blisko

Opublikowano

To co stwierdza @90210grzesiu to prawda przerabialiśmy to kilkanaście lat temu polski rolnik to według mnie wyższy stan świadomości ni cholery nie mogę nakłonić sąsiadów do sprzedaży z nami,wolą sprzedać po 3,60 i beczeć ,że się nie opłaca i jaka dzieje im się krzywda a dzień wcześniej jak my ładowaliśmy i wyszło ok 4,1 to nie warto bo na pewno oszukują na wadze półtusz i jak to może być oni 3,6 a tu 4.1 to jest oszustwo bo tak powiedział gość któremu sprzedają

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v